Kiekko

Case Tyrväisen ympärillä pyörinyt näytelmä paljasti haasteen Liigalle – ja koko urheilulle

Viime lauantaina Kärpät-HIFK -ottelun viimeisellä peliminuutilla nähtiin tilanne, johon alun perin ei kovin moni kiinnittänyt erityisen suurta huomiota.

Laitakahinassa HIFK:n Juhani Tyrväinen antaa HPK:sta Kärppiin siirtyneelle Kristian Vesalaiselle poikittaisella mailalla iskun – ja vielä kahta kovempaa toisenkin. Se isku osuu polvitaipeeseen vähemmän suojatulle alueelle.

Tilanne on rumannäköinen, mutta Ruutu-palvelun selostaja tai IFK-taustainen kommentaattori Mika Kortelainen eivät äkkiseltään reagoi kovinkaan voimakkaasti.

Tuomaritkaan eivät reagoi erityisen voimakkaasti. Tyrväiselle vihelletään tilanteesta kaksiminuuttinen poikittaisesta mailasta ja lisäksi kaksiminuuttinen väkivaltaisuudesta.

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa ottelun jälkeen valmentajatkaan eivät reagoi tai ainakaan tule maininneeksi asiasta. Edes otteluvalvoja ei reagoi, sillä hän ei vie tapausta päävideotuomarille ja asia ei etene perinteisellä mallilla kurinpidon käsittelyyn.

Alajärveläinen Viljami kuitenkin reagoi. Eräänlaisena someotteluvalvojana hän ottaa Ruudun ottelutallenteesta videokaappauksen – ja twiittaa pienelle seuraajakunnalleen.

Jutun kirjoitushetkellä heitä on 48. Viljamin twiitatessa heitä on vielä vähemmän.

Some näyttää nopeasti voimansa.

Video lähtee leviämään kuin kulovalkea. Uudelleenjakojen ja hashtagien kautta Viljamin twiitti löytää katsojakuntansa. Videon yhteydessä lukee Viljamin kirjoittama tekstinpätkä: ”Tyrväinen halus lopettaa Vesalaisen kauden..! Onneks ei sentään onnistunut. #Kärpät #Hifk #Liiga

Tällä hetkellä Viljamin seitsemän sekunnin mittaista videokaappausta on katsottu jo yli 47000 kertaa.

Ensin Viljamin kuvakaappauksesta uutisoi muutamat vähemmän tunnetut jääkiekkosivustot, mutta soppa on viimeistään valmis kun Iltalehti julkaisee verkkosivuillaan jutun, jonka yhteydessä on linkki Viljamin videokaappaukseen otsikolla ”Järjetön vahingoittamisyritys: HIFK-hyökkääjä yritti teloa 18-vuotiaan superlupauksen.”

Pian aiheesta twiittaa SJRY:n – tuttavallisemmin pelaajayhdistyksen – puheenjohtaja ja kokoomuspoliitikko Sinuhe Wallinheimo, joka upottaa Viljamin videokaappauksen omaan twiittiinsä.

Wallinheimo kirjoittaa: ”Tällaiset teot eivät saa kyllä minkäänlaista ymmärrystä jääkiekkoyhteisössämme. #sjry

Myös kanadalaisen TSN-kanavan verkkolehti Bardown julkaisee Viljamin videokaappauksen ja entinen NHL-tähti ja nykyinen kommentaattori Ray Ferraro kommentoi maanantain ja tiistain vapaasti suomennettuna Twitteriin Tyrväisen teosta, että ”munatonta roskaa.” Asia oli yhtäkkiä jo kansainvälisestikin noteerattu.

On tietysti mahdotonta arvioida, miten paljon yksi videokaappaus lopulta vaikutti tapahtumien kulkuun, mutta asia näyttäytyy nyt niin, että 48 Twitter-seuraajan Viljamin twittertoiminnalla oli vaikutusta tapahtumaketjuun.

 

Tiistaina asia saa ratkaisun. Liiga määrää Juhani Tyrväisen kuuden ottelun pelikieltoon.

Mutta jo ennen Liigan päätöstä tuomita Tyrväinen pelikieltoon, kohu ja köydenveto oli valmiina.

Juhani Tyrväisen veli, kurinpitokäsittelytkin läheisesti tunteva Antti Tyrväinen, oli kommentoinut Twitteriin pelaajayhdistyksen puheenjohtajan, Wallinheimon, puheita seuraavalla tavalla:

@swheimo kiitos kun näytit meille pelaajille pelaajayhdistyksen hallituksen puheenjohtajana miten heitetään pelaaja suoraan bussin alle ennen kuin edes pelaajaa on tuomittu mistään.”

Mielipiteet ovat jakautuneet kahtia. Joku näkee itsekin rangaistun veljen kommentit yksisilmäisinä ja toinen Wallinheimon kommentit outona irtopisteiden kalastelemisena, kun Wallinheimon pitäisi ajaa pelaajien etuja – siispä myös Tyrväisen.

Täytyy kuitenkin muistaa, että jos joku heitti Juhani Tyrväisen bussin alle – voi myös ajatella sen olleen lopulta Juhani Tyrväinen itse.

Hänen töppäilyään kun ei nyt tuomittaisi Wallinheimon tai kenenkään muunkaan suulla tai somesuulla, mikäli hän itse ei olisi töpännyt.

Se ei jäänyt noteeraamatta myöskään HIFK:n urheilujohtaja Tobias Salmelaiselta, joka paitsi tuki omaa pelaajaansa, kuten esimiesten usein tekevät. Samalla hän sai myös taitavasti siirrettyä huomiota muualle.

Tyrväisen veljekset molemmat varmasti ymmärtävät esimiehen tuen merkityksen. Molemmat tietävät läheisesti tapauksen, kun omia ei ole puolustettu tiukassa paikassa eräässä toisessa Liiga-seurassa.

Mutta onko sitten Wallinheimoa sitten syytä moittia?

Asian voi miettiä kuvitteellisesti myös niin, että jos vaikkapa nyt omaa alaani edustava toimittaja pahoinpitelisi toisen toimittajan, ihmettelisikö kukaan jos vaikkapa Journalistiliitto tuomitsisi pahoinpitelyn eikä vaikenisi siitä?

Lisäksi SJRY:ltä on usein toivottu kannanottoja epäkohtiin ja tuomittaviin asioihin. Tuskin kukaan myöskään haluaa maailmaa, jossa asioihin ei myöskään otettaisi kantaa?

Tavasta voidaan keskustella, mutta toisaalta voi miettiä millä tavalla Wallinheimo ajaisi pelaajiensa etuja, jos hän vaikenisi kaikista kyseenalaisista tapauksista?

 

Nyt on kuitenkin niin, että Wallinheimo tulee ajaneeksi itsensä tilanteeseen, jossa häneltä tullaan odottamaan kannanottoja muistakin puhuttavista tilanteista.

Samassa tilanteessa on tavallaan myös Liiga.

Tyrväisen teko ja sen liepeillä tapahtuneet asiat johtivat lopulta siihen, että Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi vei asian kurinpitokäsittelyyn, vaikka tuomarit eivät tuominneet ottelurangaistusta ja otteluvalvoja ei tilannetta vienyt eteenpäin.

Asia ei ole mitenkään jokapäiväinen, mutta Liigan kurinpitosääntöjen pykälä 28 mahdollistaa sen: ”Liigan toimitusjohtajalla on 48 tunnin kuluttua ottelun alkamisesta lukien oikeus asettaa mikä tahansa ennen ottelua, ottelussa taikka ottelun jälkeen tapahtunut tilanne kurinpitokäsittelyyn mikäli päävideotuomari tai otteluvalvoja eivät ole havainneet tilannetta tai tilanteesta tulee olennaista lisätietoa, joka ei ollut aiemmin käytettävissä. Liigan toimitusjohtajan tulee ilmoittaa joukkueille tilanteen asettamisesta kurinpitokäsittelyyn sähköpostitse 48 tunnin määräajassa ottelun alkamisesta lukien.”

En tosin ihmettelisi, mikäli HIFK-leiristä ja sen liepeiltä kysytään miksi esimerkiksi Jari Sailion kyseenalainen taklaus ei edennyt kurinpidon käsittelyyn.

Ja niin tullaan ihmettelemään jatkossakin ympäri Suomea, mikäli linja ei ole mahdollisimman johdonmukainen.

 

Case Tyrväinen osoittaa sekin joltain osin sen, että myös somen valtavat massat ovat mukana yhtälössä, jossa jälkijättöisesti tilanteita voidaan katsoa, arvioida ja spekuloida entistä enemmän.

Inhimilliset erheet nähdään jatkossa yhä useammin silmin ja ne silmät pystyvät raportoimaan löydöksensä vielä useammille silmille.

On Liigalle ja ylipäätään urheilulle valtava haaste vastata siihen, että päätöksenteon linjakkuus ja sen etiikka pysyy teknologian kehityksen kyydissä mukana.

Päivän lehti

12.7.2020