Kiekko

LiigaExtra joukkueanalyysi 2018-19: Ilves

Pelaajamateriaali
Ilveksen pelaajamateriaali on kapea.
Jos lähtijöinä on ykköspyssy Sami Sandellia, Ville Meskasta ja Otto Koivulaa ja tilalle tulevat käytännössä Jerry Ahtola, Panu Mieho ja Italian liigasta Mike Halmo, on selvää, että tässä jaossa Ilvekselle jäi lyhyempi tikku käteen.
Puolustuspäässä Juha Leimu on ollut viime kausina loukkaantumisherkkä vaikka joukkueessa ei olisi oikeataan lainkaan särkymävaraa. Matt Generouskaan ei hankintana suurta odotusta takalinjoille tuo. Jarkko Parikassa ja Oskari Laaksosessa sen sijaan on potentiaalia yllättää tällä kaudella.
Ilveksen joukkue on kuitenkin nuori, mikä sisältää aina osin naiiviakin toiveikkuutta siitä, että moni pelaaja pelaisi merkittävästi paremmin kuin realistiset lähtökohdat antavat odottaa. Silti moni pelaaja voi yllättää. Eemeli Suomi on Liigassa tehopelaaja ja nyt Ilves-leirissä odotetaan, että Arttu Ruotsalainen ja kumppanit seuraavat perässä. Teemu Rautiainen on varma kortti.
Maalivahtikaksikko Antti Lehtonen-Riku Helenius on Liigaan hyvä pari.
Samuel Savolainen

Valmennus ja pelitapa
Jos silmä vähänkin välttää, tai jos Karri Kiven sopimustilanne antaa hiemankin ajallista suojaa, alkaa päävalmentaja viljellä jonkinlaista välinpitämätöntä, kokeilevaa taidevalmennusta. Nyt syksy on näyttänyt päinvastaisia merkkejä; Kivi esikuntineen on käärinyt hihat ja ryhtynyt hommiin.
Ilveksen viime kausi meni pilalle, kun Kivi pyrki ”nopeuttamaan” joukkueensa pelaamista. Kyse oli laiskan miehen ”nopeuttamisesta”, jossa Meidän pelistä vain riisuttiin pelin tilaa tekevät elementit. On mahdottomuus, että sillä konstilla pelinopeus nousisi.
Harjoituspeleissä Ilves on pelannut hyvää lätkää. Joukkue viljelee lyhytsyöttöpeliä, vaalii kenttätasapainoa ja tekee peliä jopa nerokkaasti senttereiden kautta kaukalon keskustaan. Vanhanajan viivelähdöillä Ilves on saanut hyökkäyksensä kiihtymään oivallisesti.
Ilves puolustaa kaksivaiheisesti. Lyhytsyöttöpelihyökkäysten jälkeen on luontevaa antaa painetta syvälle vastustajan alueelle; ja kun kärkikarvaajan etäisyys vastustajan kiekolliseen pelaajaan venähtää, sapluunasta löytyy täsmällinen ase, trap.
Petteri Sihvonen

Seurajohto
Ilveksen seurajohto on aina herättänyt keskustelua – yleensä tosin surkuhupaisassa valossa. Vincent Manngard saatiin vihdoin talutettua ulos seurasta, mutta uusiutumisesta on edelleen vaikea puhua. Ulkoisesti siltä ei ainakaan näytä.
Toimitusjohtajana Ilveksessä jo 1999-2004 toiminut ex-pelaajatähti Risto Jalo palasi toimitusjohtajasaappaisiin ja palkkasi markkinointijohtajaksi vanhan ystävänsä Jukka Hirsimäen.
Yksi erikoinen episodi oli se, että Ilves koki tarpeelliseksi palkata urheilujohtajakseen Kari Heikkilän, kunnes puolen vuoden jälkeen Heikkilä lähti ja urheilujohtajaa ei sitten, hupskeikkaa, seurassa enää tarvittukaan. Pelaajakoordinaattoriksi Jalo palkkasi aisaparikseen NHL-scouttina toimineen entisen Ilves-pelurin Timo Koskelan.
Ilveksen tulevaisuutta on tällä hetkellä vaikea nähdä erityisen valoisana, ellei valona pidä jo sitä, että Ilves ylipäätään talousmurheidensa jälkeen pystyy jatkamaan epäselvien aikojen jälkeen Liigassa – eikä ajautunutkaan sentään seuraavaksi Bluesiksi.
Samuel Savolainen

Iso kuva
Maineikas Ilves on joutunut Tampereella liki lohduttomaan pikkuveljen asemaan suhteessa Tapparaan. Tappara on yksinkertaisesti onnistunut liki kaikilla toiminnan osa-alueilla paikallisvastustajaansa paremmin jo vuosien ajan.
Ilveksen johtopuolelta on miestä tullut ja mennyt enemmän kuin laki sallii. Heikko menestys on altistanut johdon paikat jopa tarpeettomalle puhurille. Ja kuin ilkikuriseksi vastapainoksi yksi henkilö, Vincent Manngard, vuorostaan pysyi asemissaan aivan liian kauan.
Edes Tapparan perävalot eivät ala näkyä, jos Ilveksen piirissä luullaan, että haaste on markkinoinnissa tai muissa ulkojääkiekkoilullisissa seikoissa. Pitkällä tähtäimellä vain laadukkaampi jääkiekkotekeminen auttaa.
Tunnen hyvin sekä Ilveksen että Tapparan juniorijääkiekkotoiminnan. Se ei ole kummallakaan riittävän laadukasta. Annan ilmaisen vinkin Ilveksen toimitusjohtaja Risto Jalolle: Pitää panostaa junioripuoleen, ja lyödä sieltä kautta Tappara. Tärkeä osa operaatiota on luoda yhteinen identiteetti liigajoukkueelle ja junioreille pelitapaa ja -tyyliä myöten.
Petteri Sihvonen

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic