Kiekko

Murskaavan heikon tuloskunnon jäljet johtavat KalPassa yhteen mieheen – Sihvonen: "Sami Kapanen on nyt paljastanut karvansa"

Kiekkokiuas pureutuu KalPan surkeaan jaksoon jääkiekkoliigassa.
KalPa ei ole 14 viime otteluun saavuttanut yhtään voittoa varsinaisella peliajalla ja kerännyt näistä otteluista vain surkeat kuusi pistettä.

Jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvosen mielestä KalPan kriisi juontaa juurensa siihen, että KalPa on Sami Kapasen johdolla sorkkinut tärkeintä pääomaansa: Identiteettiään.

– Onhan siellä ollut loukkaantumisia, mutta Kapanen leikkii kovalla asialla kun hän leikkii identiteetillä. Kun hypätään ulos identiteetistä ei jäljelle jää korjaustoimenpiteitä. Kun identiteetti on purettu, ei alla ole hyvää harjoitepankkia eikä pelaamisen viisautta mitä on KalPaan kerrytetty vuosien varrella, Sihvonen sanoo.

Kapanen nousi päävalmentajaksi tilanteessa, jossa edelliskaudella oli selviydytty Liigan finaaleihin. Nyt käyrä sojottaa rajusti alaspäin.Sihvosen mielestä Kapasen valmentama jääkiekko on tähän suuri syy.

– Jäljellä on 90-luvun retoriikka, jossa pitää yrittää enemmän, luistella enemmän ja kääntää peliä nopeammin. Jos Kapanen vaivautuisi katsomaan huolellisesti videoita, KalPa menettää valtavasti kiekkoja. Kapanen on nyt paljastanut karvansa. Ennen viime kautta häntä määriteltiin jonkinlaiseksi suomalaisen jääkiekon ”pelastajaksi”, mutta nyt on täysi työ pitää kuopiolainen kiekkokin pinnalla.

Kiekkokiuas muistuttaa, että KalPan tilanteesta on vaikeaa löytää muita syyllisiä kuin Kapanen, sillä Kapanen on mm. seuran pääomistaja, hän on ollut kasaamassa joukkuetta ja asettanut pitkälti itsensä päävalmentajaksi.

– Tunnen Kapasia vuosien takaa ja heillä on intuitiivista ja tunneperäistä intoa jääkiekkoa kohtaan, mutta sitä toteutetaan määrätynlaisella ammattikoulupoika-asenteella. Tietty akateeminen etäisyys puuttuu. Ei ymmärretä identiteetin merkitystä.

Mutta miksi Kapanen on toistaiseksi välttynyt pääosin kritiikiltä, vaikka tulokset ovat olleet murskaavan heikkoja? Onko entisillä NHL-tähdillä erilainen kritiikki-immuniteetti kuin muilla?Siihenkin Sihvonen vastaa Kiekkokiuas-studiossa.

Katso koko studiolähetys tästä:

Päivän lehti

7.8.2020