Kiekko

Leijonien matka MM-finaaleihin on tarina joukkueen voimasta – "Jalosen viesti muuttui lihaksi ja vereksi"

Kapteeni Anttila iski ikimuistoisen MM-välierän voittomaalin – supertähtien Venäjä jäi nollille ja ulos finaalista.
Siellä on! Mörkö-Marko Anttila sivalsi ratkaisun Venäjän maalivahdin Andrei Vasilevskin jalkojen välistä. Kuva: CHRISTIAN BRUNA
Siellä on! Mörkö-Marko Anttila sivalsi ratkaisun Venäjän maalivahdin Andrei Vasilevskin jalkojen välistä. Kuva: CHRISTIAN BRUNA

Suomen jääkiekkomaajoukkue jatkaa Slovakian MM-turnauksessa kovia temppujaan ja ylsi jo finaaliin saakka. Leijonat kaatoi Bratislavassa välierässä tähtipelaajia pursunneen Venäjän 1–0.

Leijonien otteiden ympärillä on puhuttu ihmeistä vaikka materiaali on kevyempi kuin muilla mailla.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen kuitenkin kiisti puheet ihmeestä.

–  No siltä (ihmeeltä) se voi vaikuttaa, mutta ei tässä ihmeestä ole kyse vaan kovasta työstä, toinen toiselle pelaamisesta ja ylpeydestä, että voi pelata Suomi-paita päällä, Jalonen summasi C Moren televisiohaastattelussa.

Ottelun ainoan maalin teki kasvot Suomen MM-joukkueelle antanut kapteeni Marko Anttila. 203-senttinen laitahyökkääjä iski kolmannen erän puolivälissä 1–0 Venäjän vahti Andrei Vasilevskin torjunnasta tulleesta paluukiekosta. Osuman syntyä katseli neuvottomana Venäjän tähtipuolustaja Nikita Zaitsev.

–  Olihan se melkoinen tuuppaisu. En usko, että maalivahti näki kunnolla. Tunnetta oli koko pelissä, Anttila tunnelmoi.

 

Suomi pudotti Venäjän kovimmista supertähdistä kootun joukkueen arvokisojen pudotuspeleissä viimeksi 2014 olympia-Sotshissa, kun Leijonat jatkoi puolivälieristä mitalipeleihin 3–1-voitolla.

Viisi vuotta sitten Suomen olympiamiehistössä oli mukana 15 NHL-pelaajaa, MM-Slovakiassa Leijonista tältä kaudelta NHL-kokemusta on vain puolustaja Henri Jokiharjulla ja keskushyökkääjä Juho Lammikolla.

Toki Venäjällä oli laadukas joukkue myös MM-kotikisoissaan 2016. Silloin Suomi kaatoi MM-välierissä isäntämaan maalein 3–1.

–  Kyllä he hyvin pelasivat jälleen, mutta niin pelasimme mekin. Pystyimme ottamaan heidän vahvuutensa eli hyvän hyökkäyspelin pois, kun puolustimme fiksusti ja karvasimme. Homma meni ihan nappiin. Teimme vähemmän virheitä, kun Ruotsia vastaan. Siinä pelissä oli muutamia lapsuksia, joita tänään ei tullut kuin pari kolme. (Kevin) Lankinen oli viimeisenä lukkona maalissa, Jalonen kehui.

 

Jos Suomen maajoukkueen peliä kuvaamaan sopii määritelmä yhteistyön jääkiekko, MM-välierä Venäjää vastaan tarjosi siitä mitä maukkaimman näytteen. Suomen pelaajien työnjako jäällä oli selvästi selkeämpi kuin Venäjän.

Esimerkiksi valppaasti torjunut maalivahti Kevin Lankinen kyllä pomputteli kiekkoja välillä eteensä, mutta Leijonilla ei noissa tilanteissa ollut suurempaa hätää, koska Suomen puolustajat huolehtivat jatkosta. Suomi lähti monta kertaa Venäjän laukauksen jälkeen heti vastahyökkäykseen.

–  Oli varmaan paras peli pitkään miesmuistiin. Minun mielestäni jatkettiin samaa linjaa kuin koko turnauksessa. Siivottiin riparit pois, Lankinen kiitteli irtokiekot siivonneita kenttäpelaajia. STT, HäSa

Kommentti: Leijonat antoi tärkeän opetuksen

Suomalaisessa jääkiekkokeskustelussa toistui jälleen sama kaava ennen MM-kisoja. Harmiteltiin isoin otsikoin – ja lähestulkoon heitettiin kirveet kaivoon ennen ensimmäistäkään ottelua –, että joukkueessa ei ollut yhtään tähtiluokan patriklainetta tai sebastianahoa.

Viime vuosina suomalaiset tunnetut jääkiekkovalmentajat ovat puhuneet yksilökeskeisyydestä ja jopa itsekkyydestä, mutta Jukka Jalonen on ollut vuosia johdonmukaisesti eri mieltä.

– Joukkueen pitää olla keskiössä – ei joukkue ole yksilöä varten vaan yksilö on joukkuetta varten. Tässä maailmassa on riittävän paljon itsekkyyttä, että yksilöä pitäisi koko ajan ylikorostaa, Jalonen sanoi Hämeen Sanomissa ennen kisoja.

Slovakian MM-kisoissa Jalosen sanat muuttuivat johtamiensa Leijonien kautta lihaksi ja vereksi.

Lukuisten NHL-miljonäärien Ruotsi ja Venäjä olivat lopulta yksilöinä ylivertaisia, mutta lopulta paremmalle joukkueelle – Leijonille – kynnysmattoja matkalla finaaliin.

Kisojen aikana vielä Suomessakin nostettiin yhtä NHL-varausikäistä yksilöä kovalla mediavyöryllä keskiöön, mutta matkan varrella on paremmin ymmärretty, että yksittäisten sankaritarinoiden sijaan tämän leijonakevään todellinen tarina löytyy joukkueen ja yhteistyön voimasta.

Samuel Savolainen

Päivän lehti

10.7.2020