fbpx
Kiekko

LiigaExtra joukkueanalyysi 2018-19: Jukurit

Pelaajamateriaali
Jukureiden seurajohto puhui rehvakkaasti maaliskuussa pelaajabudjetin nostamisesta, mutta kun joukkueen nimilistaa katsoo ei voi tulla kuin kahteen erilaiseen johtopäätökseen.
A.) Pelaajabudjettia ei ole nostettu tai b.) rahaa ei ole osattu käyttää.
Jukureiden joukkueesta puuttuu Liiga-tason selkeä kärkiosaaminen, jota esimerkiksi Zach Budish edusti. Mika Partasessa on siihen ainesta, mutta vielä on aikaista sanoa, pystyykö Partanen tasaisesti takomaan tehoja läpi kauden.
Sami Rajaniemi on maalivahti, joka voi parhaana iltana voittaa pelejä, joita Jukureiden ei pitäisi luotujen tilanteiden nimissä voittaa. Teemu Suhosen tehoja tarvitaan siniviivalta, sillä Jukurit tarvitsee voittaakseen plusmaaleja erikoistilannepelaamisesta. Puolustuksesta voi löytyä yllättävänkin kehityskelpoista materiaalia.
Jukureiden joukkue on eräänlaisen duunariryhmän näköinen, mikä takaa sen, että hyvän ja huonon päivän toleranssi on kapeampi kuin joillain muilla joukkueilla.
Pelaajamateriaali ei kuitenkaan herätä hurraahuutoja ja tämän joukkueen olisi saatava herätetty väki takaisin Kalevankankaalle. Jos väki ei löydä halliin, se on taloudellinen katastrofi.
Samuel Savolainen

Valmennus ja pelitapa
Jukurit turvaa viisaasti uuden päävalmentajansa Pekka Kangasalustan johdolla Meidän peliin. Viisaus kumpuaa useammasta seikasta.
Ensinnäkin Jukureissa on jo jokunen vuosi viljelty Meidän peliä. Risto Dufva ja Ville Nieminen loivat sille perustan Mikkelissä. Toiseksi Meidän peli on pelitapa, joka on tuttu ja turvallinen oikeastaan kaikille suomalaisille pelaajille ja valmentajille.
Kolmanneksi Meidän pelistä löytyy se tärkeä ulottuvuus, joka sopii Jukureille: pelitapa sopii altavastaajajääkiekon pitimiksi; mikä johtaa siihen, että peleistä on mahdollista vääntää ns. maalin pelejä myös ennakkosuosikkeja vastaan. Neljäs seikka, joka puoltaa Meidän peliä Jukureiden pelitavaksi on se, että valmennustiimi kykenee kaiken aikaa tuomaan pukukoppiin pieniä pelillisiä korjausliikkeitä, jos tarvis.
Olisi Kangasalustalta sulaa hulluutta lähteä etujoukoissa uudistamaan suomalaista jääkiekkoilua. Kuten viime kausi osoitti, jokin pelaamisen ”nopeuttaminen” ei onnistunut suuremmiltakaan seuroilta.
Petteri Sihvonen

Seurajohto
Jos on Jukureiden pelaajamateriaali kokematon, niin sitä on myös seurajohto. Toimitusjohtaja Tuomas Muotkaa kuvaillaan faniksi ja urheilutoimenjohtaja Mikko Hakkarainen sekä päävalmentaja Pekka Kangasalusta ovat tehtävissään untuvikkoja.
Päävalmentaja Kangasalustan tekemä 1+1 -sopimus mittaa jo osaltaan Jukuri-johtoa. Kangasalusta varmasti tiedostaa tilanteen ja satsaa jatksopimuksen toivossa rajusti alkuun.
Kangasalustaa ei tunneta fysiikkaguruna. Jukurit voi taas toivoa, että se ei johda oikaisuun päästäkseen kohtuulliseen alkuun ja valmentaja jatkosopimukseen. Oikaisut kun menevät maksuun mitä pidemmälle kausi etenee. Jos Kangasalusta häviääkin pelejä, kuka uskaltaa tehdä jatkosopimusta?
Jos ei tehdä, se voi johtaa tilanteeseen, jossa ollaan lastuna lainehilla ja kausi valuu viemäriin kaikkien pelatessa muita tulevaisuuteen liittyviä taustapelejä.
Pelaajat ovat Mikkelissä ennenkin ottaneet asioita omiin käsiinsä ja he olivat aloitteellisia Risto Dufvan erottamisessa. Jos Dufvan johtaminen tuntui raskaalta ja siihen haluttiin muutos. Mutta jos oikaistaan ja tulokset laahaavat, alkaako toivottu asia muuttua synniksi?
Samuel Savolainen

Iso kuva
Jukurit teki todella merkittävän peliliikkeen, kun se irtisanoi seuran suuruuden luojan, päävalmentaja Risto Dufvan päävalmentajasopimuksen. Tuota peliliikettä seurajohdon on jatkossa kultivoitava ja vahvistettava niin, että Dufvaa ei saa päästää millään konstilla tekemään myyräntyötä uuden päävalmentajan, Pekka Kangasalustan selustaan.
Dufva esikuntineen teki toki hyvää työtä Jukureissa, mutta pahoja virheitäkin sattui matkan varrella. Media ja suuri yleisö päästettiin anteeksiantamattomalla tavalla tirkistelemään Jukureiden pukukoppiin. Ja paperilla mielikuvin luotu ajatus Jukureista ”heimona” oli jo syntyessään kuollut idea.
Tosiasioiden tunnustamisessa on jatkossa Jukureiden viisauden alku. Realismia on, että Jukurit tullee tulevaisuudessa kuulumaan näköpiirissä olevat kaudet Liigan viiden viimeisen joukkueen kastiin. Mikkeliläisten tulee mieltää omaksi ”mestaruudekseen” ne poikkeussesongit, jolloin seura mahdollisesti jättää Liigassa taakseen viisi joukkuetta.
Petteri Sihvonen

Menot