Kiekko

Miksi mediassa halveksutaan hallitsevaa Liiga-mestaria? – ”Surkeaa toimintaa”

Kiekkokiuas-studio pureutuu ”median jalkapuu” -osiossaan Ilta-Sanomien Tuomas Nyholmin tekstiin, jossa nähtiin Ari Vallinin ja JVG:n olevan suomalaisen jääkiekon tulevaisuutta. Nyholm kirjoitti käyneensä Nottinghamissa, Englannissa, työtehtävissä ja toivoi, että nottinghamilaisittain myös ”suomalainen jääkiekkoskene ottaa itsensä jatkossa toivottavasti yhä vähemmän vakavasti ja uskaltaa repiä ilon irti arjesta.”

Jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen ymmärtää toki jääkiekon olevan viihdebisnestä, mutta ihmettelee päätään raapien miksi ammattilaisurheilusta tulisi tehdä jotain pilaa.

– Kaveri saa kuitenkin palkkaa tällaisesta. Tämä on surkeaa tekstiä. Millä tavalla jääkiekko on nyt sellainen osa-alue, jossa pitäisi lyödä leikiksi? Ei tuo voi oikeasti olla suunta, johon urheilua tai urheilujournalismia viedään, Sihvonen puistelee.

On vaikea kuvitella, että Englannin Valioliigan parissa työskentelevä toimittaja kävisi vaikkapa Rovaniemellä RoPSin peliä ja sieltä olisi löytynyt Valioliigaan jotain opittavaa.

– Jos tässä maassa osataan tehdä jääkiekkoa hyvin, niin ei kai oppia lähdetä hakemaan mallia mistään jääkiekon kääpiömaasta.

Nyholm toivoi lisää ”hymyä” ja ”naureskelua” jääkiekkoon – esimerkiksi peliin ja pelipuheeseen. Pelipuheen roolikin on kasvanut Nyholmin mukaan liian suureksi.

– Oraalla olevia pelipuheasioita olen nähnyt siellä sun täällä, mutta vasta pieniä askeleita on otettu ammattimaisempaa jääkiekkojournalismia kohti. Ei kai se ole ongelma, että jossain muutamissa paikoissa näin tehdään. En ole nähnyt, että Suomessa tehtäisiin mitenkään liian ammattimaisesti jääkiekkojournalismia.

Nyholm kirjoitti mystisesti, että ”Nottinghamin ja Tampereen suurin ero on ohjauspeli. Nimittäin paremmalla ohjauspelillä Panthersin tulokset paranisivat, mutta lajikulttuurin viihdeaspektiin se ei loisi mitään lisäarvoa. Jos taas Tampereelle tuodaan vielä yksikin uusi kaukaloiden rivitanssiversio, Suomi-kiekon käyttöjärjestelmä romahtaa. ”

Sihvonen ihmettelee, miksi mestaruuksia voittaneita valmentajia ja heidän toimintaansa ivataan esimerkiksi ”rivitanssiksi”. Pelitapoja saa ja pitää kriittisesti arvioida, mutta pilkka tuntuu Sihvosesta erikoiselta.

– Tässä moititaan Jussi Tapolaa, Jukka Rautakorpea ja tullaan moittineeksi Lauri Marjamäkeä, Jukka Jalosta ja Pekka Virtaa, jotka ovat menestyneet ja hoitaneet omaa ammattiaan hyvin, Sihvonen puhaltaa.