Kiekko

HPK-junioreiden johtoroolit täytetty – Visa Pesonen valmennuspäällikkö Kenigin paikalle taitovalmentajaksi

HPK-juniorijääkiekon urheilujohdon troikka on valmis. Päätoimiseksi taitovalmentajaksi liigaseuran urheilujohtaja Mika Toivolan ja juniorijääkiekon valmennuspäällikkö Max Kenigin taustalle on palkattu juniorivalmentajana tunnettu Visa Pesonen.

31-vuotias riihimäkeläistaustainen saapui organisaatioon vasta viime keväänä, jolloin hän aloitti C-nuorten SM-joukkueen apuvalmentajana. Hänen näkemyksensä valmennuksesta vakuuttivat HPK-juniorijääkiekon puheenjohtaja Teijo Räsäsen ja Mika Toivolan.

– Hyvä, että uusi taitovalmentaja tulee seuran sisältä. Haastattelimme Visaa jopa kolme kertaa, ja saimme tunteen, että hän haluaa kehittyä ja hänellä oli hyviä ajatuksia nuorten kanssa toimimisesta. Näimme Visassa potentiaalia, vaikka hän ei ole vielä kouluttautunut korkealle, Räsänen kertoo.

Taitovalmentaja on Suomen Jääkiekkoliiton strategiaan kuuluva pesti seuroissa, jota liitto tukee rahallisesti. Työtä säädellään liiton linjauksilla muun muassa sen suhteen, missä ympäristössä taitovalmentaja toimii.

Taitovalmentajahanke aloitettiin vuonna 2013 edellisen vuoden miesten MM-kotikisoista saadulla voittorahalla. Ensi kaudesta alkaa projektin toistaiseksi viimeinen kolmevuotiskausi.

Teijo Räsäsen mukaan Jääkiekkoliitto maksaa hieman yli puolet Pesosen palkasta. Taitovalmentajatuet ovat pyörineet 25 000 euron molemmin puolin.

 

Pesonen toimii samassa työssä HPK:n lisäksi vuoroviikoin Riihimäen Kiekko-Nikkareiden ja Hyvinkään Jää-ahmojen D- ja E-junioreissa. Vaikka hän onkin johtavassa asemassa, suurin osa työstä tapahtuu Max Kenigin mukaan juniorien parissa.

– 80 prosenttia taitovalmentajan työstä on kenttätyötä ja 20 prosenttia suunnittelua. Tärkein tehtävä on ohjata valmentajia tekemään laadukasta lasten valmennusta ja puhua toiminnasta vanhemmille, Kenig avaa.

– Haluamme nyt huolehtia, että kaikissa kolmessa seurassa on elinvoimaista toimintaa siihen asti, kun C-ikäisinä siirrytään kilpaurheiluun. E- ja D-junioreissa onkin hyvä, yhteinen arvomaailma, mutta C–A-nuorissa toiminta on vähän keskeneräistä.

Kenig itse toimi edelliset viisi kautta HPK:n taitovalmentajana. Hän toivoo Pesoselle parempia mahdollisuuksia toteuttaa tehtäväänsä kuin hänellä itsellään oli.

– Liiton aluevalmentaja tukee vahvasti, mutta HPK:sta ovat puuttuneet tekijät. Oli se aika yksinäisen miehen hommaa, mutta nyt meillä alkaa olla ihmisiä ympärillä, valmennuspäällikkö viittaa päätoimisten valmentajien ja johtajien palkkaamiseen.

Pesonen linjaa tärkeäksi tehtäväkseen alle 14-vuotiaiden innostamisen, joiden parissa hän toimii vanhempien ikäluokkien kuuluessa Kenigin vastuulle.

– Intohimoisten nuorten kanssa on valmentajien helpompi toimia. Jäällä pitää toimia niin, että he haluavat tulla joka päivä harrastamaan. Haluaisin saada harjoituksiin paljon peliä ja samanlaista meininkiä kuin ulkojäillä, joita ei enää niin hyvin ole tarjolla, uusi taitovalmentaja valistaa.

 

HPK aloittaa samalla Pesosen 1+2-vuotisen sopimuksen aikaan kolmen vuoden projektin, johon ovat liittyneet olennaisesti myös Toivolan ja Kenigin tämänkesäiset nimitykset. Seura on linjannut viisi painopistettä junioripolun ja kilpajääkiekon kehittämiseen.

HPK haluaa kasvattaa pelaajien motivaatiota urheilijana kasvamiseen ja valmentajien motivaatiota pelaajien kehittämiseen, kehittää laadukasta valmennustoimintaa sekä panostaa kentällä luisteluvoimaan, taitoharjoitteluun ja pelin ymmärtämiseen.

– Olemme luoneet Maxin kanssa näistä ison paketin edustuksesta luistelukouluun. Taidon määrittely on olennainen asia. Meidän pitää saada taito jalostettua näkymään ottelusuorituksessa. Junioreissa pitää luoda taktiset valmiudet pelaajille, urheilujohtaja Toivola selvittää.

– Kolmessa vuodessa näitä asioita täytyy saada kuntoon. Uskon, että meillä on silloin motivoituneita harrastajia, kansainvälisestikin pärjääviä huippulahjakkuuksia ja voitamme mitaleita kilpakiekossa. HäSa