Kiekko

Härski poika palaa nyt Tampan kiusaksi – lännessä suomalaisjoukkueiden sadut jatkuvat

NHL:n pudotuspelien toisella kierroksella koettiin draamaa, kun kaksinkertainen mestari Pittsburgh ja kevään suurin suosikki Nashville tipahtivat jatkosta. Jäljellä on neljä joukkuetta, joista Vegas ja Winnipeg eivät ole koskaan olleet näin pitkällä, ja Washington viimeksi 20 vuotta sitten.

 

Tampa Bay-Washington

Idän otteluparissa Tampa Bay on selkeä suosikki leveämmän hyökkäyksen sekä vähän laadukkaita laukauksia päästävän puolustamisensa ansiosta. Kun tämän lisäksi maalivahti Andrei Vasilevski on pelannut erittäin hyvin, menee Tampa ennakkokertoimien mukaan jatkoon lähes kaksi kertaa kolmesta.

Sitkeän Washingtonin loistoylivoima iskee Tampan heikkouteen – vuotavaan alivoimaan. Tampan nelikko on tiivistynyt vähentämällä säntäilyä. Sen ansiosta alivoimanelikon läpi syötetään nyt vähemmän, mutta Washingtonilla on kuitenkin monta variaatiota käytössä.

Tasakentällisin Tampa on pelannut Washingtonia laadukkaammin koko kauden. On virkistävää nähdä, saako sen liikkuva hyökkäys aikaan Capitalsin puolustuspään hajoamista, sillä Penguinskaan ei siinä urakassa onnistunut. Tähtisentteri Nicklas Bäckström oli perjantaina poissa joukkueensa harjoituksista. Kyseenalaisen härskisti taklaava Tom Wilson ja Andre Burakovsky paikkaavat paluullaan vain osan Bäckströmin jättämästä vajeesta.

 

Winnipeg-Vegas

Kauden positiivisimmat yllättäjät kohtaavat sarjassa, johon oikein kukaan ei molempien osalta uskonut. Toiselle satumainen kausi jatkuu vielä.

Winnipegin Mark Scheifele teki NHL-ennätyksen iskemällä seitsemän vierasmaalia yhdessä sarjassa.

Jets on kuitenkin enemmän kuin loistava ykkössentterinsä tai -ketjunsa. Paul Stastny teki ratkaisevassa seiskapelissä kaksi maalia. Alempien kenttien laiturit kuten Joel Armia ovat muutakin kuin perinteisiä pörrääjiä, jotka saavat aikaan näennäisen tehokasta liikettä hyökkäysalueella, mutta hyvin vähän laadukkaita laukauksia. Winnipegin puolustuspelinopeus on keväällä ollut parhaimmillaan huippukorkea.

Myös Patrik Laine on ollut iskussa vähäisestä maalimäärästä (3) huolimatta. Kannattaa seurata muutakin kuin Laineen eliittitason laukausta, sillä nuorukaisen salaisuus on loistavassa sijoittumisessa ja paikan hakemisessa ennen sitä.

Vegasin aliarvioijia kauden aikana on riittänyt. Näin tapahtunee nytkin, sillä Vegas lähtee sarjaan haastajana. Se on ollut hieman liikaa Marc-Andre Fleuryn varassa, ja jo supertähtitasolta hyvälle tasolle tipahtaminen heikentäisi joukkueen mahdollisuuksia tässä sarjassa. HäSa