Kiekko

Onko jääkiekko kasvanut jo liian suureksi lajiksi Suomessa? – Teemu Ramstedt: ”En näe pelkästään hyvänä suuntauksena”

MM-jääkiekkoa seurattiin televisiosta jälleen yksittäisissä otteluissa parhaimmillaan yli kahden miljoonan ihmisen voimin.

Jääkiekon ja Leijonien vetovoimaa on turha kiistää, mutta hautaako jääkiekko jo kaiken muun urheilun alleen?

Onko jääkiekon lajiylivalta hyväksi edes jääkiekoksi itselleen?

– Kun ei ole kilpailua, ei tarvitse olla sisäisesti niin hereillä. Ruotsissa jääkiekko ei ole ykköslaji, vaan jalkapallo. Jääkiekko joutuu pinnistelemään siinä kyljessä, jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen sanoo.

Rauman Lukossa viime kaudella hyökännyt keskushyökkääjä Teemu Ramstedt muistuttaa, että maajoukkuebuumit eivät Suomessa näytä valuvan seura- ja liigatasolle eri urheilulajeissa riittävässä suhteessa.

– Jos ajatellaan kokonaisvaltaisesti urheilua, en näe tätä hyvänä suuntauksena. Lisäksi urheilukulttuurimme on hyvin maajoukkuekeskeistä. MM-kiekon kuluttajissa on paljon potentiaalia, mutta se ei ihan samalla tavalla valu seuratasolle. Ei voi sanoa, että Liiga- ja Mestis -katsomot pulppuaisivat täysinä illasta toiseen, Ramstedt huomauttaa.

Ramstedtin mielestä ei ole jääkiekon syy, että tilanne on tämä.

– Olen pelannut juniorina jääkiekon lisäksi jalkapalloa, jääpalloa ja salibandya. Tunnistan esimerkiksi jääpallon huolen suurena, koska olosuhteet eivät ole kunnossa. Halleja ei ole ainuttakaan, kun Ruotsissa niitä on toistakymmentä. On hankala tilanne, kun ei saada ensimmäistä halliakaan Suomeen. Miten laji voisi edes nousta?

– Oli kyse vaikka sisävelodromista, jääpallo- tai pikaluisteluhallista, niin tulisi olla edes yksi suorituspaikka, sitten se on lajista itsestään kiinni lähteekö se nousuun. Mutta jos mahdollisuutta ei ole, tilanne on vaikea, Ramstedt toteaa.

Ramstedt muistuttaa, että urheilulla ei ole varaa ylenkatsoa eri lajikirjoa.

– Tullaan isoon kuvaan ja ihan koulumaailmaan. Jos pelaa jääkiekkoa, sitä pidetään siistinä ja on ”kova jätkä”. Luin taannoin nuoren kävelijän haastattelua kuinka häntä kiusattiin koska hän oli kävelijä. Pitäisi päästä siihen kulttuuriin kiinni, että kaikki urheilu on arvokasta. Jääkiekkokin hyötyy siitä, että muut lajit ovat vahvoja.

Lisää aiheesta Kiekkokiukaan studiolähetyksessä: