fbpx
Kiekko

Mitkä olivat HIFK:n yllättävän päävalmentajaratkaisun taustat? – "Riski, jonka kanssa on elettävä"

KUVA: Matti Raivio / All Over Press

HIFK ja urheilujohtaja Tobias Salmelainen teki kovan ratkaisun valitsemalla nykyisen päävalmentajan Ari-Pekka Selinin apuvalmentajan Jarno Pikkaraisen seuran seuraavaksi pääluotsiksi. HIFK tiedotti tiistaina, että Pikkarainen on HIFK:n päävalmentaja 2+1 -vuotisella sopimuksella kaudesta 2019–20 alkaen.

Tilanne on Liigassa harvinainen, vaikka ei tapauksena ainutlaatuinen.

Liigassa näin kävi Ässissä viime kaudella, kun marraskuussa 2017 uutisoitiin, että Mikael Kotkaniemi valittiin Jyrki Ahon sijaan Ässien päävalmentajaksi seuraavaksi kaudeksi.

Tammikuussa 2018 oli jälleen uutisoitavaa, kun Aho sai potkut ja Kotkaniemi nousi ennenaikaisesti puikkoihin.

Nyt Ässät on siinä tilanteessa, jossa se on – sarjajumbona.

Vaikka IFK:ta ei ole syytä verrata Ässiin, eikä Pikkaraista Kotkaniemeen, eikä Ahon ja Kotkaniemen välistä dynamiikkaa Selinin ja Pikkaraisen dynamiikkaan, myös IFK tuli ottaneeksi riskin.


Mutta miksi
Salmelainen valitsi Pikkaraisen?

Yksi syy, jota ei voi väheksyä vaakakupissa on, että Salmelainen on ollut Pikkaraisen luottopelaaja peliurallaan Mestiksessä Joensuussa ja Mikkelissä. Salmelaisella on siis omakohtaista kokemusta pelaajana siitä, millainen valmentaja Pikkarainen on.

Hämeen Sanomien tietojen mukaan Pikkaraisella oli valmentajasiirtokortteja pöydällä.

Oli siis olemassa riski, että Pikkarainen olisi halunnut siirtyä urallaan muualle päävalmentajaksi, joka olisi tarkoittanut lähtöä IFK:sta.

Salmelaisen oli tehtävä hänen vertaan urheilujohtajana punnitseva valinta ja Salmelainen valitsi Pikkaraisen päävalmentajaksi.


Toinen asia
on, mitä asian kokee HPK:ssakin urallaan valmentanut kokenut Selin, joka jätettiin jo toista kertaa peräkkäin kohtuullisen hyvistä tuloksista huolimatta päävalmentajavalinnassa sivuun.

Ensin Selinin tilalle Turussa palkattiin Kalle Kaskinen ja nyt Pikkarainen IFK:ssa.

Selin oli se henkilö, joka antoi Pikkaraiselle mahdollisuuden palata valmentamaan, kun Pikkarainen oli ajautunut sivuraiteelle valmentajamarkkinoilla.

Syy sivuraiteille ajautumiseen oli, että Pikkarainen oli ryvettynyt esimerkiksi kapakkanujakkakohussa, jossa Pikkarainen oli käynyt käsiksi omaan pelaajaansa. Selin oli kuitenkin valmis tarjoamaan Pikkaraiselle uuden alun ja valitsi tämän mukaansa Turkuun.

Nyt seuraava luku tarinassa on, että Pikkarainen valittiin IFK:n päävalmentajaksi siitäkin huolimatta, että julkisuudessa Selinin halu jatkaa seurassa oli käynyt ilmi.


Vaan onko
tällä kaikella mitään vaikutusta tähän kauteen, kun sama parivaljakko jatkaa HIFK:n penkin takana?

Lopputulos tietysti ratkaisee – niin tällä kaudella kuin tulevillakin.

IFK:n urheilujohtaja Salmelainen vakuutteli tiistaina Hämeen Sanomille, että hän ei näe tilanteella olevan vaikutuksia tulevaan kauteen ja vetosi siihen, että Selin on ammattimies.

Niin varmasti onkin, mutta on silti vaikeaa nähdä, että tilanteella ei olisi mitään vaikutusta henkilösuhteisiin, ilmapiiriin tai dynamiikkaan.

Se on riski, jonka kanssa IFK-leirissä on nyt elettävä.

Samuel Savolainen

Menot