fbpx
Kiekko

HPK tyrmättiin luvunlaskulle jo avauserässä – Leino manasi neljän takaiskun alkua: "Ihan paskaa"

Painajaismaisen avauserän neljä takaiskumaalia HPK:n turma Helsingissä.
Kultakypärät Iikka Kangasniemi (vas.) ja Robert Leino väänsivät torstaina Helsingissä.

Kauden ensimmäisen kotiottelunsa Liigassa torstaina pelannut HIFK oli viime kaudella HPK:lle ylitsepääsemätön este.

Torstai-iltana Helsingissä HIFK ei ollut avauserässä yhtään armeliaampi antaen HPK:lle rajua tukkapöllyä, vaan ensimmäisen kaksikymmenminuuttisen jälkeen vierasjoukkue oli jo takamatkalla musertavasti 4–0.

Ensin osui röyhkeästi maalin eteen noussut Juhani Tyrväinen ja lisää kylmää vettä vierailijoiden niskaan viskasi HPK-puolustuksen läpi purjehtinut Erik Thorell.

Löperösti avauserässä kautta linjan puolustanut HPK joutui kokemaan jälleen takaiskun, kun slovakkipuolustaja Jan Brejcak jäi vain viuhtomaan apuja ja päästi HIFK-pakki Teemu Erosen siirtämään kotijoukkueen jo 3–0-johtoon. Se riitti myös Emil Larmille ja HPK:n tolppien väliin luisteli Antti Karjalainen.

HIFK jatkoi murskaavaa tahtiaan kahden miehen ylivoimalla ajassa 16.09. Tällä kertaa punapaidoille osui Lucas Lessio.

Neljän takaiskun ensimmäinen erä oli päävalmentaja Antti Pennasen mukaan ensimmäinen laatuaan hänen HPK-aikanaan.

– Ei ole tällaisia tullut ja harvoin tulee. Mutta HIFK teki ensimmäisestä ja toisesta paikastaan maalit ja siihen sitten tilttasimme. Vastustaja näytti ammattimaisuutensa ja osaamisensa sekä sen, mikä on ihan oikeasti voittavaa jääkiekkoa, Pennanen totesi.

 

Toisessa erässä HPK alkoi hiljalleen toipua avauserän shokkihoidosta.

Kapteeni Otto Paajanen ilmoitti HPK:n otteluun mukaan heti toisen erän alussa ylivoimalla Teemu Turusen saadessa osuman syöttöpisteen. Paajanen iski jo toistamiseen Arto Laatikaisen tarjoillessa takatolpalle vapauttavan syötön, kun toista erää oli pelaamatta tasan neljä minuuttia.

Paajasen maalin jälkeen päävalmentaja Ari-Pekka Selin kutsui joukkonsa kasaan HIFK:n käyttäessä aikalisän.

Kolmannessa erässä HPK:n torsoksi jäänyt kiri taittui. HIFK:n Tommi Santala siirsi kotijoukkueen 5–2-johtoon rangaistuslaukauksella. Rankkari tuomittiin, kun Petteri Nikkilä pelasi rikkinäisellä mailalla tilanteessa sääntöjen vastaisesti. Vierasjoukkueen kylvetys jatkui vain hetkeä myöhemmin, kun Teemu Tallbergin rannelaukaus yllätti Karjalaisen HPK:n tolppien välissä.

– Tämän ottelun oppi on se, miten käsitellään kaksi nopeaa maalia vastustajalle ja rohkeus pelata laitojen lähellä. Kun pääsimme toisessa erässä hallintaan, se tuli aktiivisen hyvän prässin ja hyökkäysalueen hyökkäyspelin kautta. Puolustuspeliasioita pitää edelleen tarkentaa, Pennanen luetteli.

 

HIFK:ssa urallaan pelannut HPK-sentteri Robert Leino oli ottelun jälkeen turhautunut avauserän tapahtumista.

– Ihan paskaa. Eikö ollut tiedossa, mihin tullaan? HIFK:lla oli avauspeli kotikentällä ja totta kai he tulevat kovaa päälle, kuten yleensäkin. Sukkasillaan olimme, Leino latasi.

Leinon mielestä HPK:n hyökkäysalueen paineistaminen ei täysin toiminut ottelun aikana.

– Ei tarkoitus ole mennä suinpäin. Puolustuspeli alkaa hyökkäyspäässä jo. Siellä on tehtävä hyvin hommat, ettei tiloja aukeaisi noin paljoa. Kun sössitään, käy näin, Leino sanoi.

HPK:n seuraava ottelu on Kärppiä vastaan Oulussa tiistaina. HäSa

Hakemista vielä

Samuel Savolainen

Viime kaudella HPK:lle voittamaton HIFK jatkoi siihen mihin viime keväänä jäi. Kaudella 2017–18 kaikki kuusi keskinäistä runkosarjaottelua päättyivät HIFK:n nimiin.

HPK:n kohtaloksi koitui Helsingissä löperöksi jäänyt puolustuspelaaminen kentän molemmissa päissä – niin hyökkäys- kuin puolustusalueella.

Vaikka toisessa erässä HPK:lla oli prässipelissä hetkensä, ottelun kokonaiskuvassa hyökkäysalueella HIFK näytti pääsevän HPK:n paineen alta pois liian vaivatta.

HPK:lla ei ollut myöskään puolustusalueen puolustuspelin paketti kasassa. Se ei ollut Helsingissä ajoittain selkeästi mies miestä vastaan puolustamista, eikä aluepuolustamista – eikä edes niiden yhdistelmää. Pelaajien elekielestä paistoi epätietoisuus.

Päävalmentaja Pennasen sapluunaan on HPK:ssa kuulunut ottelusuunnitelmien nyanssien viilaaminen. Kenties Pennanen on laskenut puolustuskaluston heikkoudeksi ja pyrkinyt piilottamaan heikkoutta idealistisella ja ihan hyvällä tavoitteella pitää peliä vastustajan päädyssä mahdollisimman paljon.

Helsingissä se ei toteutunut – ja kun ei toteutunut, HPK oli pulassa ja haavoittuvainen.

 

Menot