fbpx
Kiekko

Ilo jääkiekkoon löytyi uudelleen Tanskasta

Vuosikymmenen verran Liiga- ja Mestis-kaukaloita kiertänyt Antti Kerälä, 30, pelaa kauden 2017-18 Tanskan Herningissä NHL-legenda Petri Skrikon alaisuudessa.

– Halusin vaihtelua jääkiekkoon. Nyt saa pelata vähän luomumpaa jääkiekkoa, Herningissä jututettu HPK-kasvatti miettii.

Kerälä oli viime kesänä suunnannut katseitaan Keski-Eurooppaan. Perheenlisäys venytti kuitenkin sopimuksen tekoa. Viesti Toni Kallelalta johti lopulta sopimukseksi Herningiin. Nyt pisteitä on syntynyt pelien tahtiin. Kerälä myöntää olleensa ennakkoluuloinen ennen muuttoa Tanskaan.

– Mietin, olikohan tämä mistään kotoisin. Tänne tultuani yllätyin hyvistä olosuhteista.

 

Hattulassa syntynyt pelaaja oli HPK:n juniori seuran menestysvuosina. Tuolloiset Kerälän joukkueet eivät olleet erityisen menestyksekkäitä.

– Elämä Kerhon juniorina oli silti hienoa aikaa. Pyrin aina vuotta vanhempiin pelaamaan. Edustukseen pysyvästi murtautuminen tuntui kuitenkin mahdottomalta. Jo nelosketjussa oli niin kovia pelaajia, että pelaamaan pääsy vaati jonkun loukkaantumisen.

Kerälä kritisoi sitä, että mitään suunnitelmaa Kerhon edustukseen pysyvästi pääsemiseksi ei tuohon aikaan tehty. Kun vastuuta ei irronnut, hän päätti lähteä Mestiksen Jokipoikiin.

– Sitä ennen elin kiekkoa päivä kerrallaan. Joensuussa pääsin pelaamaan paljon ja omassa roolissani. Lisäksi koin pitkän kevään ja menestyksen, mikä oli uutta minulle.

Ensimmäinen täysi liigakausi tuli Jokereissa.

– Käsitykseni mukaan Hannu Jortikka bongasi minut sinne. Hän antoi paljon kritiikkiä, mutta antoi sitten myös pelata.

Fyysisyyden lisäksi junioreita riskittömämmän pelaamisen opettelu otti aikansa. Kausi oli silti hänen parhaansa, kun Janne Lahden ja Teemu Pulkkisen sentterinä pelannut Kerälä nakutti 41 pistettä. Kerälä kehuu Jortikan ylläpitämää intensiteettiä.

– Peleissä taas huomasi, että kaikki halusivat aina voittaa juuri Jokerit.

 

Ura jatkui KalPassa ja Ässissä. Molempiin seuroihin mahtui ylä- ja alamäkiä. Positiivisimmaksi hän kertoo sen, että oppi Ässissä treenaamaan kunnolla fysiikkaansa – uran ollessa jo varsin pitkällä.

Välissä Kerälä ehti käydä myös vajaan kauden takaisin HPK:ssa. Kevään 2014 legendaarinen kiri pudotuspeleihin jätti lämpimän muiston.

– Omat pelini eivät silloin kulkeneet, mutta paluusta jäi hyvä maku. Voittoputken upea flow-tila jäi mieleen, muistelee Kerälä.

 

Mitä Tanska sitten on opettanut 30-vuotiaalle kiekkoilijalle? Päävalmentaja Skriko kertoo useille suomalaisille olevan tyypillistä sen, että omaa osaamista kohtaan ollaan liiankin kriittisiä. Myös Kerälän kanssa hän kertoo keskittyneensä erityisesti itseluottamuksen palauttamiseen.

– Olimme häviöllä kotiottelun lopussa. Antti kysyi, haluanko hänen menevän maalin eteen vai sivulle. Sanoin että menet v***u ja otat sen kiekon, syötät tai teet maalin!

– Hän katsoi minua hölmönä, mutta meni sitten, taklasi pelaajalta kiekon itselleen ja syötti tasoitusmaalin, Skriko hymyilee.

Suomeen paluuta Kerälä pitää vielä potentiaalisena vaihtoehtona. Eniten ikävä on lunta ja Juhla Mokkaa. Kerälä kertoo myös seuranneensa joka vuosi sitä, keitä pelaajia HPK hankkii.

– Tekisi mieli nähdä vielä eri paikkoja, toisaalta olisi kiva vielä olla Suomessa. En tiedä vielä, Kerälä pohtii. HäSa

 

Menot