Kiekko

Mikä mies on HPK:n uusi urheilujohtaja Mika Toivola? – "Kannan vastuuni hyvässä ja pahassa"

HPK Liiga oy ratkaisi pitkään vellonneen urheilujohtajakysymyksen palkkaamalla tehtävään Mika Toivolan.

47-vuotias Toivola on toiminut urallaan urheilutoimenjohtajana Porin Ässissä vuosina 2011-2016 sekä päävalmentajana Ässissä, Lukossa ja Pelicansissa.

HPK Liiga oy:n hallituksen puheenjohtaja Matti Vihervuori arvioi, että urheilujohtajan työpanos tulee näkymään liigajoukkueen ohella vahvasti myös juniorien kilpajoukkueissa edistäen ja kehittäen HPK:n pelaaja- ja valmentajapolkuja.

Vihervuori sanoo, ettei halua tarkkaan kommentoida kandidaattien määrää, mutta tehtävään hakeneiden jääkiekon ammattilaisten lukumäärää voi laskea ”kahden käden sormilla.”

– Se näkemys mikä meillä oli urheilujohtajan toimenkuvasta, vastasi niitä keskusteluja, joita Toivolan kanssa kävimme. Toimenkuva on laaja, eikä se ole pelkästään joukkueenrakentajan tai pelaajahankkijan rooli. Se on tärkeä elementti tehtävää, mutta tärkeää on myös eteneminen juniorikilparyhmistä edustukseen asti, Vihervuori avaa Hämeen Sanomille.

 

Toivolan pestistä erikoisen tekee se, että Toivola palkattiin HPK-juniorijääkiekko ry:n valmennuspäälliköksi maaliskuussa. Toivolan työsopimuksen oli määrä alkaa elokuun ensimmäinen päivä, joten Toivola ei ehtinyt siis toimia valmennuspäällikön tehtävissä virallisesti päivääkään.

Kun nyt täytettiin urheilujohtajan aukko, aukeni nyt uusi aukko valmennuspäällikön tontille. Hämeen Sanomien tietojen mukaan vahvoilla valmennuspäällikön pestiin on Max Kenig.

– Tärkeintä on, että Toivola pysyy edelleen HPK-perheessä ja hänen vastuunsa ulottuu myös juniorijääkiekon puolelle. En näe, että yhteistyö heikkenee, vaan että se vahvistuu, Vihervuori kommentoi.

Vihervuori vahvistaa, että Toivolan palkan maksaa yksinomaan HPK Liiga oy.

– Hän on täysipäiväinen HPK Liiga oy:n urheilujohtaja. Juniorijääkiekko ry päättää miten se organisoituu jatkossa. Olemme sopineet, että olemme tulevan valmennuspäällikön palkanmaksussa osallisena myös jatkossa. Toivola ehti nyt tutustumaan juniorijääkiekon toimintaan ja se on hyvä pohja ottaa junioripuolta haltuun.

 

Uusi urheilujohtaja Mika Toivola sanoo, että pestin vastaanottamisen kannalta hänelle oli tärkeää se, että hänen tehtäviinsä kuuluu jatkossakin junioriputken vanhempi pää. Toivola muistuttaa, että urheilujohtajan tehtäviin kuuluu paljon muutakin kuin pelaajien rekrytointi, vaikka se on tehtävän ulospäin näkyvin osa.

– Keskustelut juniorijääkiekon kanssa menivät hyvässä hengissä, koska meillä on olemassa nyt tämä paketti, jossa jatkan myös junioripuolen parissa. Se oli minulle tärkeä signaali. Työsarkaa on sillä puolella paljon, Toivola luonnehtii.

– Ei tämä ole tietenkään ihan optimaalisin tilanne itsellenikään, että tilanteet muuttuvat, kun asioista on sovittu. Tarkoitus on auttaa jatkossa vahvasti myös siihen, että HPK on tulevaisuudessa entistä omavaraisempi. Uskon, että se on mahdollista tai en olisi ottanut pestiä vastaan.

HPK:n joukkueen runko on jo pääosin kasattu, eikä moniin vahvistuksiin ole budjetin raamien puitteissa enää tilaa. Siksi Toivolan vaikutusmahdollisuudet ensi kauden joukkueen rakentamiseen ovat pienehköt.

– En tule sanomaan, että ensi kauden menestys on ansiotani tai että menestymättömyys ei ole minun syytäni. Kannan vastuun hyvässä ja pahassa, Toivola sanoo.

 

Yksi keskeinen päätös HPK:n lähitulevaisuudessa tulee olemaan päävalmentajatilanne. Päävalmentaja Antti Pennasen sopimus päättyy ensi kauden jälkeen.

Mutta päättääkö siitä Toivola vai hallitus?

Vihervuoren ja Toivolan mukaan sekä että.

– Tämä asia kuuluu Toivolan tehtäviin, mutta uskon, että kun ollaan tilanteessa kun ollaan päätöksiä tekemässä, hallitus on urheilujohtajan esitystä kuuntelemassa, Vihervuori pyörittelee.

– Se kuuluu sillä tavalla, että en tee lopullista päätöstä, mutta teen vahvan esityksen. Se on tämänhetkinen tilanne, Toivola säestää.

 

Millaisen urheilujohtajan HPK Toivolasta sitten saa?

Ässien suomenmestarijoukkueen urheilujohtajana toiminut Toivola on ainakin tottunut toimimaan ympäristössä, jossa käytössä ei ole esimerkiksi Liigan suurimpien resurssien omaavien Kärppien tai HIFK:n lompakkoa.

– Jos on käytössä keskikastin alapuolella oleva budjetti, taustatyöt rekrytoinnissa pitää tehdä mahdollisimman hyvin. Olen varmasti jatkossa entistä huolellisempi. Pitää uskaltaa ottaa vähän nimettömämpi pelaaja ja luottaa, että hän täyttää ruutunsa hyvällä hinta-laatusuhteella, Toivola ynnää.

– Mitään teesejä en halua lähteä lyömään tässä vaiheessa, mutta kokemuksistani Ässistä on tuskin ainakaan mitään haittaa HPK:lle. HäSa

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic