Kiekko

Jääkiekkosääntöihin viilausta ja liigaan tilannehuone – myöhästyneestä taklauksesta jatkossa omat jäähynsä, kurinpito suoraviivaistuu

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n uudet säännöt astuvat voimaan myös SM-liigassa syksyllä. Sääntöihin on tehty lukuisia pieniä muutoksia, joilla pyritään etupäässä karsimaan lajia leimanneita törkytaklauksia ja sujuvoittamaan peliä.

Keskeisimpänä muutoksena jääkiekkosäännöissä painotetaan enemmän rikettä itseään kuin sen seurausta. Loukkaantuminen ei enää itsessään määritä rangaistuksen suuruutta, vaan tuomarin täytyy arvioida vastustajan piittaamatonta vaarantamista.

Myöhästyneistä taklauksista annetaan jatkossa omat jäähynsä. Tiistaina suomeksi julkaistun uuden sääntökirjan mukaan myöhästyneestä taklauksesta tuomitaan jäähy, jos taklattava on haavoittuvassa asemassa luovuttuaan kiekosta. Rangaistus on kovempi, mikäli taklauksen kohde ei ole tietoinen uhkaavasta kontaktista.

Laitataklauksesta tuomitaan jatkossa aina vähintään 2+10 minuuttia.

Maalivahdin puuttumista peliin hankaloitetaan kahdella säännöllä. Hän ei saa jatkossa sulkea kiekkoa ilman vastustajan painetta tai hän saa kahden minuutin rangaistuksen. Lisäksi maalialue pienenee myös kansainvälisissä säännöissä. SM-liigassa aluetta kavennettiin jo viime kaudelle.

Muita muutoksia ovat muun muassa pitkän kiekon jälkeisen aloituksen rikkomisesta varoituksen jälkeen annettavat jäähyt ja mahdollisuus kenelle tahansa rangaistuslaukauksen ampumiseen. Myös teknisten apuvälineiden, kuten tietokoneiden ja tablettien käyttö penkillä sallitaan, kunhan niillä ei yritetä vaikuttaa tuomaritoimintaan.

 

SM-liiga omaksuu NHL-tyylisen videotuomareiden tilannehuoneen, jonka kautta kaikki tarkistettavat tilanteet kulkevat. Liiga hyödyntää uuden TV-sopimuksen tuomaa tekniikkaa, kun Telia antaa kameransa ja tietoliikenneyhteytensä myös liigan käyttöön.

Tilannehuoneessa on kierroksen aikana 1–2 päävideotuomaria, jotka huolehtivat kurinpitoa vaativien tilanteiden välittömästä ohjautumisesta kurinpitodelegaatiolle. Miehitykseen kuuluu lisäksi 1–4 videomaalituomaria, jotka avustavat erotuomareita videotarkistuksissa ja haastoissa.

Päätuomarilla on yhä päätösvalta maali- ja haastotilanteissa, ja tuomari näkee tilanteet toimitsija-aition monitorilta. Hänellä on kuitenkin käytössään jatkuva headset-puheyhteys tilannehuoneeseen.

Ennen uutta tilannehuonetta joka ottelussa tehtiin videotarkistukset ainoastaan paikan päällä. Kurinpitoa mahdollisesti vaatineet tilanteet tarkistettiin päävideotuomareiden toimesta, mutta otteluvalvojan pyynnöstä pelin jälkeen. Otteluvalvojan tehtävä poistuu tilannehuoneen myötä.