Kiekko

Jalonen ei tyrmää paluuta Leijoniin

Lauri Marjamäen hiljattainen ilmoitus jättää Leijonat tämän kauden päätteeksi, on saanut spekulaatiokiukaan kuumaksi uuden päävalmentajanimen pyörittämisen suhteen.

Yhdeksi kortiksi median spekulaatioissa on noussut maailmanmestarivalmentaja Jukka Jalosen paluu Leijona-laivan ruoriin.

Jalosen sopimus Jokereiden kanssa päättyy tähän kauteen – joten ainakin teoriassa Jalonen voisi olla käytettävissä.

Edes Jokereiden päävalmentajana toimiva Jalonen itse ei tyrmää ajatusta.

– Sanotaan näin, että ei ole tilannetta, jossa en missään nimessä harkitsisi Leijonia. En voi tosin sanoa, että ehdottomasti kaikissa tilanteissa lähtisin, Jalonen pyörittelee.

Jalonen uskoo, että Leijonilla ei ole ongelmaa saada kiinnostuneita valmentajia riviin, kun uutta päävalmentajaa valitaan. Tehtävä on edelleen haluttu.

– Kaikki valmentajat ovat kiinnostuneita Leijonista – varsinkin ne, jotka eivät ole vielä Leijonia valmentaneet.

 

Lauri Marjamäen päävalmentajakaudella on puhuttu siitä, että onko annetun kritiikin määrässä menty jo yli. On kuitenkin hyvä erottaa, että kritiikkiä on kahdenlaista – asiakeskeistä ja henkilökohtaisuuksiin menevää.

Jalonen tietää, millaiseen akvaarioon Leijonien päävalmentaja Suomessa joutuu.

– Ei se helppoa aina ole. Muistan, että moneen kertaan koeteltiin sietokykyä. Päävalmentaja ei kuitenkaan voi vaikuttaa siihen mitä mediassa sanotaan, Jalonen huomauttaa.

– Sitä tietysti toivoisi, että olisi malttia arvioida lopputulokseen saakka. Silloinkin on hyvä muistaa, että joskus myös hyvä prosessi voi loppua puolivälieriin, jos vaikka maalivahdilla on huono päivä. Vain harvalla on kompetenssia arvioida sitä, Jalonen sanoo.

– Jääkiekkoliiton väeltä ainakin toivoisi, että heillä pysyisi pää kylmänä.…

 

Kari Jalosen ja Lauri Marjamäen sopimukset ovat jääneet kahden vuoden mittaisiksi. Jalosen mielestä se on kestona päävalmentajakaudelle kuitenkin minimi.

– Mikä on oikea pituus valmentajakaudelle? Siihen on vaikea sanoa. Jokainen valmentaja on erilainen ja jokaisella on oma prosessinsa. Leijonien käytäntöihin oppiminen sekä pelaajien ja kansainväliseen kiekkoon syventyminen vie aikansa.

Sekin on herättänyt jääkiekkoväen piirissä keskustelua, että mikä on Leijonien päävalmentajan funktio. 

Onko oltava suomalaisen jääkiekon pelillinen linjaaja vai vain tuloksentekijä tyylillä millä hyvänsä – ja ovatko nämä kaksi asiaa sittenkään ristiriidassa keskenään?

Jalosella on asiaan vankka näkemys.

– Optimitilanne on se, että päävalmentaja linjaisi Suomi-kiekkoa keskustellen samalla yhdessä muiden suomalaisvalmentajien kanssa, seuraten jääkiekon nykytrendejä. Se kuitenkin edellyttää motivaatiota ja eväitä siihen hommaan, Jalonen pohtii.

Tarvitsisiko maajoukkue nyt ideaalitilanteessa kokeneemman valmentajan, kenties sellaisen, josta maajoukkuepelaajilla olisi tuoretta kokemusta?

– Se on kaksipiippuinen juttu. Ainakin riskit siihen, että tulisi heikko kausi, olisi pienempi. Moni asia lähtisi liikkeelle todennäköisesti nopeammin. Mutta samalla uudessa valmentajassa voisi olla myös uusia mahdollisuuksia, jotain sellaistakin, mitä kokeneimmilla ei olisi.