Kiekko

Matti Tiilikainen avuksi Saksan maajoukkuevalmennukseen – ei kommentoi HPK-neuvotteluita

Hämeenlinnalaislähtöinen Matti Tiilikainen nousee Saksan maajoukkueen valmennustiimiin Deutschland-cupiin Toni Söderholmin aisapariksi.
Matti Tiilikainen nousee Saksan valmennusryhmään Deutschland Cupissa. Kuva: Tomi Vesaharju
Matti Tiilikainen nousee Saksan valmennusryhmään Deutschland Cupissa. Kuva: Tomi Vesaharju

32-vuotias DEL2-liigassa Löwen Frankfurtin päävalmentajana toimiva hämeenlinnalaislähtöinen Matti Tiilikainen nousee Saksan miesten jääkiekon A-maajoukkueen valmennustiimiin Deutschland Cupin ajaksi. Saksan maajoukkueen päävalmentajana toimii suomalainen Toni Söderholm. Söderholm valmensi Saksan maajoukkuetta myös viime kaudella.

Löwen Frankfurt sijoittui Saksan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla DEL2-liigassa Tiilikaisen avauskaudella hopealle runkosarjavoiton jälkeen. Tällä kaudella Frankfurt Löwen löytyy DEL2:n sarjataulukon neljäntenä kuusi pistettä kärjestä.

Söderholmin mukaan saksalaiseen jääkiekkoon perehtynyt Tiilikainen oli luonteva vaihtoehto valmennustiimiin, joka tarvitsi vahvistuksia apuvalmentajien poissaolojen vuoksi.

– Muutama valmentaja jäi valitettavasti sivuun ja joutui perumaan viime hetkellä, mutta ”Masa” pääsi tulemaan. Hän tuntee täkäläisten ajatusmaailmaa ja on ollut täällä tarpeeksi pitkään tiedostaakseen sitä, Söderholm sanoo.

– Olemme puhuneet Matin kanssa paljon jääkiekosta ja uskon, että tästä tulee hyvä juttu. Kun puhumme Matin kanssa pelistä, puhumme samoista asioista. Onhan meillä molemmilla suomalainen tausta. Hän ymmärtää pelin lainalaisuuksia, mikä on meidän kannaltamme tärkeää.

Söderholmin mukaan Tiilikainen on mukana vain Deutschland Cupin ajan, mutta ei sulje ovea jatkoyhteistyön kannalta.

– Tämä tuli niin nopeasti eteen, että nyt sen pidemmälle meneviä suunnitelmia ei vielä ole olemassa, Söderholm toteaa.

Saksan maajoukkuevalmennukseen kuuluu myös Liigassakin urallaan hurjia tehoja mättänyt ex-puolustaja Cory Murphy. Parhaalla kaudellaan Murphy takoi Liigassa HIFK-paidassa 45 ottelussa 50 tehopistettä (13+37).

 

Tiilikainen kertoo saaneensa Söderholmilta yhteydenoton maajoukkuetaukoa edeltävän runkosarjaottelun jälkeen.

– Kun kysyttiin mikä on tilanne, totta kai tällainen mahdollisuus kiinnosti. Ei näitä tule joka päivä eteen, Tiilikainen luonnehtii.

Jatkosta maajoukkuevalmennuksessa Tiilikainen ei myöskään osaa vielä sanoa.

– Lähdetään tästä keikasta eteenpäin. Ei ikinä tiedä mitä tapahtuu. Koetetaan oppia ja katsoa tähän hetkeen ja yritetään hoitaa hommat niin hyvin kuin on mahdollista.

Tiilikainen kokee, että voi oppia kansainvälisistä otteluista valmentajana paljonkin. Saksa kohtaa turnauksessa Sveitsin, Slovakian ja Venäjän ”nuoremman maajoukkueen”.

– Kansainvälisen pelin vaatimukset ja asiat kiinnostavat tietysti. Pääsen näkemään harjoituksista, pelaamisesta ja palavereista alkaen miten toimintaa täällä tehdään. Enkä ajatellut tulla katsomaan vain peliä, enkä tyydy statistin rooliin – vaan ammattitaito laitetaan peliin, Tiilikainen sanoo.

 

Hämeen Sanomat on uutisoinut Tiilikaisen olevan vahvoilla Antti Pennasen seuraajapelissä HPK:n seuraavaksi päävalmentajaksi.

Hämeen Sanomien tietojen mukaan HPK ja Tiilikainen neuvottelevat parhaillaan sopimuksesta, mutta nimiä ei vielä ole paperissa.

– Tähän asiaan ei ole kommentoitavaa, Tiilikainen päättää. HäSa