Kiekko

LiigaExtra joukkueanalyysi 2018-19: HPK

Pelaajamateriaali
Maalivahtiosasto on Emil Larmin myötä kunnossa, Larmi saattaa jopa lukeutua Liigan kolmen parhaan veskarin joukkoon. Paljon on Larmin varassa. Jos hän loukkaantuu, HPK:n kausi on vaarassa päättyä katastrofiin.
Puolustuspäässä tilanne on huolettava. Sotaratsu Arto Laatikainen pystyy hoitamaan ruutunsa, Petteri Nikkilä on Liiga-tasolle hyvä puolustaja ja Niklas Friman on noussut HPK:ssa luottohevoseksi. Jesper Lindgren voi vielä olla ok, mutta sen jälkeen onkin hiljaisempaa.
Nuorempi siipi Miro Karjalainen, Niclas Almari, Markus Niemeläinen ja Roope Laavainen eivät ole vakuuttaneet. Nelikko ei ole mainittavasti kehittynyt ja on kysyttävä: Onko syy pelaajien kehittymisessä vai kehittämisessä? On vaikea odottaa NHL-korvausrahoja, jos taso ei riitä edes Liigaan.
Hyökkäyksessä Robert Leinolla on näytön paikka ja mahdollisuus kantaa ykkössentterin viittaa kauteen lähtiessä. Otto Paajanen, Eetu Tuulola ja Teemu Turunen kuuluvat varmoihin suorittajiin. Markus Nenoselta ja Philippe Cornet’lta odotetaan maaleja, Jere Innalasta toivotaan tasonnostajaa.
Ville Viitaluoman epäselvä tilanne on uhka, mutta myös mahdollisuus. Mikäli Viitaluoman pelit ovat pelattu, voi avautua sauma palkata kilpailukykyisempi sentteri.
Samuel Savolainen

Valmennus ja pelitapa
Päävalmentaja Antti Pennasta kovakaan kokemus ei opeta. HPK:n viime kausi meni pipariksi, kun Pennanen lähetti hyökkääjänsä luistelemaan hyökättäessä kovaa karkua kohti vastustajan siniviivaa ilman kiekkoa. Sama pelaamisen tolkuttomuus näyttäisi olevan pinnassa käsillä olevan sesongin aluksi. Paikoin Kerhon pelaamista voi luonnehtia pystysuunnan jääkiekoksi.
Pennasen ihanne on laittaa joukkueensa prässäämään vastustajaa vuorotta. Tässä asiassaPennanen on jo harjoituspeleissä joutunut muutosvalmentamisen tielle. Joissakin harjoituspeleissä prässin tueksi Pennanen lähetti viisikon molemmat pakit pintsausetäisyydelle. Joissakin treenimatseissa näin taas ei toimittu.
Faktat: Jatkuva prässääminen on mahdollista vain kera pintsaavien puolustajien; HPK:n pakkien luisteluvoima ei mahdollista pintsaamista. Kannattaisiko eteenpäin puolustamisen ihanteesta tinkiä?
Pallokerhon pelaaminen ei perustu pitkiin syöttöketjuihin eikä niin muodoin kiekkokontrolliin, mikä on sikäli erikoista, että joukkueen laatupelaajamateriaali on todella ohut.
Petteri Sihvonen

Seurajohto
HPK on valunut viime vuosina tilanteeseen, jossa seuran henkinen tavoite tuntuu olevan se, että joukkue mahtuu kymmenen parhaan joukkoon. Sijan 10 ei pitäisi sentään riittää ulospuhallukseen, ettei tekijöiden tarvitse kävellä korvat luimussa torilla.
HPK:n haaste on ollut johtajuudessa. Avainihmiset ovat vaihtuneet viimeisten vuosien aikana. Paljon HPK:n tilasta kertoi se, miten paljon päävalmentaja Antti Pennasen lautaselle kasautui urheilupuolen strategian vetämisessä päävalmentajatehtävien rinnalla. Urheilujohtaja Mika Toivolan palkkaus purkaa päällekkäisyyksiä niin, että toimitusjohtaja Toivanen ei enää neuvottele pelaajasopimuksia ja Pennanen voi keskittyä valmentamiseen. Tosin myös Leijonien apuvalmentamiseen.
Pennanen on tekijämies, mutta sopimus päättyy tähän kauteen. Jatko Pennasen kanssa on todennäköisin skenaario. Pennaselle ei vielä ehkä löydy markkinoilta merkittävästi parempaa paikkaa, eikä HPK:n vetovoima taida riittää parempaan vaihtoehtoon.
Toimistollakin on paineensa. Jos tänä vuonna ei tule positiivista taloudellista tulosta, odottaako jossain kohtaa esimerkiksi uusi osakeanti?
Samuel Savolainen

Iso kuva
HPK vaelsi läpi synkkien vuosien ilman urheilujohtajaa. Urheiluun liittyvä valta on Kerhossa ollut pitkälti päävalmentajalla.
Nyt urheilujohtajaksi valitulla Mika Toivolalla on kova savotta edessään siivotessaan vanhoja sotkuja.
Urheilujohtajan puuttuminen on näkynyt ennen muuta pelaajahankintapolitiikassa. On mahdotonta ymmärtää, miksi päävalmentaja Antti Pennasen ensimmäisellä kaudella HPK satsasi pelaajistoon piri pinnassa.
Toisen kauden rosteri oli ensimmäiseen verrattuna jo huomattavasti heikompi. Ja nyt kolmannen sesongin alkaessa Pennasen pakassa on lähes pelkästään hanttikortteja.
Kaikki on kuin pahasta unesta, jossa asiat menevät pieleen. Tällä heikentyvällä ja heikentyvällä joukkueella olisi pitänyt voittaa mestaruus keväällä 2020, mikäli HPK:n edellisen hallituksen strategiaa oli uskominen.
Seuran entisen puheenjohtajan Jari Koskisen hallitukselta oli nuotit sekaisin ja laadunvalvonta näytti viime sesongin aikana kuuluvan kokonaan paikalliselle lätkämedialle.
Petteri Sihvonen

Asiasanat

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic