Kiekko

Nuorten Leijonien vaisu ykkösnyrkki ollut kuin kolmen laiturin ketju – Sihvonen: "Päävalmentajan tulisi reagoida tähän nopeasti"

Kiekkokiuas arvioi Nuorten Leijonien jättämää ensivaikutelmaa jääkiekon alle 20-vuotiaiden miesten MM-kisoissa.

Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue on aloittanut jääkiekon alle 20-vuotiaiden miesten MM-kisoissa Kanadan Vancouverissa tappiolla 2–1 -tappiolla Ruotsille ja 5–0 -voitolla Kazakhstanista.

Hämeen Sanomien Kiekkokiuas-studiossa jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen arvioi, että Suomi pelaa parempaa jääkiekkoa kuin viime keväänä.

– Jos viime vuonna päävalmentaja Jussi Ahokas epäonnistui aika rajusti, kun peluutti vanhanaikaisella kaavalla pelin avaamisessa mallia pakki-pakki -syöttö ja ylöspäin. Mutta Kazakhstania ja Ruotsia vastaan oli selviä pyrkimyksiä siihen, että pakit eivät liikaa kuljettaneet kiekkoa. Pelin hyökkäysten rytmittäminen oli parempaa, eikä lähdetty puskemaan, Sihvonen sanoo.

– Teoreettisesti on oikea yritys päällä, kun peliä on muutettu näin. Se on sen sijaan suurempi kysymys onko tämä sitä jääkiekkoa, josta löytyy Ahokkaan paras osaaminen.

 

Sihvonen ihmettelee sitä, että vaikka Nuoret Leijonat pelaavat laadukkaampaa jääkiekkoa, asiassa on yksi ongelma. Se, että Ahokkaan ensimmäinen kausi meni pelatessa erilaista jääkiekkoa. Projektista meni tavallaan vuosi hukkaan.

– Edellisissä MM-kisoissa Ahokas valmensi jääkiekkoa, jonka hän nyt tällä pelillä kieltää. Syy on Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtaja Rauli Uramassa, joka antoi yhdelle nuorelle valmentajalle mahdollisuuden tärvellä yhdet kisat. Ei esimerkiksi Jukka Jalonen menisi kisoista toiseen valmentamaan eri peliä.

– Paperilla ja teoriassa näyttää hyvältä, mutta pieni epävarmuus pelaamisessa kumpuaa. Tullaan ehkä siihen, että jokin joukkueen kemiassa ei ole kunnossa ja jäljet johtavat sinne sylttytehtaalle jonka otsikkona on päävalmentaja. En ole varma luottavatko nämä lahjakkaat pelaajat, jotka ovat nähneet omissa joukkueissaan hyviä valmentajia, täysin Ahokkaaseen.

 

Suomen joukkueen Eeli Tolvasen, Rasmus Kuparin ja Aleksi Heponiemen muodostama ykkösnyrkki ei ole vielä ollut sellainen syömähammas kuin mitä siltä on odotettu.

Sihvosen mielestä se johtuu siitä, että nuori Kupari pelaa kuin laitahyökkääjä – ja siten ykköskenttä on kuin kolmen laiturin ketju.

– Kun katson ykköskenttää, pelissä tarvitsisi olla keskushyökkääjä joka pelaa keskushyökkäjän peliä. Mutta nuori Kupari on tottunut Kärpissä pelaamaan eri tavalla ja seilannut missä tahansa on nähnyt parhaaksi. Se sopii Kärpissä koska siellä tehdään syöttökolmioita ympäri kenttää, mutta ei sovi Ahokkaan peliin, Sihvonen analysoi.

– Yhtään kunnollista rintamahyökkäystä ei meinaa syntyä tästä syystä. Jos seurassa pelataan eri tavalla, se ei välttämättä onnistukaan heti maajoukkueessa. Kuparista ei ole tällä hetkellä sentteripeliin, laiturina hän saattaisi olla oikein mainio. Ahokkaan tulisi reagoida tähän aika nopeasti.