fbpx
Kiekko

LiigaExtra-joukkueanalyysi 2018-19: HIFK

Pelaajamateriaali

HIFK:n kohdalla materiaali ei koskaan ole ollut syy jäädä paitsi menestyksestä. Niin se on myös tällä kaudella, vaikka ykkössentteriksi kaavailtua mutta NHL:ään siirtynyttä Antti Suomelaa ei olekaan toistaiseksi varsinaisesti korvattu keskikaistalla.
HIFK:lla on tästä huolimatta leveä materiaali, vaikka puolustuksessakin on tiettyjä kysymysmerkkejä. Miro Heiskasen kaltaista puolustajaa ei voi korvata Liigassa, mutta muitakin menetyksiä oli. Johan Motinin ja Kyle Quinceyn toivotaan auttavan kokonaisuutta. Maalivahtiosasto on kunnossa ja Atte Engrenin ja Markus Ruusun kanssa osasto on myös viimekautista turbulenttista tilannetta silmälläpitäen huomattavasti paremmin roolitettu.
Kokenut kehäkettu Tommi Santala on edelleen pelimies. Viime kauden lopulla Pelicansissa kuvasta kadonneen Iikka Kangasniemen odotetaan pelaavan joukkueelle eikä itselleen ja Lucas Lession tulisi nousta kärkirooleihin. Joonas Raskin, 28, koneesta ei ole vielä ulosmitattu kaikkea. Jos Rask säilyy terveenä, hän voi olla tehokkaampi kuin tähän saakka on nähty. Erik Thorellin tulisi jatkaa siitä mihin viime kaudella jäi.

Samuel Savolainen

Valmennus ja pelitapa

HIFK pelaa päävalmentaja Ari-Pekka Selinin kipparoimana Liigan johdonmukaisinta Meidän peliä. Pelitavan HIFK-mauste on railakas hyökkäysalueen rulettilätkä, jossa koko viisikko ärhennellen pyörii ja hyörii paikanvaihtopeliä.
HIFK pyrkii härskisti maalintekoon; HIFK voittaa tilaa kaukalossa, kun on sen paikka; ja HIFK tekee tilaa jäällä, kun peli kutsuu sitä puoleensa. Kaava on yksinkertainen ja kaunis, se ilmentää parhaita suomalaisen jääkiekkoilun perinteisiä arvoja.
HIFK:n trap on tiivis, juonikas ja tarvittaessa oikealla hetkellä aggressiivinen. Kun HIFK saa sauman prässätä, se todellakin prässää. Ja vielä toisinaan näkee prässien kruunuksi seuran pitkän linjan imagon mukaisia atleettitaklauksia, jotka miellyttävät kannattajien vanhaa polvea.
Jonkin verran harjoituspeleissä olin näkevinäni sitä, että HIFK lähetti pelinrakenteluvaiheessa toista laitahyökkääjää ylös kärkkymään. Tämä turha lapsellisuus poistunee pelitavasta marraskuuhun mennessä.

Petteri Sihvonen

Seurajohto

Seurajohdon näkyvin muutos koskee urheilujohtajan tehtäviä, jotka peri Tobias Salmelainen. HIFK-sisäpiiristä kerrotaan, että Salmelainen ei ole vielä pystynyt ottamaan asemaansa täysin ja toimitusjohtaja Jukka Valtanen olisi ottanut suurempaa roolia. Niin tai näin, joka tapauksessa on selvää, että valtaa ei tulla Salmelaiselle antamaan vain tittelin myötä, se pitää ottaa.
Salmelainen on ollut mielellään esillä esimerkiksi Tapparaan siirtyneen Niklas Bäckströmin ympärillä pyörineessä kohussa, jossa IFK:n osaomistaja Bäckström suomi kovin sanoin entistä urheilujohtoa Tom Nybondasin johdolla. Salmelaisen on ymmärrettävä, että johtaminen on paskamaisten päätösten tekemistä – ja niistä vastuu on kannettava. Jos menee toisten selkien taakse, valta alkaa kadota ja itse muuttuu poliitikoksi ja puudeliksi.
Seurajohdon keskeisin tehtävä on päättää, miten seura toimii päävalmentaja Selinin kanssa. Selinin sopimus päättyy tähän kauteen ja Selinillä on kokemusta Turusta siitä, miten nousevan käyrän tuloksista huolimatta, saatetaan päätyä näyttämään ovea kun seuraklikki haluaa palkata ”oman miehensä”. Nyt jo puhutaan, että HIFK:n seuraavaksi päävalmentajaksi halutaan eräässä siivessä Ville Peltosta. Peltosella on päävalmentajasopimus Sveitsiin kahdesta seuraavasta kaudesta, mutta kuten tiedetään, tilanteet voivat Sveitsissä muuttua nopeasti.

Samuel Savolainen

Iso kuva

Helsinkiläinen ja vieläpä suomalainen jääkiekkoilu kaipaa vahvaa HIFK:ta. Ei siitä mitään tule, että komento on maalla: Tampereella ja Oulussa.
Ei ole liikaa vaadittu, että HIFK osaltaan hoitaa homman niin, että jatkossa pääkaupungin suuresta junioripelaajamassasta kasvaa ja seuloutuu joka vuosi tyyppiluokkaa uusi Eeli Tolvanen ja uusi Miro Heiskanen – ja tällaisille nouseville kyvyille varataan pari, kolme pelipaikkaa liigajoukkueesta.
HIFK:ssa pitää jatkossa kyetä ajattelemaan todella suuresti. Kyse ei ole enempää eikä vähempää kuin Helsingin seutukunta vastaan Tukholman seutukunta laatujunioripelaajia koskevassa kilvassa. Tähän asti tuon kilpailun häviäminen on tarkoittanut Ruotsin johtoasemaa verrattuna Suomeen, mitä tulee NHL-pelaajiin.
Yhtälöstä tulee Suomessa pitelemätön, jos ja kun HIFK nostaa omista riveistä superlahjakkuuksia ja sen päälle hommataan laadukkaita ostopelaajia. Urheilujohtaja Tobias Salmelainen on paljon vartijana. Hänen on nyt osattava sekä ammattipelaajien että junioripelaajien asiat.

Petteri Sihvonen

Asiasanat

Menot