Kiekko

Jääkiekon MM-kisoilla yllättävä opetus – ”Osa haluaa vääntää totuuden toiseksi”

Kiekkokiukaalla palataan MM-finaaliin Ruotsin ja Sveitsin välillä. Sveitsin sensaatio on herättänyt paljon keskustelua, nyt jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen heittää lusikkansa soppaan.

– Ruotsalaiset pelasivat eräänlaista vapauden valtakunnan jääkiekkoa ja sveitsiläiset pelasivat erittäin tarkasti ja suunnitelmallisesti. Sveitsi ei enää pelannut tavalla jossa hyökkäys on paras puolustus ilman huolta. Sveitsissä näkyi enemmän Kari Jalosen Berniä, jossa pelattiin lähes ennennäkemätöntä kaukalopallotrapia. Se ei ollut enää käkikellolätkää vaan kellontarkkaa lätkää, Sihvonen avaa.

Sihvonen nostaa hattua sveitsiläisille, mutta muistuttaa että peli ei ollut niin ”rohkeaa” ja ”raikasta” kuin on harhaisesti nähty.

– Huvitti hieman kun jääkiekkojulkisuudessa kiiteltiin, että tällaista jääkiekkoa pitäisi pelata Suomen jääkiekkoliigassa. En usko, että kukaan täysissä järjissään oleva toivoo, että näin passiivista peliä halutaan nähdä.

Sihvonen ihmettelee miksi urheilujournalismissa Sveitsin pelaamista on tulkittu tahallaan väärin.

– Osa haluaa vääntää totuuden toiseksi, jotkut eivät vain ymmärrä pelistä edes perusasioita. Se ei ole silloin kestävää urheilujournalismista. Minulla on tapana tehdä tilastoja otteluista. Ne voi lyödä pöytään ja oikaista tarpeen tullen, ettei se ihan noin mennyt kuten väitetään.

MM-kisojen pelillinen opetus oli näissä tänä keväänä Sihvosen mielestä valitettavan ohut.

– Kun katsoo yleistä kuvaa MM-kisoista, ehkä Sveitsiä ja Leijonia lukuun ottamatta, peli alkaa olla NHL:n imitoimista. Siihen MM-kisat ovat nyt valumassa. Ei missään muussa pallopelissä aleta imitoida yhden sarjan pelaamista. Sanon vielä kerran Lauri Marjamäen Leijonista, että heillä oli sentään jonkinlaiset omat kasvot. Mutta ei Meidän pelin tempojääkiekossa puolustajat voi kuljetella kiekkoa miten sattuu.