Kiekko

Pennanen myöntää HPK:n vaikeudet maalivahti-, alivoima- ja viisikkopelissä – "Ei sitä, mitä olemme toivoneet"

Neljän pelin viikosta jäi käteen vain yksi voitto, kun Ässät otti kotikentällään täyden pistepotin hallitsevalta mestarilta. HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen myöntää, että viime kauden tasosta ollaan perässä monella osa-alueella.
HPK:n Valtteri Puustinen jatkoi vahvoja esityksiään kahdella maalillaan. Puustinen on Liigan pistepörssissä seitsemäntenä tehoilla 4+7=11. Kuva: Veera Korhonen
HPK:n Valtteri Puustinen jatkoi vahvoja esityksiään kahdella maalillaan. Puustinen on Liigan pistepörssissä seitsemäntenä tehoilla 4+7=11. Kuva: Veera Korhonen

HPK:n neljän pelin härkäviikko päättyi laihoin tuloksin, kun Ässät vei Porissa pidemmän korren 5–3 (2–1, 1–1, 2–1). HPK:n viikko toi siis lopulta voiton JYPistä, mutta tappiot Ässille, Ilvekselle ja Lukolle.

HPK:n maaleista kaksi tuli ylivoimalla Valtteri Puustisen lavasta ja vielä ilman maalivahtia kavennuksen Philippe Cornet’lta, mutta viisi maalia omiin oli lauantaina liikaa.

– Saimme katastrofilähdön. Ensin 2+2 -jäähy tapettavaksi ja sitten olimme pian 2–0 perässä. Satsasimme puolustuspeliin ja vaikka ottelussa oli ylipäätään vähän maalipaikkoja, maaleja tuli liikaa omiin. Yleiskuvassa pelissä oli kuitenkin iso parannus perjantaihin, HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen kommentoi.

 

HPK:n ylivoimassa Valtteri Puustinen (2+0), Cody Kunyk (0+2) ja Elmeri Eronen (0+3) olivat tutun tehokkaita, mutta tasaviisikoin HPK-maalia ei nähty. Ässät teki niitä sen sijaan neljä – tosin kaksi niistä tuli juuri HPK-jäähyn päätyttyä.

Kymmenessä ottelussa vain kolme voittoa saalistanut HPK on ollut reippaasti viisikkopelissään perässä viimekautista. Eräänlainen välitilinpäätös voidaan jo tehdä.

– Varmasti on monta pientä asiaa, eikä vain yhden asian kuntoon laittaminen riitä. Yhteistyötä on parannettava ja valmennuksella on siitä vastuu saada parannusta aikaan. Hyökkäyspeliin on oman alueen ja keskialueen hyökkääminen on saatava paremmaksi, Pennanen aloittaa.

– Pelaajien henkilökohtaiset taidot ja valinnat on saatava paremmaksi. Yksi asia on myös henkinen tila, että on vain tämä hetki. On kannettava vastuuta yhdessä ja myös minä kannan omani. Emme halua elää enää viime kaudessa, mutta siitä tasosta olemme vielä perässä. Liikaa on ollut iltoja, jolloin omiin on mennyt neljä tai viisi.

 

Keskialueen ylittämisessä HPK:n peli on katkennut liikaa ja hyökkäysaluetta ei ole ylitetty yhtä jouhevasti kuin on parhaimmillaan totuttu.

Pennanen ei kuitenkaan halua arvioida sitä, onko HPK saanut vastustajilta erityistä mestaruuslisää sen pelitapaa vastaan valmistautuessa.

– Tiedostamme viivojen ylittämisen tärkeyden, mutta se ei ole suurin murheenkryyni. Saamme aikaan suorahyökkäysuhkaa, ja vaikka emme saa yhtä paljon maalipaikkoja kuin viime kaudella, saamme niitä riittävästi. Alueelle tullessa tulee tosin huonoja vaiheita, josta on seurannut päästä päähän -peliä, Pennanen sanoo.

Vaikka ylivoimapeli on toiminut, vastavuoroisesti alivoimapeli on ollut alkukaudella surkeaa. HPK on tappanut alivoimiaan Liigan toiseksi huonointa prosentilla 73,08.

– Ehdottomasti se on sellainen asia, mikä tökkii. Se oli viime kaudella meidän vahvuuksiamme. Vaikka tänään ei alivoimalla mennyt yhtään omiin, juuri jäähyjen jälkeen tärähti kaksi maalia, Pennanen muistutti.

 

Suurin syy HPK:n tappiovoittoiselle alkukaudelle on kuitenkin se, että omiin menee aivan liikaa maaleja.

– Meidän pitää hyökätä fiksummin ja ennen kaikkea puolustaa fiksummin, Pennanen myöntää.

Yksi ongelma löytyy myös tolppien välistä. Ässiä vastaan Joona Voutilainen otettiin jo toistamiseen tällä kaudella maalin suulta pois ja tilalle maaliin otettiin ensimmäiset minuuttinsa tällä kaudella Liigassa saanut Rasmus Reijola.

Pennanen myöntää, että maalivahtiosasto ei ole toiminut odotetulla tavalla.

– No ei se (maalivahtipeli) ole ollut sitä, mitä olemme toivoneet, se on ihan selvä. Maalivahdeilla on kuitenkin työmäärä kunnossa ja halu kehittyä. Uskon, että he kehittyvät kauden aikana entistä paremmiksi, Pennanen kuittasi.

HPK:n seuraava ottelu on panokseltaan merkityksetön CHL-kamppailu tanskalaista Rungsted Seier Capitalia vastaan tiistaina Hämeenlinnassa. HäSa

Kommentti: Maalivahtipeli on pettänyt

Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku. HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen on sanonut julkisesti, että joukkueen piirissä tiedetään, missä pelaamisen ongelmat ovat.Kun Pennasta kuuntelee, ei se ole lumepuhetta.

HPK:n pelaamisessa on toki ongelmansa, mutta kaikki näyttää myös huonommalta siksi, että maalivahtiosasto on alkukaudella pettänyt pahemman kerran. Tätäkö se nyt on ilman Emil Larmia, on kysytty.

Ykkösmaalivahdiksi pestattu Joona Voutilainen on ollut ajoittain ihan ok, mutta useammin vaisu. Kun Larmi päästi viime kaudella 1,94 maalia per peli, on HPK tällä kaudella päästänyt keskimäärin 3,2 maalia omiin per peli.

Se asettaa kovan vaatimuksen myös muulle joukkueelle voittaa peli.

Liian kovan pitkässä juoksussa.

Päivän lehti

25.2.2020