Kiekko

HPK voittoon Jukureista pitkän kaavan kautta palohälytyksen ja videotarkistusten jälkeen

Jukurit jälleen jatkoajalle, kun HPK hukkasi maalipaikkoja.
Kahden maalin mies Julius Vähätalo (88) laittoi Emil Larmin välillä koville HPK-maalilla

Hämeenlinnan Pallokerhon vierailu Mikkelin Kalevankankaalle sujui todellakin pitkän kaavan mukaan. Kerho upotti harjoituskauden suosikkivastustajansa Jukurit vasta rangaistuslaukauksilla voittomaalikilpailussa 2–3 (1–1, 1–0, 0–1, 0–0, 0–1) raastavan ottelun jälkeen.

Oman hämmennyksensä Etelä-Savon kiekkosoppaan toi ilmeisesti popcorn-koneen kärystä alkunsa saanut palohälytys, joka tyhjensi hallin kymmeneksi minuutiksi toisen erän alussa, kun erää oli takana vain 55 sekuntia. Ottelu venyi tämänkin takia yli kolmetuntiseksi.

Voittomaalikisassa Robert Leinon tolppalaukaus ei koitunut kohtaloksi, kun Teemu Turunen veivasi Juhana Ahon vaille mahdollisuuksia ja iski voittomaalin.

Emil Larmi torjui HPK-maalilla 20 kertaa.

 

Ottelu oli hyvin kaksijakoinen, sillä HPK suorastaan lahjoitti Jukureille tukun maalipaikkoja pelin ensimmäisellä puolikkaalla. Näistä Julius Vähätalo iski molemmat mikkeliläisten maalit

– Se ensimmäinen puolikas oli lähellä kauden huonointa jääkiekkoamme. Rytmimme oli huono ja välillä kohelsimme. Toiset puoli tuntia taas olivat lähes kauden parasta kiekkoa. Pystyimme luomaan lukuisia maalipaikkoja, HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen puntaroi.

Voitto oli siinä mielessä ansaittu, että HPK laukoi peräti 74 kertaa. Näistä tosin reilusti yli puolet eli 37 meni ohi maalin.

– Isoin haasteemme on tehokkuus. Näillä laukausmäärillä täytyy olla tehokkaampia. Tehokkuutta lisäisi huomattavasti, jos näistä 37:stä menisi puoletkin maalia kohti. Tärkeintä on, että peli kuitenkin tuottaa näitä mahdollisuuksia, Pennanen totesi.

 

Avauserän maalit olivat todellisia työmiehen maaleja. Ensin vain kahden minuutin pelin jälkeen HPK:n nelosketjun sentteri Filip Riska käänsi kiekon maalille, ja Miro Ruokonen lakaisi Jukuri-vahti Ahon sylkemän irtokiekon maaliin. Neljä minuuttia myöhemmin Julius Vähätalo sai kiekon maalintausneppailusta hyvään paikkaan ja nosti sen rystypuolelta ohi Emil Larmin.

Toisessa erässä Vähätalo jatkoi maalitehtailuaan, kun Mikko Kokkosen avaussyöttö kimposi luistimista tälle hyvään paikkaan. Mikkeliläisten keskushyökkääjä kiskaisi puolittaisesta läpiajosta maalin.

Kolmannen erän aluksi Jukurit oli siirtyä jo kahden maalin johtoon, mutta videotarkistuksessa huomattiin Ville Leskisen ohjauksen kimmonneen kahdesta tolpasta ulos. HPK:n tasoitusmaali sen sijaan hyväksyttiin tilannehuoneen avulla. Arto Laatikaisen viivanosto maalille muuttikin ratkaisevasti suuntaa Jukuri-puolustaja Valtteri Hietasen kasvoista eikä Riskan mailasta, kuten aluksi näytti.

HPK pääsi jatkoajalle ylivoimalla Jukureiden sorruttua vaihtovirheeseen varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla. Jatkoaika meni ylivoiman siivittämänä HPK:n komennossa, mutta maali jäi tekemättä.

HPK jatkaa kuuden ottelun jälkeen Liigassa kymmenentenä kahdeksalla pisteellä. Se isännöi lauantaina Ilvestä.

Seitsemän ottelua pelannut Jukurit on puolestaan kuudes 10 pisteellä. Jatkoaika oli sille jo kauden viides. HäSa

Analyysi: Nuoren vihaisen miehen tyyliin

Kolme vieraspeliä, kaksi pistettä yhdeksästä mahdollisesta. Siinä HPK:n viimeisten otteluiden saldo. Päävalmentaja Antti Pennasen joukot tekivät Mikkelissä Jukureita vastaan työtä käskettyä.

Pennanen luottaa nuoren vihaisen miehen tyylilleen uskollisesti jopa uppiniskaisen varmasti valitsemaansa pelistrategiaan. Kerho pyrki Jukureita vastaan – kuten myös tappio-otteluissa HIFK:n ja Kärppien vieraana – ohjelmalliseen riistopelaamiseen vastustajan kenttäpäädyssä.

Pennanen katsoo, ilmeisen tietoisesti, läpi sormiensa, vaikka hänen joukkueensa pelin virta on tämän tästä vuolas ja holtiton. Tässä mielessä Pennanen on irtisanoutunut HPK:n 2000-luvun menestyspelikirjasta.

Riski on monessa mielessä kova. Ryöstöretket vieraskaukaloihin tehdään härskillä rosvomentaliteetilla pelin lainalaisuuksia uhmaten ja piittaamatta.

Nyt on mielenkiintoista nähdä, kuinka tänään HPK:n voimat riittävät perättäisten päivien pelissä Ilvestä vastaan. Kerhon pelitapa on raskas pelata, koska luisteluvaatimus on niin mittava.

Petteri Sihvonen

Päivän lehti

19.1.2020