Kiekko

Kommentti: Mikä mies on HPK:n seuraava päävalmentaja Matti Tiilikainen?

Kuva: Pekka Rautiainen

Matti Tiilikainen on HPK:n seuraava päävalmentaja. Seuran sisällä moni tuntee Tiilikaisen hyvin, mutta suurelle yleisölle hän on tuntematon kortti, eikä hänestä osata sanoa paljoakaan.

Tiilikaisen on ainakin urheilujohtaja Mika Toivolan ajatuksia tuntien pitänyt kyetä vakuuttamaan ymmärryksellään pelistä ja siitä, miten hän soveltuu HPK:n ja Toivolan suunnitelmiin siitä, miten tulevaa menestystä luodaan.

Paljon onnistumiseen tulee vaikuttamaan myös se, millainen valmennustiimi Tiilikaisen ympärille myöhemmin kasataan.

Valmentaminen on entistä enemmän tiimityötä, jossa jokaisessa päävalmentajassa löytyviä heikkouksia paikataan muiden vahvuuksilla.

Yksi ehdokas pitämään yllä Antti Pennasen aikaista HPK-kulttuuria ja tietotaitoa lienee täksi kaudeksi muihin tehtäviin penkin takaa siirretty Pennasen pitkäaikainen apuvalmentaja Timo Turunen, jolla on myös ensi kaudesta valmennussopimus.

 

Hämeenlinnassa Tiilikainen tunnetaan parhaiten siitä, että hän tehnyt hyvää työtä HPK:n U20-joukkueen valmentajana. Viime vuosina hän on kerännyt kokemusta uudessa ympäristössä Saksassa DEL2-liigassa.

Tiilikaisen ura HPK:n junioripuolella on kunnioitettava ja pitkä. Ahkeraksi luonnehditusta Tiilikaisesta puhutaan, että pelaajat ovat pitäneet hänen valmennuksestaan. Pelistäkään Tiilikaisen ei pitäisi jäädä kiinni. Liigajoukkueen päävalmentajana jotkut kyseenalaistavat hänen auktoriteettinsa, sillä valmentaminen on myös karismalaji.

HPK:n junioripuolella Tiilikainen on nähnyt läheltä sellaisten päävalmentajien työskentelyä kuin Liigastakin hyvin tuttujen Jussi Tapolan, Pennasen ja Olli Salon. Oppimateriaalia siis löytyy. Sivujuonteena voi vain miettiä miten HPK:n junioripuiden valmennusoksille ei tänä päivänä löydy lähellekään tämän tasoisia valmentajia.

Liigahaaste – myös paineiltaan – ammattilaisten valmentajana on vaikeusasteeltaan taas täysin eri luokkaa.

 

Monelle on herännyt kysymys, miksi vasta 32-vuotiaaseen Tiilikaiseen on uskallettu luottaa. Koska Tiilikainen ei ole vielä todistanut tasoaan Liigassa, asiaan liittyy tietysti omat riskinsä.

Jokainen kuitenkin tarvitsee joskus sen henkilön, joka uskaltaa antaa mahdollisuuden.

On kuitenkin muistettava, että urheilujohtaja Toivola itse oli 31-vuotias saadessaan aikoinaan yllättäen päävalmentajavastuun Porin Ässissä. Neljännellä kaudellaan Ässissä Toivola johdatti porilaiset finaaliin.

Se kevät muistetaan Hämeenlinnassakin erityisen hyvin, sillä Ässät hävisi finaalit juuri Jukka Jalosen valmentamalle, seurahistorian ensimmäistä mestaruutta juhlineelle HPK:lle.

Malttia mitataan HPK:ssakin, maltetaanko ensimmäisten vaikeuksien koittaessa tappioputkessa antaa nuorelle päävalmentajalle vankkumaton tuki – vai alkaako panikointi?

 

On helpompiakin paikkoja aloittaa päävalmentajana kuin mestaruudellaan jättiyllätyksen tehtailleen päävalmentaja Antti Pennasen jälkeen, joka – kävi tällä kaudella miten tahansa – poistuu HPK:sta voittajana.

Ei tietenkään ole reilua vertailla Tiilikaista Pennaseen, mutta realiteetti on, että alitajuisesti Pohjantähti-areenan lehtereillä niin tullaan kuitenkin tekemään.

Yksi asia on kuitenkin selvää, Tiilikainen joutuu kovaan paikkaan.

Päivän lehti

20.2.2020