Kaupunkiuutiset

Yli tuhat kurssia, joista valita

Vanajaveden Opiston alkavan kauden valikoimasta löytyy jälleen yli tuhat kurssia. Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Janakkalassa on kaikkiaan tarjolla yli 40 600 tuntia opetusta eri harrastusaineissa. Suurin osa kursseista myös toteutuu.

– Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, lähes 11 000 opiskelijaa osallistuu jälleen kursseillemme. Isoin henkilömäärä on tanssissa, liikunnassa ja sirkuksessa. Myös musiikinopiskelijoiden osuus on melko suuri. Noin neljäsosa opiskelijoista osallistuu visuaalisten aineiden kursseille ja noin viidesosa kielikursseille, rehtori Outi Itäluoma ennakoi.

Opiston valtionosuuksiin tulee ensi vuonna leikkauksia, mutta kurssimaksut eivät nouse. Asiaa auttaa muun muassa se, että opisto saa synergiaetuja ollessaan osa Koulutuskuntayhtymä Tavastiaa.

Tietotekniikan opetuksessa kulut ovat vähentyneet reilusti, jopa 40 prosenttia, kun opetuksessa ei enää käytetä kiinteitä laitteita, vaan kurssilaisilla on omat läppärit mukanaan.

Tietotekniikassa Hämeenlinnassa pidettävistä kursseista aivan uusia ovat muun muassa videoeditointi ja liikegrafiikka, jossa tehdään yksinkertaisia animaatioita, sekä markkinointi sosiaalisessa mediassa, josta on hyötyä esimerkiksi pienyrittäjille. Lisäksi eri kursseilla tarjotaan perehdytystä 3D-mallinnukseen, ilmaisiin toimisto-ohjelmiin ja verkkokurssilla Googlen moniin mahdollisuuksiin.

– Tietotekniikassa on entistä enemmän iltakursseja. Rinnakkaisryhmiä perustetaan kysynnän mukaan, siksi kannattaakin aina ilmoittautua varasijalle, vaikka jokin kurssi olisikin jo täynnä, tiedottaja-koulutussuunnittelija Mikko Itävaara muistuttaa.

Kirjoittamisesta ja kirjallisuudesta kiinnostuneille on tarjolla elämäntarinoiden kirjoituskursseja Hämeenlinnassa ja Tervakoskella. Naisten ääni -elämäntarinakurssi nousi viime vuonna hyvin suosituksi, ja se on jälleen ohjelmassa. Kurssilla kukin kirjoittaa omista elämänsä tärkeistä naisista ja myös itsestään. Kurssi on osa valtakunnallista Naisten ääni -projektia ja sillä on omat nettisivutkin.

Uutta ovat kirjoittamisen verkkokurssi ja Kirja ja käsityö -kurssi sekä Book Club, jossa keskustellaan kirjoista englanniksi.

– Pitkän tauon jälkeen kirjallisuuden puolella on kursseja, jotka ylittävät ainealueita. Kirja ja käsityö on kuin vanhanajan ompeluseura, ja sille perustetaan myös oma Facebook-ryhmä, Itävaara kertoo.

Madonnasta huoraan – runoutemme naiskuvia -kurssi hätkähdyttää nimellään. Teemailloissa eläydytään naiskohtaloihin myös miehen näkövinkkelistä. Itävaara suositteleekin kurssia miehille, myös alfauroksille ja peräkammarin pojille.

Eri kieliä opiston kurssitarjottimella on 13. Perinteisesti englanti ja espanja sekä suomen iltakurssit vetävät eniten opiskelijoita.

Tulevalla kaudella uutta ovat English 2.0, jossa opetellaan kieltä pelillisin keinoin ja rakennetaan myös oma peli, ja Writing Skills, jossa keskitytään kirjalliseen viestintään.

– Meillä on paljon kielten keskustelukursseja, joita pitävät natiiviopettajat. Järjestämme myös YKI-kielitestejä suomen ja englannin kielissä, Itävaara lisää.

Ilmaisutaidon opetuksessa jatkuu viime keväänä Janakkalassa alkanut sessio, jossa kerättiin kuntalaisilta runsaasti Sokerin tarinoita. Ohjaaja on tehnyt niiden pohjalta käsikirjoituksen, ja syksyllä esitystä varten kootaan yhteisöteatteriryhmä. Hanke myös juhlistaa Janakkalan 150-vuotisia.

Tervakoskella aloittaa kaksi ilmaisutaidon ryhmää lapsille, ja Hämeenlinnassa päästään tekemään Suomessa vielä erikoista mutta maailmalla suosittua liveanimointia, nykynukketeatteria, jossa hahmot ovat isoja. Draamapaja Apajassa taas voi kokeilla yhteensä kahdeksana sunnuntaina omia improvisointikykyjä.

Musiikin opetuksessa uusinta uutta on Vopparit-yhteissoittoryhmä, johon voi mennä mukaan kuka vaan ilman sen kummempaa soittotaitoa.

– Vopparissa ei tarvitse osata ennestään mitään, se on matalan kynnyksen ryhmä. Odotan siltä paljon, Outi Itäluoma hehkuttaa.

Hattulan ja Janakkalan musiikkikurssien tarjonta on muuten entisellään, mutta Vähikkälässä on uusi Pianovartit-kurssi. Hämeenlinnassa digivälineitä käytetään hyödyksi iPad-avusteisessa pianostartissa.

Liikunnassa uutta on Vaellus- ja retkikurssi, joka starttaa marraskuussa Verkatehtaalta. Sirkuksen suuren suosion takia pienimmille tarjotaan MiniSirTa-kursseja, joissa yhdistellään sirkusta ja tanssia.

Erityisryhmiäkään ei opistossa olla unohdettu, siitä esimerkkeinä voimaannuttava pyörätuolitanssi ja alle kouluikäisten liikunnan Action Kids sekä kehitysvammaisten kuvataidekurssi.

Visuaalisissa aineissa, käsityössä, teknisessä käsityössä ja kuvataiteessa, syksy rävähtää vauhtiin uudenlaisella Tekstiilit uusiks -kierrätystapahtumalla 17.9. Ammattiopisto Tavastian tiloissa Hattelmalantiellä. Mukana ovat myös opistot Valkeakoskelta ja Forssasta.

Sitä ennen on jo avoimien ovien ilta Vanajantien verstaalla 17.8. ja Verkatehtaalla 1.9.

– Tarjoamme kursseja monipuolisesti, ammattitaidolla ja opiskelijalähtöisesti. Käsitöissä kurssitarjonta on mennyt ompelun suuntaan, ja lyhytkursseja hieman karsittu, sillä pitkiä kursseja on toivottu enemmän, apulaisrehtori Kari Koski kertoo.

Uutta on lasten kuvataidekoulu ja kalannahan parkitsemiskurssi Parolassa, Rock ja taidehistoria -kurssi, pronssivalukurssi ja ompelun erikoiskurssit sekä Kodin sallitut sähkötyöt -kurssi. Parolaan on tulossa myös Rakenna oma ukulele -kurssi.

Rehtorinsa sanojen mukaan VOP haluaa elää jatkuvasti ajan hermolla. Se onkin kutsunut loka-joulukuussa neljä Ulkopoliittisen instituutin asiantuntijaa puhumaan luennolle globaaleista muutoksista, muun muassa Syyrian ja Turkin nykytilanteesta.

Vanajaveden opiston liikunta-, tanssi- ja sirkuskursseille ilmoittautuminen alkaa 10.8. klo 17 ja muille kursseille 11.8. klo 17.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset