Kiekko

Muutoksia kokeneet HPK-kiekkonaiset laajentuneeseen liigaan pienellä ja nuorella joukkueella – "Hyvistä kenttäpelaajista on huutava pula"

Naisten liigan toinen kausi alkaa kymmenellä joukkueella lauantaina.
HPK-kiekkonaisten päävalmentaja Markku Pirttiniemi opasti liigajoukkuetta taktiikkataulun avulla torstain harjoituksissa

Isoja muutoksia kevään ja kesän aikana kokenut HPK-kiekkonaiset aloittaa lauantaina uuden liigataipaleensa HPK-juniorijääkiekon suojissa. Turbulenttinen tilanne on rauhoittunut kesän aikana ja HPK alkaa olla valmis tosipeleihin.

Harjoituspelit liigan kärkijoukkueita vastaan eivät tuottaneet mairittelevaa tulosta. Kenraaliharjoituksessa nuori HPK hävisi maajoukkuenaisia vilisevälle Espoon Bluesille enää maalilla. Kerho haastaa samaisen Bluesin uudestaan lauantaina, kun kiekkokausi käynnistyy Oulun Raksilassa.

HPK:n tämän kauden joukkue on sanalla sanoen vihreä, tai kuten päävalmentaja Markku Pirttiniemi asian kauniisti pukee: nuori ja nälkäinen.

– Meillä on yhdeksän 2000-luvulla syntynyttä, mutta koostumus on aika hyvä. Muutama vanhempi antaa turvan ja tuen nuoremmille. Tulemme pelaamaan yksinkertaista, nopeaa ja dynaamista peliä, valmentaja julistaa.

Pirttiniemi on aiemmilta SM-sarjakausilta tuttu näky HPK:n penkin takana apuvalmentajana. Toukokuussa hän otti vastaan päävalmentajan paikan.

– Loppujen lopuksi se oli aika helppo siirtymä. Alku oli sekava, mutta kun hommat alkoivat selkeytyä, saimme hyvän kesätreenikauden. Näen, että valmistautumisemme riittää tähän kauteen.

 

Jo viime kaudella HPK oli Naisten liigan nuorimpia, mutta nyt keski-ikä on kääntynyt jo alle 20 vuoden. Joukkueessa on vain kaksi yli 21-vuotiasta pelaajaa: lähes seuraikonin statuksella pelaava kapteeni Jutta Stoltenberg ja Mestiksestä siirtynyt konkari Mirka-Maria Kuivikko.

Juuri nuorissa on toisaalta HPK:n voimavara. Neljä pelaajaa: Heli Allinen, Heta Seikkula, Julia Liikala ja Kiti Seikkula ovat alle 18-vuotiaiden maajoukkueen runkopelaajia. Heistä Kiti Seikkula joutui terveyssyistä jäämään pois elokuun leirityksestä, mutta johtaa näillä näkymin HPK:n ykkösketjua.

– Tämä on minusta tosi yhtenäinen joukkue. Jos me niin päätämme, voimme voittaa kenet vain. Emme ole ehkä taitavin joukkue, mutta meillä on eniten tahtoa, Seikkula huokuu itsevarmuutta.

– Harjoituspelejä on ollut paljon, ja uskon, että viemme liiga-avauksen Bluesia vastaan.

17-vuotias sentteri on saamassa laidoilleen ikätoverinsa Pihla Hämeenniemen ja 20-vuotiaan Emma Katajamäen. Hän sanoo imevänsä kokemusta 26-vuotiaalta puolustaja Stoltenbergiltä.

– Hän on tavallaan ketjumme johtaja. Hän antaa hyviä ohjeita, jos tekee virheen tai pitää muuttaa jotain. Uskon itse olevani nyt valmiimpi liigaan, kun ensimmäisellä kaudella näin, miten täällä homma toimii ja millaisia vastustajia täällä on.

 

HPK:n kokoonpano on kuitenkin ohut. Siihen kuuluu tällä hetkellä vain 18 kenttäpelaajaa ja kolme maalivahtia. Pienen budjetin seuraa ei varsinaisesti auttanut, että Naisten liigaa laajennettiin naisten jääkiekon nousuhuumassa kahdeksasta kymmenen joukkueen sarjaksi.

– Hyvistä kenttäpelaajista on huutava pula. Uskon, että kun tämä toiminta kehittyy, saamme heitäkin lisää. Lyhyellä aikajänteellä tämä siirtymä oli liian nopea. Jos muutama miesten liigaseura ottaisi naisten joukkueen suojelukseensa, saisimme lisää hyviä pelaajia ja pelejä, Pirttiniemi pohtii.

Puolet joukkueen pelaajista käy Lyseon lukion urheilulinjaa. Se pakottaa seuran joustamaan kokoonpanolla, joka ei veny edes vilttiketjuun. Toisaalta se mahdollistaa enemmän jääharjoituksia kuin yhdelläkään toisella suomalaisella seurajoukkueella Kärppiä lukuun ottamatta.

– Terveystilanne on onneksi hyvä. Joukkue on koossa ja kunnossa. Se on pieni ja pippurinen, Pirttiniemi toteaa.

 

Kilpailu pelaajista on koventunut, mutta liigan kärki on yhtä terävä kuin viime kaudellakin. Bluesilla ei ole kokoonpanossaan enempää pelaajia kuin HPK:lla, mutta liigan huipputason pelaajia riittää kahteen kentälliseen. Ilves seuraa hieman perässä. Vahvin joukkue lienee Kärpillä, jolla ei ole montaa maajoukkuepelaajaa, mutta sarjan levein materiaali.

KalPa ja sukupolvenvaihdoksen kokenut Kuortane seuraavat perässä HPK:n kanssa. Yksi mielenkiintoinen joukkue on Mestiksen viimekautinen voittaja TPS joka yrittää Hämeen Sanomien tietojen mukaan kiinnittää HPK:sta tutun maalitykkinsä Maija Otamon rinnalle kahden lajin tähtihyökkääjä Susanna Tapania.

Näiden kanssa HPK aikoo kilpailla pääsystä ylempään jatkosarjaan eli alkusarjassa viiden parhaan joukkoon.

– Joukkue on itse asettanut sen tavoitteen. Uskon, että olemme kauden käynnistyessä valmiita haastamaan näitä määrättyjä joukkueita ja saavutamme tavoitteemme, luottaa Pirttiniemi. HäSa

Näin pelataan 2018–19

Naisten liigan joukkuemäärää nostettiin sarjan toiselle kaudelle kymmeneen. Viime kaudella ja sitä ennen SM-sarjassa pelasi kahdeksan joukkuetta.

Mukana tällä kaudella ovat (viimekautisessa järjestyksessä) Kärpät, Ilves, Kuortane, Blues, HPK, KalPa, Lukko, KJT sekä nousijat TPS ja Sport.

Aluksi pelataan kaksinkertainen alkusarja (18 ottelua). Viisi parasta pääsee ylempään jatkosarjaan, loput alempaan.

Jatkosarjoissa pelataan kolme kierrosta (12 ottelua). Pisteet lasketaan alkusarjapisteiden päälle.

Ylemmän jatkosarjan kaksi parasta suoraan välieriin, loput puolivälieriin, jonne pääsee myös alemman jatkosarjan voittaja. Alemman jatkosarjan kaksi viimeistä liigakarsintaan.

Pudotuspelisarjat pelataan paras viidestä ottelusta, paitsi yksittäinen pronssiottelu.

Liigan kaksi ensimmäistä kierrosta pelataan Oulussa lauantaina ja sunnuntaina. Kaikki joukkueet ovat mukana miniturnauksessa.

HPK aloittaa liigan lauantaina Bluesia vastaan. Sunnuntaina vastassa on Kuortane.

Päivän lehti

21.1.2020