Kiekko

Mikko Rantasen säkenöinti sisältää tärkeän opetuksen Suomi-kiekolle – ”NHL:ssä on menossa täysin uusi aikakausi”

Kiekkokiuas pureutuu NHL:n pistepörssiä johtavan Mikko Rantasen fantastiseen alkukauteen – ja siihen, millaisen opetuksen Rantasen huikea alkukausi pitää sisällään.

Colorado Avalanchen suomalaishyökkääjä Mikko Rantanen on saanut siihen nähden yllättävän vähän huomiota osakseen, että hän johtaa NHL:n pistepörssiä.

Kiekkokiuas ottaa nyt Rantasen hyvän alkukauden pohkeeseen ja miettii, mitkä ominaisuudet ovat tehneet hänestä NHL-alkukauden ykköstykin.

Jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvosen mielestä kyse ei ole vain yhdestä detaljista.

– Suomalainen jääkiekkoa rakastava yleisö tuijottaa usein pisteitä, mutta nyt olisi ainutlaatuinen tilaisuus perehtyä häneen pelaajana. Mikä hänen erityisominaisuutena sitten on? Voi ovelasti vastata, että sitä ei ole – hän on niin monipuolinen pelaaja. Se on merkittävin asia Mikko Rantasessa, Sihvonen sanoo.

Rantasen hyviin ominaisuuksiin kuuluu myös se, että hän loistavana pelaajana tuntuu näkevän kentän sekunnin kymmenyksiä hitaammin kuin muut. Se on usein hyvien ja erinomaisten pelaajien ero.

– Kun meillä yksilöpuhetta viljellään, puhutaan jatkuvasti, miten tärkeää luistelu on. Tietysti se on tärkeää, mutta niin on myös kyky pelata kiekon kanssa. Rantanen on ei ole kentän nopein luistelija, mutta hänellä ei ole kiire. Missään kohtaa Rantanen ei ole sellainen, että hän sähisten menee kaukalon päästä toiseen ja pelaa äärimmäisen rauhallisesti.

– Sekin on muistettava, että hänellä on myös huikeat ketjukaverit kuten kaikki pelaajat tarvitsevat. On myös syytä huomioida, miten Colorado pelaa. Fakta on nyt se, että NHL-joukkueet ovat pääsemässä pelin ääritulkinnoista pois, nyt pelataan pelitapaa, joka nielee sisälleen kaikkea. Siellä kontrolloidaan kiekkoa, palautellaan ja rytmitetään, se tulee pikkuhiljaa takaisin NHL:ään, Sihvonen petaa.

Sihvosen mielestä Rantanen loistaa myös NHL:n kuumimmassa ketjussa, koska NHL:n kärkikastiin lukeutuvan Coloradon pelitapa antaa siihen mahdollisuuden. Leijonissa hän ei loistanut Lauri Marjamäen komennossa.

– Marjamäen Leijonat kiskoi pystyyn, eikä Rantanen siinä esiin päässyt kuten NHL:ssä. Pelin on oltava kunnossa ja Coloradossa peli on nyt kuosissa. Siellä tehdään se, mitä peli kutsuu puoleensa.

Sihvosen mielestä se on opetus myös Suomi-kiekolle.

– Ei Suomessa kannata lähteä esimerkiksi nykyiseen KalPa-lätkään. Jos Rantaselle laitettaisiin siru kylkeen ja mitattaisiin luistelumatkoja, ei se ole tavattoman pitkä – mutta KalPan pelaajille, siellä mennään hirmuisia matkoja. Meidän on maltettava pitää kiinni siksi omasta identiteetistä, joka tänne on rakennettu.

Kiekkokiuas muistuttaa, että kun joitain vuosia sitten suomalaisen jääkiekon pelaamista pidettiin vääränä ja jopa uhkana pelaajien kehitykselle, Rantasten ja muiden nuorien pelaajien esiinmarssi NHL:ssä kielii aivan muusta.

Sihvonen toivoo, että siihen sudenkuoppaan ei nyt lähdettäisi. Suomalaisessa jääkiekossa halutaan entisten NHL-pelaajien ottavan suurempaa valmennusroolia Suomi-kiekossa, mutta heidän kosketuspintansa nyky-NHL:ään ei vastaa sitä, mitä peli tänä päivän NHL:ssä on.

– Aina se vaara on olemassa, mutta siksi on hyvä, että Jukka Jalonen valmentaa nyt Leijonia. Ei tarvita näitä ”pelastajia”, jotka tietävät ja ihannoivat vain vanhaa NHL-kiekkoa. Jos katsoo vain viisi vuotta taaksepäin, niin peli on muuttunut NHL:ssä. Se ei kehitä pelaajaa, että ilman kiekkoa luistellaan päästä päähän, Sihvonen puhisee.

– Ne valmentajat, jotka viljelee tällaista epäjääkiekkoa, maksavat itse sitten siitä hintaa. Katseet Rantasen, Sebastian Ahon, Patrik Laineen ja Miro Heiskasen peliin, NHL:ssä on alkamassa uusi aikakausi. Lavasta lapaan pelataan, ei taklata paljoa, peliin on tulossa uusi rytmi. Katsokaa pelejä, sen haluan alleviivata NHL:n seuraajille.

Menot