Kiekko

HPK:n tuore hankinta Niclas Lucenius palasi sivuraiteelta valokeilaan – "Näyttämisen halua on eniten itselleni"

HPK:n keskushyökkääjävahvistus Niclas Lucenius hakee uutta nousua uralleen Hämeenlinnasta.
Niclas Lucenius löysi Ritariareenasta itselleen kodin. KUVA: Pekka Rautiainen

Niclas Lucenius oli nuorena lupaava lahjakkuus Suomi-kiekossa.

Hänet varattiin kesällä 2007 NHL:n varaustilaisuudessa ensimmäisenä suomalaispelaajana, hän oli nuorisomaajoukkueiden vakiokasvoja ja nousi Liigan suunnannäyttäjäseuroihin lukeutuneessa Tapparassa suureen rooliin, pelaten mm. NHL-pelaajiksi nousseiden Jori Lehterän ja Aleksander Barkovin ketjukaverina.

Uran paras sesonki nähtiin kaudella 2009-10, kun Lucenius oli Liigan pistepörssin 11:s, mikä kertoo pelaajan tasosta.

Tappara-vuosien jälkeen Lucenius on pelannut KHL:ssä, TPS:ssä, pätkän Sportissa, Sveitsin B-liigassa, Slovakiassa ja Saksan DEL2-liigassa.

Viime vuodet ovat kuitenkin menneet jopa hieman yllättäen LeKissä ja TUTOssa Mestiksessä. Kahden viime kauden aikana Lucenius on tehtaillut 55 Mestis-ottelussa 75 pistettä, mikä osoittaa, että kyseessä on mies, joka pelasi väärässä sarjassa.

Nyt hänelle tarjoutui mahdollisuus HPK:sta, jota moni kiekkoihminen pitää Liiga-tasolla Luceniuksen viimeisenä.

Sen mahdollisuuden myös ensi kaudesta sopimuksen tehnyt Lucenius itse haluaa käyttää.

– Juuri näin. Täytyy olla itselleen myös armollinen. Jos ihan heti ei lähde kulkemaan, pitää vain jatkaa työntekoa, Lucenius sanoittaa.

 


Mutta miksi
Lucenius ajautui tilanteeseen, jossa Liiga-paikka oli ennen HPK-mahdollisuutta kiven takana?

Luceniuksen maine sisäpiirissä on ollut oman tien kulkijan maine. On kyräilty harjoittelumotivaatiosta ja urheilullisuudesta.

Lisäksi Mestiksessä Lucenius joutui kohujen keskelle, kun hän potkaisi toista pelaajaa ja sai 13 ottelun pelikiellon. Lisää kakkua tuli, kun erotuomariraportissakin kuvattiin Luceniuksen heittäneen eräässä ottelussa linjatuomarin ”takavyöheitolla” jäähän. Tästä Luceniusta muistettiin viiden ottelun pelikiellolla.

Hermokontrollin puute näissä tilanteissa ei auttanut maineen kohentumista.

Tänä päivänä taustalla puhutaan kuitenkin pelaajasta, joka on tehnyt muutoksen ja halunnut antaa itselleen vielä mahdollisuuden siirtää ura oikeille raiteille. Niitä puheita kuuli ilmeisesti myös HPK.

Niin tai näin, 29-vuotiaassa Luceniuksessa on potentiaalia olla HPK:lle täsmävahvistus.

Päävalmentaja Antti Pennanen näkeekin Luceniuksessa uhkien sijaan suuria mahdollisuuksia.

– Hän on hyvä hyökkäyspään pelaaja ja ylivoimalla vahva. Hänellä on erikoisosaamista, jota harvalla pelaajalla on Liigassa. Siksi hänet halusimme. Lisäksi saimme hyviä viestejä, miten hän on harjoitellut, Pennanen kertoo.

 


Harjoitusten
perusteella Lucenius pelaa keskiviikkona JYPiä vastaan keskushyökkääjänä Janne Lahden ja Markus Nenosen välissä.

– Olen sen verran kasvanut, että olen oppinut käsittelemään vastoinkäymisiä paremmin. Minulla on kokonaisempi kuva itsestäni ja minulla on hyvä olla itseni kanssa tällä hetkellä, Lucenius sanoo.

Mestiksestä toissakaudella uralleen uutta lähtöä hakemaan lähtenyt Lucenius myöntää, että paluu Liigaan on ollut hänen tavoitteensa.

– Kun mieluisaa paikkaa pääsarjatasolla ei viime vuonna löytynyt kotimaasta tai ulkomailta, päätin, että nyt aloitetaan alusta. Piti tiedostaa tilanne, joka silloin oli ja lähteä siitä kehittämään itseään eteenpäin.

Kovia tehopisteitä Mestiksessä takonut Lucenius uskoo, että hyppy Liigaan on hänen osaltaan otettavissa vaikka paljon pelillisesti muuttuukin.

– Mestiksessä mennään lujaa, mutta pelissä ei ole niin paljoa järkeä. Liigassa on enemmän järjestelmällisyyttä pelissä.

 

 

Lucenius ei kiistä, etteikö hänellä olisi nyt suuri näytön paikka.

Epäillijöitä matkan varrella on ollut – ja niitä on edelleen. Näyttämisen halu kumpuaa kuitenkin eniten siihen mieheen joka katsoo aamulla häntä itseään peilistä.

– Hyvät asiat tulee, kun tekee hommia päivittäin ja perusasiat oikein. Näyttämisen halua minulla on eniten itselleni. Ei minua ole ennenkään kiinnostanut mitä muut ihmiset ajattelevat minusta, Lucenius sanoo.

– Nyt tehtäväni on olla paras minä joka voin olla. Niin pystyn parhaiten auttamaan joukkuetta.


Liigakiekkoa: HPK–JYP Ritariareenassa kello 18.30.

Asiasanat

Päivän lehti

7.8.2020