fbpx
Kiekko

Nuoret Leijonat lopetti sitkeästi velloneen myytin nuorten MM-kisoissa – Sihvonen: "Ei jääkiekko ole niin typerä peli"

Kiekkokiuas pureutuu Suomen puolivälierävoittoon Kanadasta alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.

 

Suomi voitti värikkäiden vaiheiden jälkeen isäntämaa Kanadan puolivälierissä alle 20-vuotiaiden jääkiekon MM-kisoissa Toni Utusen kiskaistessa jatkoaikamaalin ja vaientaessa samalla fanaattisen kotiyleisön.

Jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen arvioi Hämeen Sanomien sivuilla jo ennen Kanada-ottelua, että Nuoret Leijonat oli löytänyt pelillisen suunnan Jussi Ahokkaan toisella U20-päävalmentajakaudella.

Kiekkokiukaan analyysin mukaan voiton tae oli, että Suomi asetti ottelun tempon mieleisekseen. Vaikka voitto ja erityisesti tasoitusmaali kolmannen erän lopussa tuli onnekkaasti, onni pitää myös ansaita.

– Suomi pelasi maalin peliä omilla ehdoillaan ja niin sen onnen voi saada, Sihvonen analysoi.

 

Sihvosen mielestä Suomen voitto on yksi todiste niille, jotka ovat sanoneet, että pienessä kaukalossa ei voi pelata peliä rytmitellen ja kiekkoa halliten.

– On ylläpidetty usein retoriikkaa, että nuorten kisoissa pitää saada pelaajien vain pelata. Mutta ei jääkiekko niin typerä peli ole etteikö taktisuus laskeutuisi myös nuorten MM-kisoihin. Siellä Suomi veti viisikon kasaan, välillä seisottiin maalin takana viivelähdössä ja Kanada pelasi trappia. Samoin USA pelasi trappia. Pelin taso on noussut näissä kinkereissä. Ei se ollut pelkästään mukavaa katsoa, kun on joskus kohellettu aivan niin sun näin. Suomi on ollut tässä edelläkävijä ja paluuta vanhaan hyvään voittoreseptiin on tehty, Sihvonen sanoo.

Sihvosen mielestä oppi on otettava tästä myös Jääkiekkoliitossa.

– Viime kaudella Ahokas ei ollut vielä ammattivalmentajan tasolla, kun peli oli mitä oli ja kiekkoa kuskailtiin miten sattuu. On aika merkittävää, että hän on kirjoittanut pelikirjansa täysin uusiksi.

 

Välierässä Suomella on herkullinen asetelma, kun se kohtaa välierässä Sveitsin. Tie finaaliin on sormenpäiden ulottuvilla. Sveitsi ei kuitenkaan itsestään kaadu.

Sihvonen odottaa välierältä sitä, että pelisysteemistä ei luovuta – vaan, että sitä toteutetaan joukkueena.

– Ei se vaadi kuin sen, että joku Urho Vaakanainen tai Henri Jokiharju alkavat kuskailemaan kiekkoa ja aletaan pelaamaan pystysuuntaa. Niin kävi Lauri Marjamäen Leijonille Sveitsiä vastaan viime keväänä aikuisten MM-kisoissa. Ei siellä auttanut Mikko Rantanen tai Sebastian Aho ja kumppanit, kun Sveitsi piti kiekkoa ja turpaan tuli. Jos tulee vähänkään luuloa, että voitto tulee muulla kuin omalla peli-identiteetillä, se on väärä luulo, Sihvonen peräänkuuluttaa.

Menot