fbpx
Kaupunkiuutiset

Yleisö äänesti suosikiksi Eero Ojasen

Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten ja Kirja&Idea-kirjakaupan yhteistyössä viime syksyn aikana toteuttama suomalaiskirjailijoiden kirjoittama teosesittelysarja on saatu tältä kertaa päätökseen. Esittelykierroksen jälkeen lukijat äänestivät suosikkikirjailijansa, joka oli tällä kertaa hattulalainen filosofi ja tietokirjailija Eero Ojanen. Ojasen tuorein teos on “Suomalaiset taruolennot”.

Lukukokemukset ovat aina henkilökohtaisia, sillä tälläkin kertaa jokainen sarjaan osallistunut kirjailija sai vähintään yhden äänen. Ojasen ohella suosikkeihin lukeutuivat hämeenlinnalaiskirjailijat Tapani Bagge ja Juha-Pekka Koskinen.

Yleisöäänestykseen osallistui tällä kertaa reilut 120 äänestäjää, eli liki tismalleen saman verran kuin vuosi sitten. Poikkeuksellista oli se, että äänestäjiä löytyi runsaasti muun muassa Oulusta, Turusta, Helsingistä, Tampereelta, Iisalmesta ja Lahdesta. Ainutlaatuinen kirjoittajasarja on selvästi saanut kansallista huomiota.

Kaikkien äänestäneiden kesken arvotut kirjapaketit osuivat tällä kertaa Soile Seppälälle Hämeenlinnaan, Jarkko Laineelle Iittalaan ja Vera Kuusterälle Parolaan. Voittajille on ilmoitettu onnettaren suosiosta myös henkilökohtaisesti.

Kaupunkiuutiset julkaisi viime syksyn aikana toistakymmentä kirjailijoiden toimittamia uutuuskirjojen esittelytekstiä. Kirjailijoiden omien kirjaa taustoittavien tekstien kirjoitussarja on valtakunnallisesti ainutlaatuinen kokonaisuus.

Eero Ojasen kirjauutuus kertoo suomalaisista taruolennoista.

Ojanen itse kirjoitti: “Olen koettanut pieneen kirjaan saada mahtumaan mahdollisimman kattavasti esimerkkejä kaikenlaisista kummista tyypeistä, joita suomalaiseen kansanperinteeseen on sisältynyt.

Kirja kertoo erilaisista jättiläisolennoista, kääpiöistä, metsän, veden ja kasvikunnan haltijoista, auttajista ja tihulaisista, muinaisista jumalista ja monista salaperäisistä olioista. Koetan lyhyiden tarinoiden avulla luonnehtia, mitä nämä kaikki kummajaiset olivat, ja kuvittaja Sirkku Linnea esittää oman näkemyksensä siitä, miltä ne olisivat näyttäneet. Kuvituksella on siis kirjassa suuri osuus.

Suomessa on kerätty paljon kansanperinnettä ja vanhoja kansanuskomuksia on tutkittu sangen paljon, mutta tällaista kokonaisesitystä taruolennoista ei ainakaan vähään aikaan ole tehty. Olen kirjaa tehdessä kahlannut läpi niin vanhoja tarinoita kuin uusia tutkimuksia ja tulkintojakin. En kuitenkaan pyri selittämään, mitä erilaisten uskomusolioiden taustalla on ollut ja mistä ne ovat kenties tulleet. Pikemmin koetan vain kuvailla, millaisia ne olivat, mitä ne tekivät ja mitä ne ihmisille merkitsivät.

Ainakin tästä aineistosta näkee että suomalaisten kansanperinne on hyvin rikas erilaisten taruolentojen suhteen, niin kuin tietysti monien muidenkin kansojen. Mutta kyllä suomalaiset oliot muodostavat oman tietyn kokonaisuutensa, joka varsin hyvin peilaa vaikkapa entisajan elinkeinoja ja elämisen muotoja.”

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset