fbpx
Kiekko

Ilves on rakentanut sensaatiotaan myös HPK-taustaisin voimin – Olli Salo vetää jääharjoitukset, Teemu Rautiainen kantava voima

Hämeenlinnalaiselle kiekkoyleisölle tutut Olli Salo ja Teemu Rautiainen kuuluvat olennaisena osana Ilveksen alkukauden vahvaan vireeseen.
KUVA: Tomi Jokela / All Over Press

Liigan alkukauden suurinta yllättäjää ei tarvitse etsiä salapoliisivoimin. Vastaus löytyy nopeasti sarjataulukosta.

Tampereen Ilves on kerännyt viime vuosina enemmän otsikoita kaukalon ulkopuolisista ongelmista kuin urheilullisesta menestyksestään, mutta liigakauden 2018-19 alku on muuttanut tässäkin asiassa kurssin.

Harva uskoi Ilveksen nuoreen joukkueeseen ennen kauden alkua, mutta Liigassa yllättäen toiseksi majoittuva Ilves on näyttänyt alkukaudella epäilijöilleen pitkää nenää.

Ilveksen hämeenlinnalainen valmentaja Olli Salo on yksi tekijä menestyksen takana.

Salo arvioi, että Ilveksen voittokulku on monen asian summa.

– Yksi merkittävä asia on onnistunut kesä. Olemme menneet enemmän yksilöllistä valmentamista kohti ja olemme päässeet lähtemään vahvasti kauteen, Salo pohtii.

 

Toinen merkittävä asia on Ilveksessä tehdyt valmennukselliset muutokset. Joukkueen päävalmentaja Karri Kivi soitti Salolle kesällä puhelun, jonka tarkoituksena oli tehdä muutos jääharjoitteluun.

Se merkitsi Salolle enemmän vastuuta ja siksi voi sanoa, että Salolle kuuluu myös kiitosta Ilveksen menestyksestä alkukaudella.

Olli Salo. Kuva: Juhani Salo, arkisto

– Olin ulkomailla, kun Karri soitti ja hän kertoi haluavansa muutoksia toimintaan. Minulla on ollut pelaamisessamme paljon vastuuta ja olen vetänyt lähtökohtaisesti kaikki jääharjoittelut, Salo paljastaa.

– On hienoa, että pääsee enemmän vaikuttamaan. Hienoa, että Karri uskalsi luottaa minuun, se tuntui hyvältä.

Fysiikkavalmennus on myös mennyt Ilveksessä eteenpäin toisen apuvalmentajan Jouko Myrrän komennuksessa. Liiga-seuroissa taktisen valmentamisen on sanottu olleen edellä fyysistä valmennusta.

– Vaikka puhutaan joukkueurheilusta, on tärkeää, että on osaamista siihen miten yksilöistä saadaan paras irti. Kaikki eivät voi harjoitella samalla tavalla ja tehdä samoja asioita, Salo painottaa.


Ilveksessä pelaava
HPK-kasvatti Teemu Rautiainen, 26, näkee myös fyysikkavalmennuksen merkityksen tärkeäksi.

– Olen pitänyt Myrrän oheisista ja Juha Koskela on ollut hyvä lisä toimintaan. Laji menee nopeammaksi kaiken aikaa ja pelimäärät ovat suuria, joten jos on fyysisesti huonossa kunnossa, tässä Liigassa huomaa nopeasti, ettei pysty tai jaksa, Rautiainen ynnää.

Rautiainen laskee menestyksen kulmakiviin myös sen, että Ilveksessä on löydetty pelitapa joka tukee joukkueen vahvuuksia.

– Emme ole isokokoisin tai rymistelevin joukkue, mutta käytämme jalka- ja pelinopeutta hyväksemme. Keskialueella voimme kääntää peliä nopeasti hyvän hyökkäyspelaamisen jälkeen. Välillä haemme vauhdit myös alhaalta jos eteenpäin ei pääse. Haluamme hallita peliä kiekon kanssa, eikä vain toivota, että onni toisi muutamia pomppuja. Haluamme itse luoda ja kontrolloida peliä.

 

Ilvekselle haastajan asema on tuntunut sopivan ja joukkueen nuorempi polvi on vastannut haasteeseen. Seitsemän parhaan pistemiehen – Teemu Lepauksen, Arttu Ruotsalaisen, Joose Antosen, Joona Ikosen, Rautiaisen, Oskari Laaksosen ja Eemeli Suomen – yhteenlaskettu keski-ikä on vain hieman yli 22 vuotta.

Monet valmentajat puhuvat virallisesti ja epävirallisesti, että jääkiekosta on tulossa entistä enemmän nuorten miesten peli.

Rautiainen nyökkää.

– Ehkä yksi tärkeä elementti löytyy kukkopoika-rohkeudestamme. Nykytrendi on, että nuoret tulevat valtavalla itseluottamuksella ja heillä on suuri halu tehdä tulosta. Se on hyvää kehitystä, ettei vain haluta verkkareissa hengailla hallilla jääkiekkoilijastatuksella, Rautiainen miettii.

Rautiainen näkee, että pienemmät voivat haastaa suurempien budjettien joukkueita arjen laadukkaan toiminnan lisäksi myös pelaajatarkkailulla. On löydettävä hiomattomia timantteja, jotka sopivat joukkueen tekemiseen.

– On haettava pelaajia, jotka eivät vielä ole lyöneet läpi. On kyettävä näkemään tulosten takaa, miksi joku pelaaja ei ole onnistunut. Esimerkiksi kun katsoo Antosta, vähän jopa ihmettelee miksi aiemmin ei ole lähtenyt. Myös Lepaus on nyt puhjennut kukkaan, vaikka viime kaudella jo potentiaali oli aistittavissa.

Rautiainen vakuuttaa, että Ilves ei ole tyytynyt syksyn hyvään vireeseen. Myös Ilveksen keihäs mitataan keväällä.

– Kun oma juttu toimii, se tuo itseluottamusta. Jos tai kun tulee vaikeampaa, sitten meidät vasta mitataan. Pystymmekö silloin pelaamaan rohkeasti ja niin, että emme pelkää virheitä. Jos pystymme, silloin olemme vahvoilla. HäSa

Menot