fbpx
Kiekko

LiigaExtra joukkueanalyysi 2018-19: Ässät

Pelaajamateriaali
Ässät on suhteessa talouteensa satsannut voimakkaasti joukkueeseensa ja haalinut porilaista Euroopassa pelaavaa parhaimmistoa joukkueeseensa Sakari Salmisen, Tommi Taimen ja Jarno Kärjen myötä. Porilaisesta hulluudesta puhutaan paljon, mutta liian monena iltana on voitu puhua näiden kohdalla porilaisesta vetelyydestä. Jos kolmikko innostuu, Liiga-tasolla kaikkien pitäisi olla eturivin ratkaisijoita, mutta mennäänkö näillä kuuhun?
Ovatko he sittenkään voittavia pelaajia? Ässien talous kuitenkin vaatisi menemistä pitkälle pudotuspeleissä.
Peter Tiivola ja Aleksi Rekonen olivat hyviä syvyyshankintoja taustalle ja Sami Lähteenmäeltä 20 maalin kautta on odotettu jo tovin. Onko nyt sen aika? Iso kysymys on pelaako suurlupaus Jesperi Kotkaniemi Ässissä vai Pohjois-Amerikassa? Entä onko Otto Kivenmäki vielä valmis?
Puolustuksessa Taimen lisäksi Niko Peltola on vastuunkantaja, Juho Tommilakin, mutta taustaltakin olisi syytä saada tulitukea.
Huolta Ässissä herättää maalivahtitilanne. Andreas Bernard on parhaimmillaan hyvä, mutta epätasainen ja Henri Kiviaho ei ole vahva kirittäjä. Maalivahtiongelmasta on vielä aikaista puhua, mutta sellainen orastaa Porissa.
Samuel Savolainen

Valmennus ja pelitapa
Ässät pelaa ikään kuin virkistyneen tulehtuneesti koko ajan. Se on tehnyt sitä sen jälkeen, kun Mikael Kotkanniemi kaappasi päävalmentajan pestin Jyrki Aholta. Tulehtuneisuus tarkoittaa lähinnä oman peli-identiteetin etsiskelyä suomalaisessa pelitapakentässä.
Ässien valmennustiimin vahvuus on ennen muuta puolustuspelaamisen organisoinnissa. Puheet hyökkäyspelaamisen kehittämisestä ovat jääneet lähinnä puheiksi. Ajoittainen hieman yltiöpäinen hyökkäysalueen pelipaikaton kulmapelimylly on jäänyt ehkä ainoaksi jotenkuten toimivan uudistuksen tapaiseksi, mutta näin pelaaminen on Ässien itsensäkin kannalta riski.
Ässät osaa pelata varioiden PAPP-muodostelmaa; se kykenee kohtuulliseen prässäämiseen, vaikka hyökkääminen on sitä ennen hätäistä ja hapuilevaa; ja trap on Ässillä jopa briljantti. Viimeksi mainitun murtamiseksi viime keväänä osa mestari-Kärppien valmennusjohtoa joutui valvomaan kokonaisen yön toisen pudotuspelin jälkeen. Ässiä vastaan ei voinutkaan hyökätä pitkillä syötöillä, kun syötön vastaanottajaan käytiin kiinni vastaantulolla.
Petteri Sihvonen

Seurajohto
Ässät palkkasi toimitusjohtajakseen poispotkitun Eeva Perttulan tilalle Porin Ässät ry:n toiminnanjohtajana toimineen Mikael Lehtisen. Seurajohdon tilanne on siis se, että toimitusjohtajana on keltanokka, urheilujohtajana (Jari Korpisalo) on keltanokka ja päävalmentajana (Mikael Kotkaniemi) on keltanokka. Vailla mainittavaa kokemusta ja koulutusta oleva kolmikko ei herätä varsinaisesti suurta luottamusta. Vanhat pelikaverukset Kotkaniemi ja Korpisalo ovatkin nyt polttopisteessä.
Oma tarinansa on sekin, että Ässät olisi myynyt alkoholia ohi kirjanpidon lähes 120 000 eurolla ja puuttuvia yli 52 000 euron verosuorituksia selitettiin hallituksen puheenjohtaja Janne Ojasen suulla silmät kirkkaina esimerkiksi oluen vaahtoamisella.
Liigan mittapuulla Ässillä on suhteellisen hintava joukkue, halliremontin kylkeen on siis tehty yllättäviä satsauksia (lue: riskejä) joukkueen suhteen. Tällaiset lähtökohdat pitävät aina sisällään farssin aineksia ja ulkopuolelle vaikuttaa siltä, että Ässät lähtee riskillä kauteen ja toivoo urheilun pelastavan viime kaudella yli 450 000 euroa takkiin ottanutta taloutta.
Samuel Savolainen

Iso kuva
Ässät on joutunut kiusallisen vehkeilyn tilaan sen jälkeen, kun seuran pelaajaikoni Jari Korpisalo palkattiin urheilujohtajaksi. Ulospäin näyttää eittämättömälle se, että Korpisalon aseenkantaja on päävalmentaja Mikael Kotkanniemi.
Humanterikaksikko Korpisalo-Kotkanniemi pelasivat pelinsä viime kaudella niin, että seurauksena oli teknisesti ilmaisten kaksi ruumista: päävalmentaja Jyrki Aho sai potkut ja samoin kävi toimitusjohtaja Eeva Perttulalle. Myös seuran hallituksessa tuuli ja tuiversi.
Ässät teki viime kaudella jopa kohtalokkaita siirtoja kesken kauden pelaajamarkkinoilla. Lysti ei ollut halpaa, kun kesken kaiken riveihin astui kaksi huippuhyökkääjää ja yksi huippupakki Liigan mittapuulla.
Kyseessä on kaksiteräinen miekka. Nyt Ässillä oli ja on koossa pelaajamateriaali, jolla voi todellakin pelata muuta kuin pudotuspelien esikierroksen ja puolivälieräsarjan. Samalla urheilujohtajan ja päävalmentajan paine menestyä on kasvanut potenssiin. Se on heille tulos – tai ulos.
Petteri Sihvonen

Menot