fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Yli 65-vuotiaat saavat jatkossa kirjepostia seurakunnalta – yksinäisyyttä kitketään myös postikorteilla

Ystäväkirje yhdistää jatkossa kirkon ja yli kuusikymppiset.
Hoksauta minut -yhteydenottokortin voi saada vaikka kirjastossa, kertoo diakoniatyöntekijä Elina Iivonen. Hän antoi ystäväkirjeen Pysäkin vapaaehtoiselle Ritva Nikkilälle. Ikäihminen voi yhteydenottokortin saannin jälkeen itse ratkaista, täyttääkö ja lähettääkö kortin diakoniakeskukseen. Kuva: Pekka Rautiainen
Hoksauta minut -yhteydenottokortin voi saada vaikka kirjastossa, kertoo diakoniatyöntekijä Elina Iivonen. Hän antoi ystäväkirjeen Pysäkin vapaaehtoiselle Ritva Nikkilälle. Ikäihminen voi yhteydenottokortin saannin jälkeen itse ratkaista, täyttääkö ja lähettääkö kortin diakoniakeskukseen. Kuva: Pekka Rautiainen

Diakoniatyöntekijät ovat ideoineet uuden linkin seurakunnan ja ikäihmisten välille.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan diakoniatyöntekijä Elina Iivonen kertoo, että halukkaat yli 65-vuotiaat saavat jatkossa seurakunnalta postia muutaman kerran vuodessa.

– Yksi Ystäväkirje on jo julkaistu ja seuraava postitetaan pääsiäisen jälkeen, Iivonen sanoo.

Diakoniakeskuksen työntekijät saivat idean ikäihmisten Ystäväkirjeeseen läheltä. Aiemmin samankaltaista postia on lähetetty lapsiperheille.

Tavoitteena on tavoittaa ne ikäihmiset, jotka eivät pysty tai halua osallistua muuhun toimintaan. Diakoniatyöntekijät ovat mainostaneet ystäväkirjettä ikäihmisten kohtaamisissa.

– En osaa sanoa, paljonko kirjeitä jatkossa lähetetään. Sen näkee sitten, Iivonen toteaa ja lisää, että koko toiminnan lähtökohta on, että jokainen kirjeen vastaanottaja on tärkeä.

Maksuton kirje postitetaan ikäihmisen kotiosoitteeseen. Koska moni nykyeläkeläinen käyttää sähköpostia, harkinnassa on myös sähköisen kirjeen lanseeraaminen.

– Ystäväkirje sopii kaikille yli 65-vuotiaille, jotka kaipaavat seurakunnan yhteyteen.

Hämeenlinnassa seurakunta yrittää saada yli 65-vuotiaiden ikäryhmään kontaktin myös Hoksauta minut -korteilla.

Hoksauta minut -yhteydenottokortin avulla turvattomuutta tai yksinäisyyttä kokeva ikäihminen saa helposti yhteyden diakoniatyöntekijään.

Kortteja on saatavilla ikäihmisille tyypillisissä ympäristöissä, esimerkiksi kaupoissa, apteekeissa sekä seurakunnan toimipisteissä.

Ikäihminen voi täyttää korttiin omat yhteystietonsa ja postittaa sen sitten maksutta diakoniakeskukseen. Diakoniatyöntekijä ottaa ikäihmiseen yhteyttä parin viikon sisällä yhteydenottokortin saapumisesta.

Ikäihmisten tavoittamisen haaste piilee Iivosen mukaan siinä, että eläkeläisten joukko on hyvin moninainen.

Osan kalenteri pullistelee harrastuksia ja muuta puuhaa, osa on neljän seinän sisällä kotona. Yksinäisiä voivat olla nekin, joiden elämä näyttää ulospäin kiireiseltä.

Iivosen mielestä uusien tavoittamisvälineiden ideointi on tärkeää. Sekä Ystäväkirje että Hoksauta minut -kortit ovat osa löytävän vanhustyön hanketta.

Ajatuksia jaetaan myös samaan hankkeeseen kuuluvissa vanhustyön verkostotapaamisissa, joissa kohtaavat eri toimijat kaupungista järjestöihin ja itse eläkeläisiin.

Seuraavat verkostotapaamiset järjestetään ensi syksynä.

Haluatko postia? Toimi näin

Voit ilmoittautua Ystäväkirje-porukkaan olemalla yhteydessä diakoniakeskukseen.

Ilmoita nimesi, syntymävuotesi sekä kotiosoitteesi joko puhelimitse tai kirjeellä.

Diakoniakeskuksen toimiston puhelinaika on maanantaina, tiistaina, torstaina ja perjantaina kello 9–12.

Toimiston postiosoite on Birger Jaarlin katu 3, 13100 Hämeenlinna.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset