fbpx
Kiekko

LiigaExtra joukkueanalyysi 2018-19: Pelicans

Pelaajamateriaali
Pelicansin materiaalissa on olemassa laatua, mutta ei särkymävaraa, siksi on Pelicansin kannalta katalaa, että kesäharjoittelun aikana särkyvyyttä nähtiin.
Pelicansin maalin suulla on mielenkiintoinen kilpailutilanne. Juho Olkinuora ei saapunut Lahteen istumaan penkillä, mutta nuori tshekkivahti Jakub Skarek voi yllättää tolppien välissä tällä kaudella monet. Puolustuksessa löytyy laatua Oliwer Kasken, Casimir Jürgensin ja Mikko Kousan muodossa Liigaan, mutta myös kysymysmerkkejä löytyy. Keni Karalahti on Niemisen luottomiehiä, mutta näkeekö Nieminen hänessä jotain mitä kukaan muu ei?
Hyökkäyspäässä yksi nimi laitettavaksi mieleen on 19-vuotias Severi Lahtinen, joka on loistanut harjoitusotteluissa. Lahtista ei varattu NHL:ään, mutta hänessä on potentiaalia nousta tällä kaudella jo Pelicans-hyökkäyksen eturivin mieheksi. Myös Miska Siikosen uskoisi olevan valmis ottamaan askeleen eteenpäin. Toisen polven kiekkoilija Jesse Ylönen on vielä katsomaton kortti.
Aleksi Mustosesta, Jesse Mankisesta pitäisi löytyä laatua. Ulkomaalaishankinnat Hynek Zohorna ja Manuel Ganahl eivät harjoitusotteluissa vielä vakuuttaneet.
Samuel Savolainen

Valmennus ja pelitapa
Vähältä pitää, ettei Pelicansin uusi päävalmentaja Ville Nieminen olisi ymmärtänyt oikein sitä, miten muodostaa joukkueelleen toimiva pelitapa Meidän pelin perustalta.
Harjoituspelien nojalla Nieminen on jostain syystä tärvellyt joukkueensa muutoin varsin mallikelpoista pelaamista sillä, että hän juoksuttaa hyökkääjiään prässäämään vuorotta ja tauotta. Meidän pelin peruspelikonsepti ei synny tällä keinolla, jossa jätetään käytännössä koko ajan puolustamisen kaksivaiheisuus pois, kun Pussinokat pelaavat todella harvoin keskialueen trapia.
Jatkuva prässäämisen vaade käy pelaajien mielenlaadun päälle. Koulupoikaprässi, joka suuntautuu jopa vastustajan maalin taakse, pitää pelaajat koko ajan taistele tai pakene -tilassa, jonka jäljiltä on hankala silmäräpäyksessä vaihtaa ajatus maltillisemmalle kiekkokontrollipelaamisen taajuudelle.
Lisäksi Nieminen näyttäisi kannustaneen puolustajiaan olemaan pysähtymättä kiekon kanssa oman maalin taakse. Viivelähdöt pelataan p-pisteiden tasolta, mikä johtaa ajoittain pelin tukkeutumiseen, kun vauhdinotto- ja pelitekoalueesta ehdoin tahdoin uupuu rapiat 180 neliömetriä.
Petteri Sihvonen

Seurajohto
Pelicansin taustat ovat repaleiset. Taustalla on paljon kysymyksiä, jotka alkavat Pelicans-vaikuttaja Mika Wileniuksesta, joka on ollut jääkiekkoa isommissa otsikoissa, joissa mm. Ylellä on kirjoitettu mm. rakennusalan yrittäjä Wileniuksen salanneen omistuksensa Helsingin pörssin yrityksissä panamalaisen asianajotoimisto Mossack Fonsecan perustaman veroparatiisiyhtiön avulla. Wilenius on ollut tärkeä rahoittaja Pelicansissa.
Ilmapiiri Pelicansin ympärillä on tällä hetkellä se, että jotain ikävää saattaa paljastua ajan mittaan.
Taustoilla on vähemmän kokemusta ja koulutusta kuin olisi suotavaa. Toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu on ammatiltaan talonrakentaja, Tommi Turunen palomies, pääomistaja Pasi Nurminen entinen maalivahti ja hallituksessa on esimerkiksi punkrock-yhtye Apulannan rumpali Simo Santapukki.
Jotain erikoista on myös siinä, että Pelicans on tiedottanut päävalmentaja Ville Niemisellä olevan kolmevuotinen sopimus, mutta Hämeen Sanomien selvityksen myötä paljastui, että Ville Niemisen sopimuksessa on ”tarkastelujakso”, kuten urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen ilmaisi. Hämeen Sanomien tietojen mukaan Niemisen sopimus on oikeasti mallia 1+1+1.
Miksi sopimuksesta ei voitu tiedottaa avoimesti?
Samuel Savolainen

Iso kuva
Pelicansin suurin ongelma on ollut läpi 2000-luvun se, ettei organisaatiolla ole selkeää seuraidentiteettiä, jonka perusta on selkeä ja tunnistettava pelitapa. Ongelma on kärjistynyt sen aikakauden kuluessa, kun Pasi Nurmista on tituleerattu seuran pääomistajaksi.
Nurmisen tuuliviirimäistä jääkiekkoajattelua on mahdoton ymmärtää. Toki seurassa voidaan ajatella, että pahin mahdollinen pohjakosketus on takana, kun Nurmisen taistelupari ja luottomies Petri Matikainen on poissa rivistä.
Lätkähumantereiden Nurminen ja Matikainen osalta ei voida käyttää käsitettä pelikirja, on osuvampaa puhua pelikirjastosta, koska kaksikolta löytyy pelivihkonen jos toinen. Viime kauden Haaskalintulätkä jää tahraksi lahtelaisen jääkiekkoilun historiaan. Kuvaavaa on, että Matikainen ja Nurminen suorastaan julistivat keksineensä lajin lopullisen totuuden.
Traagista on, jos tuore päävalmentaja Ville Nieminen joutuu neuvottelemaan pelitavan sisällöistä Nurmisen kanssa. Näin johtavan analyytikon silmin katsoen sellaisia merkkejä on kaukalossa.
Petteri Sihvonen

Menot