Kiekko

HPK täydensi puolustustaan isolla slovakilla – seuraavaksi tarkkailussa johtopakin NHL-kohtalo

Jan Brejcak (vas.) on tottunut puolustamaan oman maalin lisäksi joukkuekavereitaan vastustajien vihamielisiltä hyökkäyksiltä jopa nyrkein. Hän ojensi Bernin Alain Bergeriä Andres Ambühlin telomisesta Davosin paidassa kaudella 2015–16.

Miesten jääkiekkoliigan Hämeenlinnan Pallokerho on viimeistellyt puolustustaan slovakialaisella Jan Brejcakilla. 192-senttinen ja 96-kiloinen järkäle siirtyy HPK:hon yhden vuoden mittaisella sopimuksella Slovakian mestari HC Banska Bystricasta.

29-vuotias Brejcak on pelannut urallaan kotimaansa Extraligan lisäksi Tshekissä, KHL:n Slovan Bratislavassa, Sveitsissä ja puolet toissa kaudesta Ruotsin Allsvenskanissa. Taannoinen nuorten maajoukkueen varakapteeni pelasi myös Slovakian MM-joukkueessa kuusi ottelua kiikaritehoin Minskissä 2014.

Vasemmalta laukova Brejcak on isokokoinen puolustava puolustaja, joka on kerännyt mainetta urallaan etupäässä jäähytilastossa. Viime kaudella hän väläytti Banska Bystricassa myös kiekollisia kykyjään ja rikkoi ensimmäistä kertaa ammattilaisurallaan kymmenen tehopisteen rajan.

HPK:n urheilujohtaja Mika Toivola arvostaa urheilullisen Brejcakin kansainvälistä kokemusta ja pitää tätä monipuolisena lisänä liigajoukkueeseen.

– Jan on koko Liigan mittapuulla erittäin hyvä puolustaja. Hän tuo meille vaihtoehtoja sekä hyökkäys- että puolustuspäähän. Lisäksi Jania kutsutaan himourheilijaksi ja hän jaksaa varmasti pelata tarvittaessa isoja minuutteja heti liigakauden alkuun, Toivola uskoo.

– Hän on mielestämme sellainen pelaaja, joka sopii erittäin hyvin tämän hetkiseen ryhmäämme ja vahvistaa meitä pelillisestikin. Nykypäivän jääkiekossa koosta ei ole haittaa niin kauan kuin jalka liikkuu.

 

HPK:lla on nyt 34 sopimuspelaajaa, joista kymmenen on puolustajia. Brejcak on joukkueen kolmas ulkomaalainen ja Filip Krivosikin lisäksi toinen slovakki. NHL:ään Toronton harjoitusleirin kautta pyrkivän ruotsalaispuolustaja Jesper Lindgrenin jatko seurassa on vielä auki.

Toivola tunnustaa, että alustavasti HPK:n kokoonpanoon jo roolia myöten suunniteltu Lindgren olisi iso menetys kiekolliseen peliin, jos hän jää Torontoon.

– Toronto päättää, missä Lindgren pelaa. Olemme sopineet heidän kanssaan, että jos hän ei pelaa Torontossa, hän pelaa meillä. Olemme heittäneet Lindgrenille haastetta, että hänellä on tilaisuus ottaa iso kiekollisen pakin rooli. Tilanne muuttuu, jos hän jää Torontoon.

Brejcak ei ainakaan ole Lindgrenin vastine.

– Janista emme ole kaavailleet mitään liideriä. Hän on monipuolinen pelaaja, ja nyt katsotaan, minkä roolin hän ottaa.

Lindgrenin lisäksi mahdollisia toimenpiteitä saattaa aiheuttaa keskushyökkääjä Ville Viitaluoman toipuminen tai toipumattomuus. Kumpaankaan tilanteeseen ei ole odotettavissa nopeaa ratkaisua eli ison profiilin pelaajasiirtoja ei tapahtune ensimmäisen liigaviikon aikana.

– Monimutkaisia peliliikkeitä emme halua tehdä, mutta en lyö mitään kiveen. Meidän pitää katsoa ensin Toronton tilanne, joka kestää huonoimmillaan neljä viikkoa. Jokainen voi tehdä omat johtopäätöksensä Viitaluomasta, kun hän ei ole vieläkään jääharjoituksissa. En ole asettanut hänelle aikarajaa, Toivola kertoo.

Ennen siirtymistään HPK:hon Brejcak pelasi ottelukohtaisilla sopimuksilla slovakialaisseuran kaksi ensimmäistä Mestarien liigan kamppailua. Hänen on määrä saapua Suomeen maanantaina ja debytoida ensi perjantain liiga-avauksessa Turussa. HäSa