fbpx
Kiekko

Miksi HIFK syrjäytti päävalmentaja Selinin, mutta valitsi apuvalmentaja Pikkaraisen? – urheilujohtaja Tobias Salmelainen vastaa

20180321, Jyväskylä Liiga playoffs JYP vs HIFK. Kuvassa HIFK valmentajat Ari-Pekka Selin, Jarno Pikkarainen. Vesa Pöppönen / AOP

Jääkiekkoliigan HIFK teki yllätysratkaisun palkkaamalla päävalmentajakseen ensi kaudesta alkaen HIFK:n apuvalmentaja Jarno Pikkaraisen 2+1 -vuotisella sopimuksella. Lisäksi muu valmennus – Joonas Tanska, Jan Lundell ja Ari Halttunen – jatkaa seurassa.

Samalla se kuitenkin tarkoittaa sitä, että nykyinen päävalmentaja Ari-Pekka Selin ei tule jatkamaan HIFK:ssa. Selinin sopimus HIFK:n kanssa päättyy tämän liigakauden jälkeen.

HIFK:n urheilujohtaja Tobias Salmelaisen mukaan Selin olisi halunnut jatkaa seurassa.

Mutta miten avoimesti prosessi on mennyt, kun päävalmentajasopimus tehdäänkin Selinin apuvalmentajan kanssa?

– Siitä oli tieto, että “Atu” olisi halunnut jatkaa. Ei prosessia olisi voinut avoimemmin käydä. Kun sain informaation, soitin Atulle ja kävin asian läpi ja kerroin päätöksestä. Sitten vasta soitin Pikkaraiselle, Salmelainen sanoo Hämeen Sanomille.

Salmelainen kertoo, että hän on esittänyt päävalmentajavalinnan hallitukselle ja HIFK:n hallitus on hyväksynyt Salmelaisen esityksen.

– Urheilujohto on valmentajapäätöksen tehnyt. Hallituksessa on ammattitaitoisia ihmisiä, jotka odottavat perusteltuja näkemyksiä Pitkään tätä on mietitty ja harkittu.

Pikkarainen on valmentanut kaudesta 1999-2000 lähtien ja työskennellyt Liiga-tasolla Lukon, TPS:n ja HIFK:n valmennustiimeissä yhteensä kuusi vuotta.

Mestiksessä Pikkarainen on ollut Jokipoikien ja Jukurien päävalmentaja yhteensä kuuden kauden ajan.
Hän voitti Mestiksen mestaruuden Joensuussa 2010 ja Mikkelissä 2013. Pikkarainen on valittu Mestiksen vuoden valmentajaksi 2009 ja 2013.


Miksi Selinin
kanssa ei haluttu jatkaa – ja mikä käänsi päätöksessä vaa’an apuvalmentaja Pikkaraisen hyväksi?

– Näihin vaikuttaa monta eri asiaa, jatkuvuus oli ensimmäinen lähtökohta. Nyt meillä on tiimissä kaksi loistavaa valmentajaa, Salmelainen sanoo.

Mutta miksi jatkuvuutta tehdään mieluummin Pikkaraisen kuin Selinin kanssa ensi kaudesta alkaen?

– Halusin esittää, että Pikkarainen on jatkossa päävalmentajamme 2+1 -vuotisessa projektissa. Hän on odottanut pitkään ja kärsivällisesti mahdollisuuttaan. Vaihtuvuus tiimissä olisi ollut suurempi, mikä painoi vaakakupissa. Lopullinen päätös ei ollut helppo. Halusimme olla ajoissa liikkeellä tämän asian kanssa.

 

Juuri Ari-Pekka Selin nosti Pikkaraisen TPS:ään valmennustiimiinsä kaudella 2015-16.

Tätä ennen Pikkarainen nousi jo ennenaikaisesti loppukaudeksi TPS:n penkin taakse päävalmentajaksi, kun Miika Elomo erotettiin.

Ennen TPS-pestiä Pikkarainen oli saanut Jukureista potkut kapakkanujakan vuoksi. Pikkarainen oli joutunut kärhämään pelaajansa kanssa. Sen seurauksena Pikkarainen oli ajautunut hetkeksi sivuraiteelle valmentajamarkkinoilla, kunnes Selin tarjosi mahdollisuuden.

Nyt Selinin haluaman päävalmentajapaikan ottaa HIFK:ssa Pikkarainen.

Eikö tämä ole nykyiselle päävalmentajalle, Selinille, merkittävä arvovaltatappio ja myös riski tämän kauden kannalta, Tobias Salmelainen?

– Kai se riippuu ihmisestä ja miltä kantilta katsoo asiaa. En näe asiassa ongelmaa, puhumme erilaisissa vesissä keitetystä ammatti-ihmisestä. En ole nähnyt asiassa ristiriitaa. Fokuksemme on ollut, että työympäristö säilyy mahdollisimman hyvänä, Salmelainen toteaa.

Salmelainen ei näe, että päätöksellä olisi uhkakuvia tähän kauteen valmennusdynamiikan kannalta.

– En usko. Atu on ihan täysin ammattimies. Sen verran mitä keskusteluja hänen kanssaan olen käynyt, hänellä ei ole ollut asian kanssa ongelmaa, eikä ole ollut minullakaan, Salmelainen vakuuttelee.

Menot