Kiekko

Erkka Westerlundin perintöä liioiteltu rajusti – ”Ei ollenkaan niin hyvä valmentaja kuin maine on”

TPS:n hallituksen jäsen Erkka Westerlund on valmentanut Salavat Julajev Ufaa Tomi Lämsän kanssa. KUVA: All Over Press

Hämeen Sanomien Kiekkokiuas on lämmitetty sataan asteeseen, kun lauteilla pureudutaan armottomasti läpi Erkka Westerlundin valmentaman Salavat Julajev Ufan tukalaksi käynyttä tilannetta KHL:ssä.

Median otsikoihin ovat nousseet jo puheet potku-uhasta.

Pelin kautta arvioituna Westerlundin valmentaman Salavat Julajevin peli perustuu yhä tuttuihin westerlundlaisiin puolustuspelillisiin arvoihin, mutta hyökkäyspelissä on puutteita.

Jukka Jalosen Jokereihin peilattuna ero on valtava.

– Valmentajasuorituksena jos katsotaan Jukka Jalosta ja Westerlundia, niin ero vain kasvaa, miksi Jalonen on kaikkien aikojen suomalainen valmentaja ja miksi Westerlund ei mahdu sinne kolmen tai edes viiden joukkoon, jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen lataa.

– Westerlund on hyvä valmentaja, mutta ei ollenkaan niin hyvä kuin mikä hänen maineensa on. Maine menee miehen edellä tietyllä tapaa.

Sihvonen ihmettelee myös Westerlundin pöyhkeyttä nimetä valmennustiimiinsä oman poikansa. Muut apuvalmentajat Suomesta ovat Westerlundille tutut Tomi Lämsä ja Hannu Virta.

– Se on vähintäänkin erikoista. Westerlund on luiskahtanut käyttämään aika raa’asti valtaa suomalaisessa jääkiekossa ja hänestä on tullut tavallaan pidäkkeetön, Sihvonen muotoilee.

– Tietty arvostelukyky omaa toimintaa kohtaan on alentunut sillä tavalla, että jossain se raja menee hänenkin kohdallaan. Tällainen nepotismi tulee ennemmin tai myöhemmin maksuun.

KHL:ssä Westerlundilla ei ole ollut etunaan sitä, että hän voi pukeutua mystisen ”kiekkoprofessorin” kaapuun, vaan teot määrittävät tason – eivät puheet.

Sihvonen näkee, että Westerlundin epäonnistumisen seuraukset voivat olla suuremmat kuin yhdet valmentajapotkut.

– KHL-piireissä arvioidaan kriittisesti ulkomaalaisia valmentajia ja jos tulee tällainen tiimi ja se ei onnistu, niin suomalaisten valmentajien arvostus laskee väistämättä.

Löylyt eivät ole Kiekkokiukaassa tällä kertaa armeliaita, mutta lauteille pääset tämän videon kautta. Tervetuloa:

 

Päivän lehti

11.7.2020