Kiekko

Onko Matti Tiilikainen oikea mies Antti Pennasen seuraajaksi? – Sihvonen: "Ei voi olla yhden miehen show"

Hämeen Sanomien tietojen mukaan Matti Tiilikaisen neuvottelut HPK:n kanssa ovat edenneet. Onko Tiilikainen oikea valinta astumaan Antti Pennasen suuriin saappaisiin Kerhon seuraavana päävalmentajana? Petteri Sihvonen antaa vastauksia.
Matti Tiilikaisen sopimusneuvottelut HPK:n kanssa ovat edenneet Hämeen Sanomien tietojen mukaan. Kuva: Pertti Koivunen
Matti Tiilikaisen sopimusneuvottelut HPK:n kanssa ovat edenneet Hämeen Sanomien tietojen mukaan. Kuva: Pertti Koivunen

Jos Hämeen Sanomien tiedot siitä, että Matti Tiilikainen on lähellä ottaa HPK:n päävalmentajan tehtävän käsillä olevan kauden päätteeksi, pitävät paikkansa, pitäisin asiaa toteutuessaan viisaana vetona Kerhon urheilujohtaja Mika Toivolalta sekä puheenjohtaja Matti Vihervuorelta ja hänen johtamaltaan hallitukselta.

Mutta toki asetan sellaiselle mahdolliselle tilanteelle tiukkoja reunaehtoja.

Matti Tiilikainen ei ole mikään Antti Pennanen. Tämän ymmärtävät kaikki. Oleellista on oivaltaa, mitä tuo tarkoittaa paitsi HPK:n myös koko hämeenlinnalaisen jääkiekkoyhteisön kannalta.

 

Lue lisää (5.11.): Matti Tiilikainen avuksi Saksan maajoukkuevalmennukseen – ei kommentoi HPK-neuvotteluita

 

Pennanen on noussut muutamassa vuodessa korkean profiilin suomalaiseksi päävalmentajaksi; Tiilikainen ei ole sellainen, ja olisin kovin yllättynyt, jos hän koskaan edes nousisi likikään Pennasen luokkaan. Ja silti: myös Tiilikainen on erinomainen jääkiekkovalmentaja.

Käytännössä tuo edellä sanomani tarkoittaa sitä, että HPK:n on siirryttävä enemmän kuin ehkä koskaan aiemmin toimimaan organisaationsa sisällä yhteistuumin voimakkaan yhteistyön keinoin. Totta puhuakseni askel on erinomainen otettavaksi tässä ja nyt.

On epänormaalia, ja tulevaisuudessa on yhä harvinaisempaa, että mikään seura toimii kuten HPK nyt: tähtivalmentajan komennossa, tähtivalmentajan ehdoin, jossain määrin yhden miehen show’na. Kerho oli ajaa tätä reittiä itsensä liki tuhoon, kunnes rivejä vahvistettiin vahvalla ja näkemyksellisellä urheilujohtaja Toivolalla.

 

Toivolasta Pennanen erikseen ja HPK yleensä saivat kaudeksi 2018–2019 tarvittavan vastapainon. Ilman Toivolaa viime sesonkina ja keväänä ei olisi tapahtunut läheskään sitä, mitä tapahtui.

Tiilikaisen myötä Toivolan vastuu ja valta kasvavat HPK:ssa – ja se on erinomainen asia, kunhan pidetään vuorostaan huolta siitä, ettei synny uutta yhden miehen show’ta, nyt urheilujohtajan hahmossa. Tässä mielessä katseet kohdistuvat puheenjohtaja Vihervuoreen ja hallituksen jääkiekko-osaaja Jyrki Louheen.

Ensiarvoisen tärkeää on, että Tiilikaisen ympärille luodaan todella vahva valmennustiimi. Idean on oltava: Pennasta ei voi päävalmentajana korvata, mutta kokonaisuutena valmennustiimin on oltava vahvempi kuin Pennasen tiimi on ollut. Sellaisen luominen on mahdollista.’

 

Lue lisää (6.10.): Kerhon ykkösehdokas on juuri nyt Matti Tiilikainen

 

Ylipäätään sanon, että seuraavien noin 10 vuoden aikana menestystä tulevat niittämään resursseihinsa nähden parhaiten ne seurat, jotka pärjäävät valmennustiimien välisessä kilvassa.

Tiilikaisella ei ole Pennasen karismaa, mutta hän voi kompensoida sitä inhimillisemmällä johtamisotteella ja kaikkinaisella avoimella yhteistyöllä eri suuntiin seuran sisällä.

Tiilikaisella ei ole Pennasen edistyksellistä pelikirjaa, mutta sen sijaan hänellä on olemassa perusteet peluuttaa sitä samaa lätkää, jolla JYPin Pekka Tirkkonen on operoinut menestyksekkäästi jyväskyläläisten peräsimessä. Kyse on Meidän pelistä.

 

Tiilikaisen tulee turvata täsmällisesti ja tismalleen Meidän pelin perinteiseen hoopeekoolaiseen versioon, sen hän osaa. Kaikki muu olisi sulaa hulluutta enkä siinä tapauksessa ennustaisi Tiilikaiselle juuri JYPin edellisen koutsin Lauri Merikiven lyhyttä rupeamaa pidempää uraa liigajoukkueen päävalmentajana.´

Ja, yhtä kaikki, tuli mitä tuli, HPK:n on organisaationa tuettava Tiilikaista yhtenä rintamana päivästä toiseen kaikilla mahdollisilla eri tasoilla. Tiilikaisen valinta tarkoittaisi ennen muuta kollektiivisen toiminnan tason nostamista Pallokerhossa.

Se ajatus minua viehättää kovasti, että Tiilikainen on valmentajana oman talon tuote, joka on vain käväissyt ulkomailla hankkimassa kokemusta ammattivalmentajan elämästä.

Mikäli pallot neuvotteluissa saadaan maaliin: Tervetuloa takaisin kotiin, Matti Tiilikainen!

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic