Kiekko

HPK löysi tehoja Ässien tarjoamalla ylivoimalla – Leinon kenttä kolmen pisteen generaattorina

Kerho kuittasi täydet sarjapisteet Ässiltä monipuolisella hyökkäys- ja ylivoimapelillä.
HPK:n Jere Innala iskee kiinni Ässien Otto Kivenmäkeen. Ässien Jussi Makkonen (vas.) seuraa kaksikon menoa.

Hämeenlinnan Pallokerho otti taas keskiviikkona yhden askeleen eteenpäin pelillisesti ja tuloksellisesti, kun se kukisti liigakauden kolmannessa ottelussaan Porin Ässät. Hämäläiset pitivät kotisaldonsa puhtaana, ja ottivat kauden ensimmäisen kolmen pisteen voittonsa maalein 4–2 (2–1, 1–0, 1–1).

Aktiivinen HPK otti selvän ylivoiman maalipaikoissa, mutta sai paljon myös konkreettista ylivoimaa. Ässien kahdeksan kahden minuutin rangaistusta tuottivat HPK:lle ratkaisevat kolme maalia.

Ylivoimalla kunnostautui Robert Leinon (0+3) johtama kakkoskentällinen, joka tehtaili kaikki isäntien pakkopelimaalit. Leino itse pyöritti ylivoimaa kahden ykkössyötön ja yhden kakkossyötön edestä.

– Meidän ylivoimaketjullamme on ollut paikkoja aiemminkin, mutta viimeinen ratkaisu on jäänyt piippuun. Nyt oli sillä osa-alueella ihan ok peli, mutta ylivoimaa oli tarjolla enemmänkin, Leino pohti.

– Meillä on ollut kyllä sellainen trendi, että saamme aikaan tilanteita, mutta lähdemme välillä ylimielisesti syöttelemään.

Ässien päävalmentaja Mikael Kotkaniemi myönsi, että voitto meni paremmalle joukkueelle. Hän kuitenkin tunnisti, että vieraat auttoivat itse liikaa ottamalla jäähyjä.

– Peli lähti heti väärille raiteille, vaikka tiesimme, mihin tulemme. Kun 5–3:n antaa alkuun, tällaisessa paikassa on tekemistä. Jäähymäärä on akilleen kantapäämme, Kotkaniemi tiesi.

 

HPK sai otteluun lentävän lähdön Ässien otettua kuusi minuuttia jäähyjä ensimmäisen kolmen minuutin aikana. Jere Innala iski Leinon syötöstä maalinkulmalta helpon 5–3-ylivoimamaalin, ja Eetu Tuulola kihautti Seppälän päästyä jäähyltä suoraan Petteri Nikkilän poikkisyötöstä toisen osuman jo viidennellä minuutilla.

Ässätkin onnistui erän ainoalla ylivoimallaan, kun Jarno Kärki rankaisi Jan Brejcakin kaksiminuuttisesta.

Toisen erän laatupaikat eivät tuoneet maaleja kummallekaan, kunnes Kerho-konkari Janne Lahti nosti kiekon Filip Krivosikin ensin epäonnistuttua Ässä-vahti Andreas Bernardin olan yli.

Leinon kentällinen jatkoi namutteluaan kolmannessa erässä. Yhden tilanteen jo tuhrinut Philippe Cornet ohjasi ajassa 51.30 ylivoimalla Leinon syötöstä viimeisen niitin. Ässät kaunisteli numeroita vielä Sami Lähteenmäen nimiin merkityllä onnekkaalla kavennuksella.

Emil Larmi torjui HPK-maalilla lopulta 25 kertaa.

 

HPK-luotsi Antti Pennasen tunnelmat ottelun jälkeen olivat hieman kaksijakoiset. Hän oli iloinen hyökkäyspelin ja ylivoiman sujumisesta, mutta toisaalta Ässät sai HPK:n hallintaan nähden liikaa maalintekotilanteita.

– Olimme alussa tarpeeksi tylyjä, kun teimme maalit heti ylivoimamahdollisuuden saatuamme. Pystyimme luomaan paikkoja monipuolisesti. Vastustaja kuitenkin pääsi liian usein alueellemme kuljettamalla. Puolustaminen on kivijalkamme, joten siihen tuli oppia, Pennanen totesi.

HPK:n tiivis ensimmäinen viikko huipentuu torstaina Helsingissä IFK:n vieraana, kun joukkue pelaa viikon sisään neljännen ottelunsa. HäSa

HPK–Ässät 4–2 (2–1, 1–0, 1–1)

1. erä: 3.03 Jere Innala (Robert Leino-Eetu Tuulola) 1–0 yv2, 4.31 Eetu Tuulola (Petteri Nikkilä-Robert Leino) 2–0 yv, 17.01 Jarno Kärki (Sakari Salminen-Tommi Taimi) 2–1 yv.

Jäähyt: 1.16 Jere Seppälä Ässät 2 min, 1.16 Jere Seppälä Ässät 2 min, 2.25 Joukkuerangaistus Ässät 2 min, 15.38 Jan Brejcak HPK 2 min, 19.30 Otto Kivenmäki Ässät 2 min.

2. erä: 34.55 Janne Lahti (Filip Krivosik-Roope Laavainen) 3–1.

Jäähyt: 24.41 Filip Krivosik HPK 2 min, 27.55 Niklas Appelgren Ässät 2 min, 29.39 Otto Paajanen HPK 2 min, 36.43 Tommi Taimi Ässät 2 min.

3. erä: 51.30 Philippe Cornet (Robert Leino-Arto Laatikainen) 4–1 yv, 54.54 Sami Lähteenmäki 4–2.

Jäähyt: 45.37 Kristian Tuohilampi Ässät 2 min, 45.37 Kristian Tuohilampi Ässät 10 min, 50.09 Aleksi Rekonen Ässät 2 min.

Jäähyt yhteensä: HPK 3×2 min=6 min, Ässät 8×2 min Kristian Tuohilampi 10 min=26 min.

Maalivahtien torjunnat: Emil Larmi HPK 11+8+6=25, Andreas Bernard Ässät 15+7+5=27 (pois: 57.23–60.00).

Yleisöä: 3  506.

Trap vuotaa, prässi kehittyy

HPK:n pyrkimys liki jatkuvaan summaslaiseen 3+2 vs. 3+2 mies vastaan mies -prässiin alkaa onnistua kohtuullisen hyvin ensimmäisessä ja kolmannessa erässä, koska hyökkäyspelin rakenne valmistaa lyhyen karvausetäisyyden, eivätkä viisikot ajaudu myöhästelevään koulupoikaprässiin. Kakkoserissä Kerhon prässi on riski joukkueelle itselleen, koska hieman rytmitön hyökkäyspeli ei vielä aivan riitä sen pitimiksi.

Prässikeskeisyydestä johtuen vuorostaan trap näyttäisi olevan vasta kehittelyvaiheessa. Sitä ei pelata yhtä aggressiivisesti ja intohimoisesti, koska se on välttämätön paha pelaajille pelattavaksi.

HPK pelaa kulmapelinsä pakit pakkeina ja hyökkääjät hyökkääjinä -tyyliin. Tosin nyt näkyi muutaman kerran myös sellaista, että hyökkääjä takamiehen paikalta kävi ikään kuin vapauttamassa puolustajan kurkkauspeliin. Aihiossa on kosolti hoksnokkaa.

Päivän lehti

26.2.2020