Kiekko

Kiekkoyhteisö näytti voimansa Tenhun pelissä – "Uskon, että tästä jäi tietynlainen viesti kaikille"

Vakavasti loukkaantuneen Teemu Tenhusen hyväksi järjestetty hyväntekeväisyysottelu jää mieliin ikimuistoisena, eikä vähiten siksi, mitä se edusti.
Teemu Tenhunen seurasi elokuussa jäällä, kun hänen paitansa nostettiin Ritariareenan kattoon.

Vakavasti marraskuussa HPK:n U20-joukkueen ottelussa loukkaantuneen Teemu Tenhusen hyväntekeväisyysottelussa HPK:n alumnit voittivat Jokereiden alumnit 7-5.

Itse ottelu oli kuitenkin lopulta sivuseikka.

Tapahtuman suurin viesti oli siinä, että jääkiekkoyhteisö osoitti, ettei se ole unohtanut pahasti haavoittunutta perheenjäsentään.

Ottelun alkuseremoniat olivat herkät. Ennen ottelua Tenhusen paita nostettiin Ritariareenan kattoon, ja se numero kuuluu ikuisesti Tenhuselle HPK:n U20-joukkueessa.

Paikalle saapuneet NHL-tähdet, entiset ja nykyiset mestaripelaajat ja -valmentajat, seuralegendat, sponsorit, muu kiekkoväki ja yleisö tulivat kaikki yhteisellä halulla auttamaan pyörätuolissa ikävän vahingon vuoksi liikkuvaa Tenhusta.

Tapahtuma oli järjestetty talkoovoimin ja kaikki 2824 henkeä paikalle keränneen ottelun tuotot ohjataan lyhentämättömänä Tenhuselle.

 

 

Ajatus Tenhusen hyväntekeväisyysottelusta tuli Hämeenlinnan kiekon yhdeltä suurmieheltä, Riku Hahlilta.

Hahl ei halunnut asiasta kunniaa, vaan kiitti ennen kaikkea ympäröivää runsasta talkooporukkaa.

– Kun asia tuli puheeksi, heitin vain, että eikö olisi aika tehdä jotain. Isoimman työn tässä ovat tehneet Savijoen veljekset, Harri Ojanperä ja muut alumnin kumppanit. Myös HPK Liiga oy:lle kiitos, Kati Savolainen ja moni muu on tehnyt paljon tunteella töitä. HPK osoitti, että tässä on syytä olla positiivinen vaikka viime kausi meni miten meni ja että he pitävät omiensa puolta. Myös Jokereista asiaa hoitanut Sari Kämäräinen ansaitsee kiitoksen, Hahl sanoi.

– Pääasia oli, että saimme kerättyä tukea ja näytettyä Teemulle, että sinua autetaan. Tässä on tulevaisuuttakin ajatellen kiekkopiireissä apu lähellä. Toivotaan, että hän pysyy yhtä positiivisena kuin tähänkin asti ja tsemppaa itsensä parhaaseen mahdolliseen kuntoon.

– Ja jos katsot Juuse Sarosta, Artturi Lehkosta, Teuvo Teräväistä ja kumppaneita, koska on tällaisia kavereita täällä näkynyt? He uhrasivat oman lauantai-iltansa ja täytyy siitä heitäkin kiittää.

Tenhusen ottelun yhteydessä ollut huutokauppa toi myös runsaat lisätuotot Tenhuselle ohjattuun pottiin.

Huutokaupan korkein tarjous nähtiin tapahtumaa järjestämässä mukana olleen Teijo Savijoen mukaan Juuse Saroksen pelipaidasta, joka myytiin 1500 eurolla.

– Koko potti, jos oikein laskimme, oli 11 420 euroa. Olemme enemmän kuin tyytyväisiä, kiitos kaikille huutajille. Tämä meni upeasti, Savijoki kiitteli.

 

 

Mestarivalmentaja Jukka Jalosella olisi ollut samanaikaisesti Jääkiekkoliiton kokous, mutta Jalonen sanoo, ettei hänellä ollut vaikeuksia päättää mihin hän pyhittää lauantai-iltansa.

– Ei ollut mitään niin tähdellistä, oli helppo tulla tänne. Siitä ei ollut epäselvää, Jalonen kertoi.

Jalonen näki kauniin lauantai-illan osoituksena siitä, että kaveria ei jätetä -mentaliteettia on edelleen olemassa.

– Jääkiekkokentän piiri on lopulta melko pieni. Loukkaantumiset koskettavat kaikkia, kukaan ei halua että nuori kaveri loukkaantuu noin vakavasti. Jos jotain voidaan tehdä jonkun hyödyksi, joka apua tarvitsee, se tehdään, Jalonen sanoi.

– Tämä oli hyvin järjestetty tapahtuma. Ennen kaikkea oli hyvä tunnelma ja sellainen harras fiilis ja yhteen hiileen puhaltamisen meininki. Kaikki varmasti aisti, että täällä oli hyvä olla.

Tenhusen tapaus sai Jalosenkin mietteliääksi.

– Kyllä se panee miettimään, mistä asioista kannattaa valittaa, Jalonen pohti.

– Jokainen tässä helposti miettii vain omia juttujaan ja menee laput silmillä. Asiat menivät oikealla tavalla perspektiiviin ja tämä ilta osoitti, että vielä löytyy yhteisöllisyyttä ja halua auttamiseen, jos siihen tarvetta on.

 

 

Riku Hahlin mielestä lauantai-iltana Ritariareenassa huokui yksi asia ylitse muiden: Yhteisöllisyys.

– Kun olen ollut poissa jääkiekosta ihan tarkoituksellakin, on sellainenkin ajatus käynyt mielessä, että yhteisöllisyys on hieman kadonnut tästä hommasta. Ennen jos kävi pahemmin, avunsaanti oli itsestäänselvyys. Nyt näyttää, että ollaan hieman palaamassa oikeiden arvojen äärelle, Hahl toteaa.

– Jos Teemun tapausta miettii, niin on paha aika loukkaantua juniori-ikäisenä. Ei välttämättä ole ihan kaikkia mahdollisia vakuutuksia tai ole ehtinyt tehdä uraa tulevaisuudenkin turvaamista ajatellen.

Ilta oli ikimuistoinen monelle, niin myös Hahlille.

Kiekkoperhe osoitti lauantaina, että jos joku porukasta kaatuu pahasti, käsiä löytyy auttamaan ylös.

– Ikäviä seurauksia ei saa enää muutetuksi, sille ei voi enää mitään. Uskon, että tästä jäi tietynlainen viesti, että jos jotain käy, Suomen jääkiekkoperheessä ei yksin jää. Tämä on toivottavasti se viesti, joka tästä jää: Ketään ei yksin jätetä. HäSa

Pala kauneinta kiekko-Suomea

Jos nyt aivan jokaisena päivänä vuodesta ei ole voitu olla ylpeitä jääkiekko- ja HPK-perheestä, niin lauantaina Teemu Tenhusen hyväntekeväisyysottelussa sai toden totta olla.

Talkoovoimin järjestetty tapahtuma ylitti varmasti kaikki odotukset, kun kiekkoperhe auttoi pyörätuoliin nuorten liigaottelussa joutunutta pelaajaansa silmänräpäyksessä tapahtuneen koko elämän muuttaneessa tilanteessa.

Yhteisö ja lähes 3000-päinen yleisökin osoitti tärkeän asian: Me välitämme.

Myös HPK:n toimisto ja alumnit olivat tehneet pitkän päivätyön tapahtuman eteen, se on hatunnoston arvoinen suoritus. Hetkeksi osa Suomen jääkiekon eturiviä jätti arkensa taakse ja he saapuivat auttamaan yhtä yhteisönsä jäsentä. Usein puhutaan jääkiekkoperheestä, mutta lauantai-iltana paikalla oli oikeasti perhe. Se oli hienoa nähdä.

Sydän täytyy olla tehty kivestä, jos ei liikuttunut, kun Tenhusen paita nostettiin Ritariareenan kattoon.

Tai varsinkaan silloin, kun Tenhusen loukkaantuessa kentällä olleet joukkuetoverit kävivät halaamassa paidannousun jälkeen pelikaveriaan.

Juuri yhteisön voiman näkyminen oli tapahtuman kaunein opetus.

Elämässä ei ole kyse minusta vaan meistä.

Elämä ei ole yksilösuoritus, se on joukkuepeliä.

Lue myös: Jääkiekkokaukalossa vakavasti loukkaantunut HPK:n Teemu Tenhunen kuntoutuu robottien avulla – “Kävely on isoin unelma” (14.1.2019)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic