Kiekko

Arto Laatikainen hankittiin HPK-puolustuksen peruskiveksi – "Jos saan kiekon, se ei ole hetken päästä kaivossa"

Kokenut Arto Laatikainen hankittiin HPK:n puolustuksen peruskiveksi luotettavuutensa vuoksi.
Arto Laatikainen sanoo olevansa valmis kantamaan vastuuta HPK-nutussa.

Arto Laatikainen oli kesällä epävarma tulevaisuudestaan. Kesäkuinen puhelu päävalmentaja Antti Pennaselta kuitenkin muutti maisemaa.

Myöhemmin neuvottelut urheilujohtaja Mika Toivolan kanssa johtivat sopimukseen, HPK:n tehdessä järjestelyjä kokoonpanoonsa.

– Puhelu yllätti, en osannut odottaa sitä HPK:n suunnalta. Pennasen kanssa juteltiin puoli tuntia ja kävimme asioita läpi. Hän kertoi HPK:n toiminnasta ja kysyi miten minulla ovat asiat. Asia jäi hautumaan, Laatikainen avaa.

– Viikot etenivät, mutta koska Mathias Porselandin tilanne oli auki, asiat hieman viivästyivät. Loppu hyvin, kaikki hyvin – eivätköhän kaikki ole tyytyväisiä, Laatikainen kertaa.

Toivola tunnustaa kuuluvansa tyytyväisten joukkoon.

– Koin, että joukkue tarvitsi juuri hänen tyypistään pelaajaa. Harjoituspelien perusteella olemme olleet tyytyväisiä hänen suorittamiseensa, Toivola myöntää.

38-vuotiaan 845 Liiga-ottelua pelanneen Laatikaisen kokemus näkyy Toivolan mukaan suoritusvarmuuden tasaisuudessa.

– Luotettavuus on ykkösjuttu. Joukkueessa on lahjakkaita kavereita, mutta pitkän kauden aikana tulee väistämättä vaikeita hetkiä ja siihen tarvitaan kavereita, jotka pystyvät illasta toiseen suorittamaan laadukkaasti, Toivola sanoo.

– Laatikaisen kohdalla ei tarvitse miettiä onko tänään hyvä vai huono päivä. Hän voi tarvittaessa pelata isot minuutit.

Laatikainen arvioi oman panoksensa samanlaisin sanankääntein.

– Tuon kokemusta ja tasaisuutta. Se on vahvuuteni, että taso ei kauheasti heittele peruspelaamisessa. Tuon kiekollisessa pelissä hyviä, avaavia syöttöjä ja varmaa puolustuspeliä. Yritän olla nuoremmille esimerkkinä siinä, että vaikka kaukalossa mennään kovaa, välillä on hyvä pitää järkikin päässä, Laatikainen ynnää.

Laatikaisen rooli tulee näkymään myös erikoistilannepelaamisessa.

– Alussa näyttää ainakin siltä, mutta se menee miten menee tilanteen mukaan. Roolia on varmasti tarpeeksi tarjolla, neljän pakin joukossa pitäisi saada jääaikaa.

Laatikainen sanoo aloittavansa kauden 18 vuotta nuoremman Niclas Almarin parina.

– Almari on hyvä monella osa-alueella. Ehkä fysiikkaa pitäisi saada lisää. Tuon parityöskentelyyn rytmittämistä ja rauhallisuutta. Jos saan kiekon, se ei ole hetken päästä kaivossa.

HPK ja myös Kerhon puolustus tullaan mittaamaan välittömästi heti kauden alussa. Ensimmäisen viiden runkosarjaottelun aikana HPK kohtaa kaikki neljä viime Liiga-kauden välieräjoukkuetta – TPS:n, Tapparan, Kärpät ja HIFK:n. Sekaan mahtuu vielä Ässät.

Kautensa HPK avaa TPS:ää vastaan perjantaina.

– Näin on ja se on fakta, mutta oma työ ratkaisee. Kaikilla on ensikierroksilla kiimapäällä ja erot tulevat varmaankin ylivoimapelissä. Pitkä kausi näyttää, missä joukkue lopulta menee.

Voima suhteissa HPK sijoittuu Laatikaisen silmin siihen pakkaan joka taistelee sijoista viiden tai kuuden alapuolella.

– Kärki menee nimekkäämmällä ja kokeneemmalla kokoonpanolla. Sitten on tasaista. Kaikille hyvä alku on kullanarvoinen. Viime kausi HPK:lla meni heikosti, siihen ei ole varaa nyt. Olemme panostaneet, että olemme heti alussa kilpailukykyisiä, Laatikainen puntaroi.

Ensivaikutelmat HPK:sta ovat olleet Laatikaiselle mieluisia.

– Pelitapa tulee olemaan fyysisesti vaativa, koska peli perustuu kovaan luisteluun. Kun itsellä on jo ikää, luistin ei liiku yhtä herkästi kuin 10 vuotta sitten. Sijoittumisella voin kuitenkin paikata sitä. HäSa

Liiga-kausi alkaa: TPS–HPK kello 18.30.