Kiekko

LiigaExtra joukkueanalyysi 2018-19: Tappara

Pelaajamateriaali
Tapparaa on pidetty yhtenä Suomen parhaana pelaajia kehittävänä seurana, eikä syyttä. Tosin nyt näyttää siltä, että kotimaisten pelaajien imu ei ole ollut täksi kaudeksi häävi. Maine ei ole pelaajien keskuudessa nosteessa. Osa tästä kiteytyy Jukka Rautakorven johtamiseen.
Jarkko Malinen, Antti Erkinjuntti ja Tuukka Mäntylä palaavat kirvesrintoihin, mutta siinäpä oikeastaan se. Mutta miksi esimerkiksi Jaakko Rissanen teki sopimuksen KalPaan ja miksi Oula Palve valitsi TPS:n?
Osin tämän vuoksi Tapparan ei voi sanoa olevan yhtä hehkutettu ennakkosuosikki kuin viime kaudella. Yksi ennakkosuosikki se silti on.
Joukkue ei kuitenkaan missään nimessä ole laaduton.
Maalivahtiosastolla Niklas Bäckström ei ole tullut vain auttamaan nuorta Christian Heljankoa, vaan Bäckström haluaa pelata. Tolppien välissä tapahtuva suorittaminen ei ole Dominik Hrachovinan lähdön jälkeen yhtä takuuvarma.
Kenttäpelaajien osalta vastuunkantajissa on paljon tuttua. Nimet Otso Rantakari, Aleksi Elorinne, Tuukka Mäntylä, Jere Karjalainen, Jan-Mikael Järvinen, Kristian Kuusela ja monet muut kumppanit takaavat laadukkaan perustason.
Helppoa ei kuitenkaan ole tälläkään kaudella pitää kaikkia tyytyväisinä.
Samuel Savolainen

Valmennus ja pelitapa
Jukka Rautakorpi tuntuu harjoituspelien perusteella osoittavan viisasta taipuisuutta. Rautakorpi on päättänyt ottaa omansa eli toisen henkilökohtaisen mestaruuden päävalmentajana kuleksimasta.
Viime kauden Rautakorpi saa ottaa omaan piikkiinsä. Rautakorven pelitapakokeilun tähden Tappara hukkasi varman saumansa voittaa Kanada-malja. Ehkä kertaakaan millään joukkueella ei ole ollut niin ylivertaista pelaajamateriaalia suhteessa muihin, mitä kirvespaidoilla oli viime sesongilla.
Enää Tappara ei näytättäisi pelaavan jatkuvan liikkeen pelipaikatonta jääkiekkoa. Se meni pieleen jo vuosi sitten. Rautakorpi on palauttanut joukkueensa pelitavaksi voittavan rautakorpelais-tapolalaisen Tappara-version Meidän pelistä.
Mikä tärkeintä, tuttu tapparalainen pelisapluuna on palauttanut peli-ilon pelaajille. Tapparalla on kaikki mahdollisuudet pelata Liigan luovinta hyökkäyspeliä, kun sarjan taitavimmilla pelaajilla on kaiken aikaa kahdesta neljään syöttösuuntaa auki tehdä peliä. Mikäs siinä on pelatessa Liigan voittavinta jääkiekkoa.
Petteri Sihvonen

Seurajohto
Tappara on matkan varrella kasvanut Liigassa TOP2-organisaatioksi ja seura on ollut hyvin johdettu. Tappara on kasvanut jo seuraksi, jolle Suomen mestaruus on likipitäen odotusarvo.
Pakolla voittaminen on kuitenkin raskas viitta kannettavaksi.
Toimitusjohtajana vuosikaudet toiminut Mikko Leinonen kuitenkin jättää seuran tämän kauden jälkeen ja voisi kuvitella, että Tapparan toimintapojen mukaisesti seuraaja oltaisiin jo kartoitettu mahdollisesti läheltä omista sidosryhmistä. Kenties tätä henkilöä ollaan mahdollisesti jo kasvattamassa Leinosen saappaisiin. Leinonen ei ole paistatellut mediassa julistamassa menestyksen kulmakiviä, vaan lähinnä pysytellyt varjoissa ja antanut työn puhua puolestaan.
Leinonen on tehnyt viime vuosina myös kovaa taloudellista tulosta. Leinonenkin on ottanut välillä turpiinsa, mutta joskus arvokas oppi voi myös olla se, että tietää mitä ei pidä tehdä, että voi tietää mitä pitää tehdä.
Jukka Rautakorpi jatkaa seuran päävalmentajana tällä kaudella, mutta iso päätös on jatkuuko Tapparan taival Rautakorven kanssa.
Rautakorpi on puhunut ylevästi uudistumisestaan, mutta onko hän uudistunut vain juhlapuheissa?
Samuel Savolainen

Iso kuva
Tappara on saanut jo joitakin vuosia kääriä pelaajien kerman Suomessa. Melkeinpä mysteeri on, miten Tapparan pelaajabudjetti voi olla pienempi kuin HIFK:n ja Kärppien vastaavat.
Jos asian ilmaiseen teknisesti, panee miettimään, vähätteleekö Tappara julkisuuteen päin pelaajabudjettiaan; ja vastaavasti, paisutteleeko Kärpät omaansa. Joka tapauksessa Kärpät ja HIFK maksavat pelaajilleen aivan liikaa, kun mittapuuna pitää Tapparan pelaajilleen maksamia euromääriä.
Kiistatta Tapparassa on tehty sen jälkeen loistavaa ammattimaista työtä, kun Jukka Rautakorpi palasi puolisenkymmentä vuotta sitten palauttamaan Tapparan kunnian ja tekemisen tason. Sen jälkeen laatupelaajien virta on kääntynyt Tapparaan päin. Tapparassa kehittyy maajoukkuepelaajaksi, ja Tapparassa luultavasti voittaa Suomen mestaruuden, pelaajat ajattelevat.
Se on tehtävä selväksi, että Tampereella liioitellaan toimitusjohtaja Mikko Leinosen osaa menestyksessä. Tärkeämpiä hahmoja asetelmassa ovat olleet Rautakorpi ja Jussi Tapola, Leinosta väheksymättä.
Petteri Sihvonen

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic