Kiekko

Kielitaito ei olisi este Jukka Jalosen NHL-pestille – Sihvonen: "Aivan kuin Valioliigan ulkomaalaisvalmentajien kielitaito olisi täydellinen"

Petteri Sihvosen mielestä kielitaito ei olisi este Jukka Jalosen NHL-pestille.
Jukka Jalonen on kolmen maailmanmestaruuden mies päävalmentajana – mutta avautuisiko ovi NHL:ään? Kuva: MARTIN DIVISEK
Jukka Jalonen on kolmen maailmanmestaruuden mies päävalmentajana – mutta avautuisiko ovi NHL:ään? Kuva: MARTIN DIVISEK

Me hieman varttuneemmat urheilun ystävät muistamme kuin eilisen lauantai-iltapäivät 1970-luvun lopulta. Imatralla Rouskunkadulla ne tarkoittivat taloyhtiön saunapäivää ja pian saunavuoromme jälkeen alkanutta Yleisradion välittämää Englannin liigan jalkapallo-ottelua, jonka selosti maineikas Aulis Virtanen.

Oma suosikkijoukkueeni oli Liverpool ja sen tähtipelaaja Kevin Keegan, numero 7.´

Tuolloin muodostui minun ja todella monen muun suomalaisen jalkapalloymmärrys ja -maku. Aloimme ymmärtää, miten pitää pelata huippujalkapalloa. Malli tuli Englannista ja sen liigasta.

Tuntui sitten todella kummalliselta katsoa futiksen MM-kisoja 1978, kun esimerkiksi Hollanti pelasi ihan väärin, jotenkin kummallisesti. Samoin Saksa.

Aivan kuin pelaamisessa ei olisi ollut tehoja ollenkaan siinä vaiheessa, kun piti tehdä maali.

 

Olin niin tottunut ja aivopessyt itseni sille, että jos oikein aletaan asialle ja pyritään maalintekoon, täytyy kiskaista pitkä pallo puolustajilta kauas yli omien ja vastustajan keskikenttäpelaajien keskushyökkääjän päähän. Muu oli nysväämistä – ja ainakaan sitä ei viitsinyt katsoa, koska se ei ollut viihteellistä.

Vaan sitten tulivat jätkät, jotka pilasivat pelin. Alkoi ulkomaalaisten valmentajien sisäänmarssi englantilaiseen jalkapalloiluun.

Moderni jalkapalloilu ei juurikaan tunne nimeltä voittavia englantilaisia jalkapallovalmentajia. Skotti Alex Ferguson tiedetään brittivalmentajista, siinä se. Valioliigaa ovat jo kauan dominoineet valmentajat Italiasta, Portugalista, Ranskasta, Chilestä, Saksasta ja muualta.

Eikä Valioliigassa pelata enää pitkää palloa. Hollantilaiset ja saksalaiset olivatkin olleet oikeassa jo 70-luvulla, miten futista pitää pelata.

Tuosta kaikesta ei ole pitkä matka omaan lajiini jääkiekkoiluun. Surulliseksi vetää.

Nyt ei ole äänessä Aulis Virtanen, NHL:ää selostaa Antti Mäkinen ja kommentaattorina toimii Ville Nieminen. NHL 2019 on kuin englantilainen jalkapalloilu 40 vuotta sitten. Peli on suhteutettuna liki yhtä takaperoista ja kehittymätöntä.

 

Lätkä NHL:ssä ei tule niin kauan kehittymään, kun käytännössä kaikkia valmentajapestejä miehittävät koutsit Kanadasta ja USA:sta. Kyse on siitä, ettei patrioottinen ja viihdebisneksen lukitsema NHL – jääkiekkoilun suurin ja kaunein – koe edes tarpeelliseksi edistyä yhtään mihinkään. NHL värjöttelee ikään kuin sen suojissa, että marginaalilaji mikä marginaalilaji.

NHL:n piirissä ei ole ymmärrystä eikä edes tahtoa lukea pelin poikkeavia signaaleja Euroopasta. Liki kaikkia NHL:n vaikuttajia vaivaa usko, että aina kulloinenkin lajin pelitavallinen päätepiste on se, mitä NHL-kaukaloissa tapahtuu juuri nyt. Epä-älyllisempää joukkuepallopeliajattelua on vaikeampi edes kuvitella. Sikäläisestä suhtautumisesta peliin puuttuu vieläpä historiallinen perspektiivi ja hoksnokka.

Ei rapakon takana esimerkiksi tajuta, että pitkälti juuri nyt NHL:ssä vallitsevan – ja ehkä ripauksen väistymässä olevan – pelitavan perusta on tismalleen sama, jolla Raimo Summanen koutsasi Leijonat maailmancupin sensaatiomaiseen menestykseen syksyllä 2004. Summanen oli tuolloin 10 vuotta edellä pohjoisamerikkalaisia.

Enkä jaksa uskoa, että NHL:n General Managerit ja muut päättävät tahot osaavat ja jaksavat perehtyä siihen, millainen potentiaali olisi Jukka Jalosen ja Rikard Grönborgin pelikirjoissa muuttaa NHL-lätkää parempaan suuntaan.

 

Jukka Jalosen esteeksi mennä NHL:ään valmentajaksi on mainittu jopa kielitaidon puute. Typerämmin ei voi urheilussa sanoa. Niin kuin muka Valioliigassa valmentavien ulkomaalaisten valmentajien englanti olisi täydellistä.

Pohjoisamerikkalaista ymmärrystä ja asennetta huippu-urheilun parissa kiitellään viljalti. Tohdin olla asiasta eri mieltä ainakin joukkuepallopelien osalta.

Futis on sentään futista, en yhtään ihmettele, ettei sitä saada määräänsä paremmin haltuun USA:ssa.

Mutta lätkä on vain lätkää eikä se kehity – ja syypää on NHL.

Asiasanat

Päivän lehti

25.1.2020