Kiekko

Lukko kääntänyt Liigassa kurssinsa päälaelleen yllättävällä tavalla – Sihvonen: "Vanhaa pöhötautikulttuuria on korjattu"

Jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen nostaa hattua urheilujohtaja Kalle Sahlstedtille ja päävalmentaja Pekka Virralle Lukon kohentuneista tuloksista.

Lukon yhdeksän ottelun mittainen voittoputki katkesi sarjakakkosta TPS:ää vastaan lauantaina 3–2 -tappiolla, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että kolmantena Liigassa sijoittuvat raumalaiset ovat kääntäneet nihkeästi alkaneen kautensa kelkan täysin toiseen suuntaan.

Maalivahtipelin ajoittainen yskiminen, loukkaantumiset ja pelaajamuutokset eivät ole nousseet Lukolle verukkeeksi olla menestymättä jäällä.

Jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen nostaa Kiekkokiuas-studiossa hattua urheilujohtaja Kalle Sahlstedtin ja päävalmentaja Pekka Virran työlle.

Lukko on uudistanut Virran ja Sahlstedtin johdolla profiiliaan. Kokenut Ville Vahalahti lopetti, loukkaantumisherkästä Lauri Tukosesta luovuttiin ja Jyri Marttisen annettiin mennä Ässiin – samalla on uskallettu luottaa lukuisiin nuoriin pelaajiin.

 

Moni on nuorennusleikkausta Raumalla yrittänyt, mutta oikein kukaan ei siinä ole onnistunut.. Nyt Lukossa on rakenteilla jotain kestävämpää, jos vain tässä suunnassa maltetaan pysyä.

– Virta on tehnyt loistavaa työtä, mutta en usko, että Virta yksin olisi voinut kääntää vaikean syksyn jälkeen kelkkaa pelkästään. Avainhenkilö on myös Sahlstedt ja hänen tukensa. Lukko eli viime kaudella vielä vanhassa pöhössään vanhan lukkolaisen kulttuurin mukaisesti ja paikkasi tilannetta ylipalkatuilla pelaajilla, Sihvonen sanoo.

– Kun joukkuetta rakennetaan, perustaa voidaan rakentaa nuorten pelille heittäytyvien pelaajien päälle sitten myöhemmin kokeneemmilla tervepäisillä pelaajilla.

 

Sihvosen mielestä Pekka Virtaa on arvosteltu julkisuudessa virheellisesti, kun on arvioitu häntä valmentajana lehdistön silmissä hänen persoonansa kautta – ei osaamisen kautta.
Sihvonen muistuttaa, että Virralla on vahvoja näyttöjä esimerkiksi pelaajien kehittämisestä.

– Ei Virta kovin paha voi olla, kun hänen valmennuksessaan moni huippupelaaja on mennyt hänen käsiensä läpi. Ei hänen persoonaansa voi arvioida valmentajana siksi ettei hän aina kestä sitä, että jääkiekkotoimittajien taso on mikä on, Sihvonen pamauttaa.

– Jos Virtaa arvostellaan, pitäisi arvostella peliä tai urheilullisia asioita, ei siitä minkälaiseksi hänen kuvitellaan olevan. Nyt Lukko on ylhäällä, voi olla, että menee jossain vaiheessa vähän alaspäin, mutta siinäkään tilanteessa ei arvostelu voi perustua siihen, että hän on mahdollisesti jonkun mielestä vähän mörökölli.