fbpx
Kiekko

Kiekkokiuas: Liigan taklauskeskustelu pyörii taas samaa typerää kehää – "Tietyt ihmiset munaavat itsensä aika totaalisesti"

Kiekkokiuas-podcastissa paneudutaan jälleen jääkiekkoviikon kuumimpiin puheenaiheisiin.
Kiekkokiuas-podcastissa ovat äänessä Petteri Sihvonen ja Samuel Savolainen. KUVA: Pekka Rautiainen

Jääkiekon taklauskeskustelu käynnistyi taas tiistai-illan liigakierroksen jälkeen, kun Pelicansin Taavi Vartiainen ja Ilveksen Panu Mieho taklasivat pelikiellon arvoisesti vastustajia päähän. Jukureiden Patrik Puistola ja Tapparan Tuukka Mäntylä kannettiin paareilla kaukalosta ulos.

Taklauskeskustelua on kuitenkin soitettu samalla raidalla, sillä keskustelu ei tunnu etenevän ikiaikaisesta “pää ylös”, “taklattavan vastuu” ja “tämä on jääkiekkoa eikä kaukalopalloa” -tasolta.

Kiekkokiuas-podcast pohtii mistä se johtuu.

Jääkiekkomakua on vaikeaa muuttaa. Kuluttajan maku ei olekaan viimeinen, jolla on vaikeuksia saada makuaan muutettua. Jääkiekkotoimittajat ja -asiantuntijat sekä entiset pelaajat ja valmentajat eivät meinaa saada konservatiivista makuaan muutettua. Toimittajilla vanha levy pyörii, Petteri Sihvonen kiskaisee.

– Nyt viljellään jälkijättöistä valeretoriikkaa ja haikaillaan nostalgisesti sellaisen jääkiekon perään, joka oli ja meni. Se johtaa siihen, että aika törkeällä tavalla lähes syyllistetään heitä, joita on taklattu lähes raadoksi jäähän.

 

Sihvonen myöntää myös itse olleensa aikoinaan väärässä omissa arvioissaan taklaus- ja tappelukeskustelussa.

Sihvonen toivoisi, että taklauskeskustelun “tomppeli”-osasto päätyisi harrastamaan edes pientä itsereflektiota.

– Niukin naukin tulen niiden 5-10 vuoden takaisten kantojeni kanssa toimeen, koska olin väärässä. Jotkut pelaajat uhraavat nyt terveytensä, ja sen seurauksena tietyt herrat saavat kirjoittaa ja selostaa jääkiekosta. Se on liian kova hinta, mutta ei heillä ole kykyä tajuta sitä. He ovat tulleet jääkiekkoon joltain kummalliselta fanipohjalta ja lyöneet lukkoon kantansa eivätkä ole valmiita muuttamaan sitä, Sihvonen sanoo.

– Se johtaa siihen, että tietyt henkilöt munaavat itsensä aika totaalisesti.

Kiekkokiukaalla myös pohditaan milloin jääkiekossa esiin nostetut kaikenlaiset arvot ottavat mukaan myös terveyden.

 

Lisäksi Kiekkokiuas pureutuu Jukureiden päätöksen sivuuttaa Pekka Kangasalusta ja palkata valmentajana vielä melko kokematon Marko Kauppinen A-junioreista.

– Urheiluelämässä syyllistytään usein siihen, että kun tehdään virhe se toistuu. Urheilujohtaja Jukka Holtari teki virheen Lauri Merikiven kohdalla ja nyt omista riveistä nostetaan taas kokematon valmentaja. Näen enemmän riskejä kuin mahdollisuuksia, Sihvonen pamauttaa.

Entä oliko Raimo Helminen hyvä vai heikko valinta TPS:n päävalmentajaksi yhden kauden sopimuksella? Ja mitä ongelmia sopimusrakenne tuo tullessaan? Mitä Kiukaalla puolestaan ajatellaan Ville Niemisen potkuista ja Pelicansin sekasortoisesta tilanteesta?

Kuka – tai ketkä – joutuvat Median jalkapuun rautoihin, entä kuka nousee Median jalustalle?

Kuuntele, niin tiedät.

Menot