fbpx
Kiekko

MM-kisoja järjestävä Herning ei säikähtänyt majoitusongelmaa

Tanskaan keväällä aikovat leijonafanit voivat huokaista helpotuksesta. Suomen lohkoa isännöivän Herningin järjestelyt kestävät myös ”insinöörimäistä” tarkastelua.

Jääkiekon MM-kisojen toisena kisapaikkana toimivan Herningin taajaman ja sen lähipaikkakuntien hotellien täyttyminen on aiheuttanut viimeisen vuoden aikana huolta myös suomalaisissa kisaturisteissa. Hotellit täyttyivät jo vuoden 2017 puolella.

Toisen lohkon Kööpenhaminalla vastaavaa ongelmaa ei kapasiteettinsa ansiosta ole. Syksyyn mennessä Herningissä oli kuitenkin jo varasuunnitelma. Kisapaikan yhteyteen nousee valtava määrä tilapäistä majoitusta.

Alue muistuttaakin kisoihin mennessä enemmän leppoisaa rockfestivaalia kuin jääkiekon kisapaikkaa.

– Areenan kyljessä on messuhalleja varattuna aktiviteeteille ja majoitukselle. Vieressä on lisää tilaa teltoille ja asuntovaunuille. Ilmaiset paikallisbussit kuljettavat ihmisiä myös muutaman kilometrin päässä sijaitsevaan keskustaan, kertoo Hämeen Sanomille Herningin kisajärjestelyjä koordinoiva Elo Haunstrup Christensen.

Tapahtumajärjestäjänä osapuolet ovatkin kokeneita. Jyllannin suurimmassa sisähallissa on konserttien ja gaalojen lisäksi nähty useita urheilun arvokisoja. Jopa uintikisat, kun tulevan kaukalon paikalle pystytettiin 2013 lyhyen radan uima-allas.

 

Vastaavia tilapäismajoituksia Herningissä ei ole aiemmin nähty. Järjestely vaikuttaa kuitenkin kestävän myös tiukemman tarkastelun.

Vaihtoehdoiksi on tarjottu muun muassa ulkopuolelta työmaakoppeja muistuttavia liikutettavia luksushuoneita kuin halliin rakennettavia kevytrakenteisia koppejakin. Päältä avoimien koppien osalta ääneneristys saattaa vaatia herkkäunisilta korvatulppien käyttöä.

Ulkoleirintään pystytettävät harmaat teltat läpäisevät suomalaisen insinöörin seulan. Teltan alla on lämmityksellä varustettu koroke. Teltassa on myös sähkö.

Aidatun leirintäalueen pitäisi kestää myös sateita muuttumatta mutavelliksi.

– Ruohomaton alla on betonikerros. Emme pystytä leiriä minnekään satunnaisesti valitulle pellolle, vastaa epäilykseen kisajärjestäjien Astrid Andreassen.

Turvallisuusasioista järjestäjät kertovat pitävänsä säännöllisiä palavereja paikallisen poliisin kanssa. Arvoesineille tarjolla on lukittavia kaappeja.

 

Hintataso tilapäismajoituksissa vaikuttaa ensivilkaisulla korkealta. Tarjotun hinnan mahtuu jakamaan kuitenkin vaihtoehdosta riippuen 2-3 henkeä. Täysvarustuksen varaamalla näyttää lompakon lisäksi tarvitsevan vain hammasharjan ja vaatteet.

Jääkiekkoa areenassa ei ole ennen tätä kevättä pelattu. Paikallinen kiekkoylpeys Herning Blue Fox pelaa ottelunsa vanhemmassa jäähallissa muutaman kilometrin päässä.

– Kiekkoa hallissa pelataan ensimmäisen kerran 19. ja 20. tammikuuta, kun pelaamme cup-muotoisen turnauksen kolmen muun jengin kanssa, kertoo joukkuetta valmentava Petri Skriko.

MM-kisoissa katsojaluvut nousevat yli 11000 henkilöön. Järjestäjät lupailevat jäähdytysjärjestelmän kestävän myös ison yleisömassan jäätä sulattamatta. HäSa

Menot