Kiekko

HPK:n uusi U20-joukkueen luotsi oli jo lopettaa valmentamisen – "Oma identiteetti oli hukassa"

Juuso Nieminen ilmoitti sosiaalisessa mediassa maaliskuun alussa, että hän tulee siirtymään syrjään jääkiekon parista. Syyksi Nieminen ilmoitti, että liekki ei enää pala täysillä ja että oli aika lähteä ihmettelemään maailmaa eri vinkkelistä.

Päätös oli yllättävä, sillä Niemistä oli pidetty nousevana valmentajanimenä.

TPS:n U20-joukkuetta valmentanut Nieminen koki, että oli aika katsoa jotain uutta.

– Viime kausi oli joukkueelle ja itselle vaikea, oli kaikenlaista vastoinkäymistä. Olin aivan loppu ja olin sitä mieltä, että haluan katsoa jotain muuta kuin jääkiekkoa. Se oli fiilis kauden päättyessä, happea oli saatava. Ajatukset olivat umpisolmussa, Nieminen kertoo.

Nieminen haki siviilitöitä, mutta koska asiat eivät edenneet liian pitkälle, eteen ilmaantui kiinnostus palkata Nieminen Saksaan DEL2-liigan Löwen Frankfurtiin siirtyvän Matti Tiilikaisen seuraajaksi HPK:n U20-joukkueen päävalmentajaksi.

Lopulta Nieminen pyörsi lopettamispäätöksensä.

– Oma identiteetti oli hetkellisesti hukassa, mutta lopulta identiteetti vahvistui. Olen nyt erittäin tyytyväinen, että en ehtinyt muuhun työelämään vaan että valmennan jatkossa HPK:ssa.

– Elämä on ylä- ja alamäkiä, mutta kun molempia kokee, voi tulla vahvempana takaisin.

 

Nieminen kertoo, että siirto HPK:hon tapahtui vauhdilla.

– Tämän viikon asia tämä oli ja asiat etenivät nopeasti. Pääsimme yhteisymmärrykseen ja päätin, että tämä on sellainen juttu jota haluan lähteä tekemään.

Niemisen ja HPK:n välisen kontaktin löytymisessä edesauttoi se, että Nieminen tuntee hyvin HPK:n liigajoukkueen päävalmentajan Antti Pennasen.

– Olemme suorittaneet ”Pendon” kanssa samalla kurssilla valmentajan ammattitutkinnon ja olemme siellä tutustuneet. Olemme olleet säännöllisesti yhteydessä. Olemme keskustelleet ja sparranneet toisiamme lätkästä ja valmentajuudesta. Ajatuksemme menevät samansuuntaisesti. Asia tuli siinä sitten ilmi, että kiinnostaisiko minua.

 

Pikkuleijonissa keväällä 2017 päävalmentajana MM-hopeaa saavuttanut valmentaja ei halua avata tarkemmin sitä, mikä sai hänen ajatuksensa jääkiekon suhteen välillä niin solmuun, että mieli ehti viedä jo ulos jääkiekon parista.

– En halua purkaa sitä, mitä Turussa tapahtui. Tein itse aika paljon virheitä, Nieminen pyörittelee.

Vaikka Niemisen kipinä valmentamiseen ehti sammua, hän vakuuttaa olevansa iskussa, kun työt valmentamisen parissa jälleen jatkuvat uuden haasteen parissa.

– En halua lähteä uudistamaan joukkuetta täysin. Se on ollut hyvin valmennettu joukkue. Haluan löytää myös niitä asioita, jotka ovat toimineet, niistä täytyy pitää kiinni. HPK:ssa on vahva pelikulttuuri, sitä pitää vaalia.

Miten Nieminen suhtautuu HPK-haasteeseensa?

– Haluan olla helposti lähestyttävä valmentaja. Pelaajilla on muitakin paineita uran ja odotusten suhteen, joten täytyy saada olla oma itsensä. Ilmapiiri ja kanssakäyminen ovat tärkeitä asioita, sen jälkeen tulevat muina tärkeinä asioina sellaiset asiat kuin pelitapa ja fysiikka. Tiilikaisen Masa tulee olemaan alkuun apuna. Olen tyytyväinen, että olemassa oleva valmennustiimi jatkaa, vaikka maalivahtivalmentaja jatkaakin urallaan eteenpäin.

 

Nieminen tapaa HPK:n U20-joukkueen ensi kertaa ensi viikolla.

– Tilanne on herkullinen kaikkien kannalta. Pöytä on puhdas niin minulle kuin pelaajillekin. HäSa

 

 

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic