fbpx
Kiekko

Onko Raimo Helminen oikea mies Nuorille Leijonille, pitäisikö Pelicansin käyttää Ville Niemisen optio välittömästi? – Kiekkokiuas vastaa

Kiekkokiuas pureutuu laajalla kiekkorintamalla eri päävalmentajatilanteisiin Nuorissa Leijonissa, Pelicansissa, JYPissä ja Ässissä.

Hiljattain Iltalehti vahvisti Hämeen Sanomien joulukuun puolivälissä julkaisemat tiedot siitä, että Raimo Helminen siirtyy Nuorten Leijonien päävalmentajaksi Jussi Ahokkaan seuraajaksi.

Hämeen Sanomat uutisoi myös jo aiemmin, että Jääkiekkoliitosta oli kontaktoitu Marko Virtasen ja Tuomas Tuokkolan halukkuutta tehtävään. Valinta kuitenkin kohdistui Helmiseen.

Jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen suhtautuu maltillisesti Helmisen valintaan, mutta korostaa tiimityön merkitystä. Paljon ratkeaa siis siihen millainen on Helmisen apuvalmentajatiimi.

– Se on äärimmäisen tärkeää, että on joku Olli Salon tyyppinen valmentaja kuten oli Ahokkaalla. Valmennustiimiä pitää vielä vahvistaa sen lisäksi, vaikka yksi mestaruus tuli, ei siinä voi oikeasti olla mitään Tuomo Ruudun tapaista noviisia olla “luomassa ilmapiiriä” ja “kannustamassa jätkiä”. Jos katsotaan kautta aikojen Jukka Jalosen valmennustiimejä, ei siellä ole ollut mitään kesäpoikia harjoittelemassa, Sihvonen sanoo.

Sihvonen muistuttaa, että Helminen on nyt kypsyneempi valmentaja kuin kaudella 2001-12, kun hän toimi Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajana edellisen kerran.

Sen jälkeen Helminen on toiminut mm. Jukka Jalosen, Ari-Pekka Selinin ja Lauri Marjamäen apuvalmentajana. Jotain on varmasti jäänyt ammatillisesti selkäreppuun.

– Helminen istuu tätä kautta jatkumolle pelitavallisesti. Kun hän valmensi aiemmin, katsoin vesi kielellä miten peliä tehtiin sentterin kautta kuten tehtiin hänen itse pelatessaan. Sellaista ei näkynyt ollenkaan. Kun hän on nähnyt läheltä mitä on pelin valmentaminen ja johtaminen, hän voi olla ihan hyvä valinta, Sihvonen pohtii.

Kiekkokiuas katsoo myös Pelicansin suuntaan, jossa päävalmentaja Ville Niemisen johdolla lahtelaiset ovat olleet alkukauden valopilkku.

Hämeen Sanomat paljasti syksyllä, että Niemisen kolmivuotiseksi tiedotettu sopimus onkin mallia 1+1+1, mutta option käyttämisestä ei ole tiedotettu lisää, uutisoitu tai puhuttu julkisuudessa.

– Voi olla, että Pelicans on jo käyttänyt option, mutta jos ei ole, se on yksi kaikkien aikojen kovimman luokan ammattivirheistä urheilutoimenjohtaja Janne Laukkasen ja vastaavien osalta Lahdessa. Nieminen on räjäyttänyt pankin siellä, kun mietin millaista linjattomuutta siellä oli aiemmin. Tämä on ihan eri toimintaa nyt selkeyden ja pelitavan puitteissa.

Mitä mieltä Sihvonen on siitä pitäisikö JYPin kiinnittää Risto Dufva pidemmällä sopimuksella? Entä mitä olisiko huhuissa pyörinyt Ari-Pekka Selin oikea mies Ässille?

 

Menot