Kiekko

Kapteeni Paajanen näkee HPK:n haastajana – "Tähtipelaajia ei ole, mutta toivottavasti heitä syntyy kauden aikana"

Otto Paajanen tietää, että HPK ei ole ennakkosuosikki. Haastajan asema sopii hänen mukaansa Kerholle hyvin.
Otto Paajanen luonnehtii HPK:n kesäharjoittelukautta pitkäksi ja kovaksi.

Kovin tavoittein viime kauteen lähtenyt HPK-miehistö joutui pettymään pahanpäiväisesti, kun joukkue jäi lopulta Liigan runkosarjassa sijalle 12 ja tylysti ulos pudotuspeleistä loppukirin jäädessä vajaaksi.

Uuden kauden alla on jälleen suuria kysymyksiä, mutta vähän vastauksia.

HPK:n kapteeni Otto Paajanen suhtautuu alkavaan kauteen positiivisin miettein.

– Aina on kova usko omiin, että voidaan pärjätä. Kaikki tietävät, että pelaajabudjettimme tai -materiaalimme ei ole kaikkein kovin, mutta paljon kautta tulee määrittämään miten kehitymme kauden aikana, Paajanen sanoo.

– Vielä meillä ei ole tähtipelaajia, mutta tavoite on, että heitä syntyy kauden aikana. Tärkeää on, että saamme peliämme aikaisemmin loksahtamaan kohdalleen. Viime kaudella se onnistui vasta tammikuussa, toivottavasti nyt aiemmin.

 

Savu viime kaudesta on jo laskeutunut ja tilalla on uutta toiveikkuutta alkavan kauden alla.

Mutta missä HPK Paajasen analyysin mukaan viime kaudella epäonnistui?

– Heikkoon syksyyn ei tunnu että oli yhtä suurta selitystä, vaan oli monta pientä asiaa. Tuntui että lähes kaikki pelit olivat maalin pelejä, mutta hävisimme niitä ihan liikaa. Peli meni lukkoon ja aukesi vasta Spengler cupissa, Paajanen sanoo.

– Ylivoimapelin saimme kuntoon ja se auttoi monessa asiassa. Nyt viisikkopeli pitää saada nopeammin kuosiin ja keskittyä pieniin asioihin ja tehdä ne hyvin. Niin iso kuvakin kirkastuu.

Viime kaudeksi kapteeniksi nostettu Paajanen uskoo olevansa isossa roolissa hetkissä jonne esimerkiksi valmennuksen käsi ei ulotu.

– Yritän johtaa esimerkillä ja olla jämäkkä. On oltava tarkkana miten puhuu, jos on raskas hetki, se pitää yrittää kääntää positiiviseksi. Se on iso osa johtamista, että puhuu ammattimaisesti. Päävalmentaja Antti Pennanen on vahva johtaja ja vetää laivaa, ja me vähän kokeneemmat pelaajat yritämme hoitaa kopin johtajuutta. Ehkä tässä on jo vuodessa oppinut jotain kapteenin roolista.

 

HPK:n viime kausilta tuttu kaava on jatkunut. Parhaat pistemiehet ovat vaihtaneet jälleen maisemaa.

Kristian Vesalainen solmi juuri NHL-sopimuksen ja lähtökohtaisesti kiekkoilee Pohjois-Amerikassa, Joonas Lehtivuori siirtyi Saksaan ja Oula Palve TPS:ään.

Vastuunkantajiksi on tilalle rekrytoitu mm. Markus Nenonen, Arto Laatikainen ja Philippe Cornet.

– Aika samalla tavalla se menee joka vuosi, kärki lähtee pois. Mutta kun joku lähtee, se antaa tilaa jollekin nousta esiin. Ei tässä aleta kuitenkaan kenenkään perään itkemään. Hienoa, että pääsivät urallaan eteenpäin, Paajanen toteaa.

Moni pelaaja, jolta odotettiin esiinmarssia viime kaudella, ei onnistunut riittävän hyvin. Uskooko Paajanen, että tämä kausi muuttaa asioita?

– Uskon. Jos miettii vaikka Jere Innalaa, hän on pelannut pirun hyvin treenipeleissä. Puolustajista Roope Laavainen ja kumppanit ovat olleet parempia myös. Eetu Tuulola tietysti tulee myös olemaan varmasti kova.

 

HPK:n sarjakauden alku on äärimmäisen haastava. Viiden ensimmäisen pelin aikana HPK kohtaa Liigan viime kauden kaikki neljä parasta joukkuetta: Kärpät, Tapparan, HIFK:n ja TPS:n.

Alku olisi tärkeä, että kausi saisi lennokkaan alun viime syksyn lumipalloefektin ongelmia välttääkseen.

– Siinä on isoja heti alussa. Olemme puhuneet, että menee alku hyvin tai huonosti, ei kannata tehdä hirveästi johtopäätöksiä ja heittää kirvestä kaivoon, Paajanen muotoilee.

– Totta kai haluamme aloittaa hyvin, jos aloitamme, saamme itseluottamusta.

Tavoitteistaan joukkue ei ole vielä keskustellut.

– Ihan minimi on varmasti kaikille kuitenkin pudotuspelipaikka. Siitä ylöspäin rakennetaan. HäSa

Haastava lähtölaukaus kauteen

HPK kohtaa Liiga-kauden 2018-19 viidessä ensimmäisessä pelissään kaikki neljä viime kauden välieräjoukkuetta.

Pe 14.9 klo 18.30 TPS–HPK

La 15.9. klo 17.00 HPK–Tappara

Ke 19.9. klo 18.30 HPK–Ässät

To 20.9. klo 18.30 HIFK–HPK

Ti 25.9 klo 18.30 Kärpät–HPK

HPK kohtaa tiistaina 28. elokuuta harjoitusottelussa Jukurit Ritariareenassa kello 18.30.

Päivän lehti

12.7.2020