fbpx
Kaupunkiuutiset

Zoe Dowling Tasmaniasta Tampereen MM-kisoihin

Australialainen Zoe Dowling harrastaa suunnistusta ja hänet on valittu maansa joukkueeseen Tampereella 10.–15. heinäkuuta käytäviin suunnistuksen nuorten MM-kisoihin. Hänelle tarjoutui mahdollisuus tulla Suomeen vaihto-oppilaaksi ja siten samalla valmistautua kisoihin. Majapaikka on Hämeenlinnassa Mika Laitamäen kotona Taimistontiellä.

Hämeenlinna Tarmon riveissä suunnistuksessa kilpaileva Laitamäki arveli asian tultua esiin voivansa auttaa 18-vuotiasta kaukaista vierastaan. Zoen isä on mukana kansainvälisen suunnistusliiton IOF:n tehtävissä samoin kuin Laitamäelle tuttu Suunnistusliiton entinen toimitusjohtaja Mikko Salonen. Heidän kauttaan asia saatiin hyvin järjestettyä. Laitamäki arvioi vieraastaan olevan iloa myös Zoeta nuoremmille 12- ja 15-vuotiaille tyttärilleen.

– Ei Suomi kovin paljoa eroa Australiasta. Talot ja asutukset ovat melko samanlaista tyyliä. Tietenkin täällä talojen lämpöeristykset ovat eri tasoa, meillä ei tällaisia tarvita, itse mantereen eteläpuolella Tasmanian saarella Hobartissa asuva Zoe vertailee.

– Suunnistusta ei meillä harrasteta näin suuressa mittakaavassa. Tasmaniassa on muutama sata harrastajaa ja koko maassa kolme-neljä tuhatta. Karttoja ja maastoja meillä on aika hyvin. Suurin ongelma on tietysti kilpailumatkat, sillä etäisyydet ovat suuria. Suomen kaltaista kilpailuruuhkaa siellä ei ole. Metsiä siellä on paljon vähemmän. Lajin laajenemista voi tulla etenkin sprinttisuunnistuksessa asutusten lähellä ja keskelläkin.

Zoe on menestynyt nuorten sarjoissa parina viime vuonna hyvin. Hänellä on sekä Oseanian mestaruuskisojen että Australian mestaruuskisojen mitaleita useita, sekä henkilökohtaisia että viestimitaleja mestaruuksia myöten. MM-joukkueeseen valittiin joukkue useamman valintakilpailun perusteella. Maassa on jonkin verran lajin seuroja, muutamia kymmeniä, mutta kilpailuissa edustetaan omaa osavaltiota, ei seuraa. Zoen seura on Wellinton Rangers Orienteering Club.

– Kartanlukua pidän vahvana puolenani. Jos meillä on kartassa vihreää, niin sinne ei missään tapauksessa voi mennä. Täällähän se vain hidastaa, mutta läpi pääsee helpohkosti. Olen käynyt joka viikonloppu kilpailuissa. Lisäksi viikoittaiset kuntorastit antavat hyviä harjoittelumahdollisuuksia. Karttoja olen myös nähnyt paljon. Tampereella on kolmipäiväiset kilpailut kesäkuun alkupuolella, sinne olen ilmoittautunut, eloisa ja sanavalmis Zoe suunnitteli. Itse kisoissa ensisijainen tavoite hänellä on päästä A-finaaliin.

Ne ovat samalla suomalaisten nuorten viimeiset näyttökilpailut MM-kisoihin, joten vertailua suomalaisvauhtiin voi samalla tehdä.

Suomesta hänellä ei ollut ennen huhtikuun tuloaan juurikaan tietoa, mutta Keski-Euroopassa ja Norjassa hän on kilpaillut. Suomen kevät oli nyt poikkeuksellinen, sillä lunta satoi vielä vappunakin, joten Zoella riitti hieman ihmettelemistä. Venlojen viestiin Joensuussa hän aikoo käydä. Tampereen MM-kisojen jälkeen hän kilpailee Ruotsissa viisipäiväisellä O-Ringenillä. Siellä osallistujamäärä on yli 10 000 kilpailijaa.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset