fbpx
Kiekko

LiigaExtra joukkueanalyysi 2018-19: Kärpät

Pelaajamateriaali
Kärpät on ennakkosuosikki Liigaan kaudesta toiseen. Suurin syy on se, että kärppäkulttuuri puskee pelaajiaan eteenpäin, jopa aiemmin löysemmän puoleisessa maineessa olleita. Esimerkiksi jopa Juhamatti Aaltonen on saatu Kärpissä sitoutumaan toimintaan, siinä on harva onnistunut. Kulttuuri luo menestystä, jota ihmiset ylläpitävät ja välissä on tekemisen laatu. Maalivahtiosasto on kunnossa, puolustus on Liigan vahvin ja hyökkäys on jälleen Kärppien näköinen – luisteluvoimainen ja pelitaitava. Atte Ohtamaan paluu on hankintana sellainen, josta moni Liiga-seura kuolaa ja voi vain haaveilla. Nicklas Lasu, Shaun Heshka ja Jani Hakanpää ovat runkopelaajien aatelia. Mika Pyörälän paluu tuo jatkuvuutta kulttuurille ja seurassa pelaa useita erittäin lupaavia pelaajia Rasmus Kuparin johdolla. Hyökkäyksessä hurjia tehoja Kanadan juniorisarja WHL:ssä takonut Aleksi Heponiemi voi tehdä kovaa jälkeä. Ville Leskisen on aika nousta Liigan kirkkaimpaan eturiviin. Jasper Lindsten oli hyvä kaappaus TPS:stä. Laatua löytyy – jälleen kerran.
Samuel Savolainen

Valmennus ja pelitapa
Mikko Manner esikuntineen loi viime kaudella joukkueelleen uuden pelikirjan, jota jääkiekkojulkisuudessa kutsutaan Kärpät-Kanada-lätkäksi. Kyseisen pelikirjan voima on paitsi pelaamisen taktiikassa myös joukkeen poikkeuksellisen positiivisessa ilmapiirissä.
On mielenkiintoista nähdä, miten Kärpät-Kanada-lätkä – jossa varioituvat lyhyet ja pitkät syötöt sekä kenttätasapaino ja epäkenttätasapaino; prässätään kosolti ja vastapainoksi takakarvataan vimmaisesti, perustetaan prässi ja etenkin jatkopelit pakkien pintsaukselle; kiekotellaan pakkien ja sentterin alakolmiossa, kun laitahyökkääjät karkailevat ylös – toimii alkavalla sesongilla.
Kärppien pelitapaa osataan jo varoa. Eikä siinä kaikki, suurin este voittavalle pelaamiselle saattaa tulla joukkueen ja etenkin valmentajien omasta piiristä. Jää nähtäväksi, tuleeko pelaaminen enää rennosti ja pakottamatta, kun tiedossa on, että pelitavassa oli ratkaisevia ja merkittäviä puutteita siinä määrin, että oululaiset joutuivat luopumaan siitä viime keväänä jo puolivälieräsarjassa Ässiä vastaan.
Petteri Sihvonen

Seurajohto
Kärpät on ylivertainen organisaatio Liigassa. Muutoksia on kuitenkin tapahtunut, joista keskeisin oli, että vuosikausia keskeisessä roolissa ollut Juha Junno jätti toimitusjohtajan tehtävät toissakauden jälkeen. Hallituksen puheenjohtaja Tommi Virkkunen ”alensi” itsensä sen seurauksena toimitusjohtajaksi. Junno on ilmoittanut seuraavansa Kärppien toimintaa haastatteluissa ja sopii kysyä onko Virkkunen Junnon kauko-ohjattava auto vai näkikö Virkkunen tilaisuutensa tulleen rajusti epäonnistuneen Kai Suikkanen -seikkailun jälkeen? Virkkusen ensimmäinen kausi Kärppien toimitusjohtajana alkoi parhaalla mahdollisella tavalla, Suomen mestaruudella, mutta nyt vasta aletaan näkemään mihin Virkkusen ryhmä pystyy. Kärppien kulttuurista kovaa kieltä kertoo se, että Atte Ohtamaasta tehtiin seuran kapteeni ja Lasse Kukkosesta tehtiin ”vain” varakapteeni. Kuinka monessa seurassa seuralegendalta voitaisiin luovuttaa kapteeninnauha eteenpäin ilman mutinoita? Ei monessa. Se kertoo paljon Kärpistä – mutta myös Kukkosesta.
Samuel Savolainen

Iso kuva
Oulu on erikoinen jääkiekkokaupunki. Kärppien piirissä vetää monenlaiset voimat. Lauri Marjamäen suvereeni aikakausi päävalmentajana toi Kärpille kaksi kultaa ja yhden pronssin, mutta seuran sisäinen ja sen laitamilla väijyvä oppositio ei ollut näkemäänsä tyytyväinen. Väärin voitettu! sanoivat selkään puukottajat.
Seuran entisistä pelaajista, muutamista valmentajista ja mystisellä tavalla muka Kärppien sponsoreista koostuva oppositio meinasi ajaa uudistusvaatimuksineen karille, kun Marjamäen jälkeen puikkoihin istutettiin ns. oma mies, Kai Suikkanen. Pelin piti ”nopeutua”, mutta seurajohdolta unohtui tarkistaa Suikkasen pelikirja ja harjoitepankki. Tiettävästi sentään urheilujohtaja Harri Aho ei ollut Suikkasen palkkaamisen kannalla alun perinkään.
Kärpillä kävi oikeastaan satumainen tuuri, kun pelastava enkeli löytyi oman organisaation sisältä. Mikko Mannerista leivottiin päävalmentaja. Mannerin on aprikoitu syöneen Suikkasen, mutta oikeasti hän vain näki koko seuran olevan ajamassa päin puuta.
Manner aisti nerokkaasti seuran tunnelmia. Hän alkoi peluuttaa mielestä pelitapaa ja loi muutoinkin ainutlaatuisen, uuden toimintamallin Kärppiin.
Petteri Sihvonen

Menot